Bassist Arn Kortooms. Foto: Roel Kleinpenning

Bassist Arn Kortooms. Foto: Roel Kleinpenning

The Fortunate Sons pakt zilver in SBS-programma en co-headliner in Ziggodome: ‘Te gek’

Cultuur

DOETINCHEM/HILVERSUM - Zaterdag 17 februari zag televisie-kijkend Nederland hoe Doetinchemmer Arn Kortooms (44) het schopte tot zilver in de finale van The Tribute: Battle of the Bands. 

Door Robin Slutter

Als bassist in de tribute band Creedence Clearwater Revival (CCR) The Fortunate Sons gooit Kortooms hoge ogen in het SBS6-programma. “Dit had ik nooit verwacht”, zegt hij. Hij en de andere bandleden mogen in april drie kwartier spelen tijdens The Tribute - Live in Concert. In Ziggodome. “Echt te gek. Ook ben ik heel blij dat CCR door het tv-programma weer in the picture staat.” 

Bee Gees tribute won de finale. “Een terechte winnaar”, aldus de muzikant.

Kortooms is in het dagelijks leven werkzaam als muziekdocent op het Almende College in Silvolde. Afgestudeerd aan de Rock Academie te Tilburg als bassist en geluidstechnicus is Kortooms bij toeval in het onderwijs terechtgekomen. “Net nadat ik afgestudeerd was aan kreeg ik in 2007 de vraag of ik tijdelijk als muziekdocent zou willen invallen op het Almende College in Silvolde. Aangezien ik tijdens de opleiding diverse instrumenten heb leren bespelen, ben ik er destijds eigenlijk blind ingestapt, want het leek me wel leuk. Het ging om een paar uurtjes per week en ik verwachtte er niet veel van. Het beviel van beide kanten echter zo ontzettend goed dat ik via het Almende College de zij-instromersopleiding tot muziekdocent mocht gaan volgen en ik kreeg een contract.” Dat Kortooms het naar zijn zin heeft als muziekdocent, blijkt wel uit het feit dat hij nog altijd fulltime werkzaam is aan het Almende College. 

The Fortunate Sons
Naast muziekdocent is Kortooms al meerdere jaren bassist in diverse bands, waaronder de Achterhoekse band Opticks. Daarnaast heeft hij met van oorsprong Silvoldenaar Bauke Bakker in diverse projecten gespeeld, zoals een Fleetwood Mac tribute en een Pink Floyd tribute. In 2019 wordt Kortooms gebeld door Ipo van Drooge, drummer van Creedence Clearwater Revival-tribute band The Fortunate Sons. “Hun toenmalige bassist was ziek geworden en ze stonden op het punt aan een theatertour te beginnen. Of ik tijdelijk kon invallen. Maar dat tijdelijk werd vast, want de toenmalige bassist verliet uiteindelijk de band. Ik kon direct mee in de theatertour.” In de basis is de muziek van Creedence Clearwater Revival vrij simpel, aldus Kortooms. Het zit volgens hem allemaal in de herkenbaarheid en de goed in elkaar vallende arrangementen. “In het begin vroeg ik me af of deze muziek niet zou gaan vervelen, maar nu, ruim 4 jaar later, vind ik het steeds leuker worden. Van alle tribute bands spelen wij misschien wel de meest simpele muziek, maar wel heel erg goed en strak. Af en toe maken we een andere muzikale keuze dan CCR misschien zou hebben gedaan, enkel om het arrangement iets geschikter te maken voor bijvoorbeeld de theatershow, maar over het algemeen spelen we de nummers zoals ze zijn geschreven en bedoeld. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld Suzie Q anders te spelen.”

Lees verder onder de video:


Battle of the Bands
Drummer Ipo van Drooge stelde voor om de band in te schrijven voor de muziekwedstrijd. In het begin waren de overige bandleden sceptisch: zijn we daar wel de band voor? Willen we wel meedoen aan zo’n wedstrijd? Maar niets bleek minder waar. Kortooms: “Alle twijfels werden vanaf het begin ontkracht. Het is een goed doordacht programma, met liefde en respect voor de muziek gemaakt. Er zijn geen wurgcontracten zoals je dat wel hoort over andere muziekwedstrijden, met de rechten kunnen ze ook niets, want we spelen werk van een ander. De klik met de andere deelnemende bands was meteen goed en het geheel voelt eigenlijk niet als een wedstrijd. Het was vanaf het begin gewoon een leuk feestje! Ik ben mijn werkgever dan ook ontzettend dankbaar dat ik de ruimte heb gekregen dit muzikale avontuur te mogen beleven. Maar ook de support die ik van mijn leerlingen en veel van hun ouders heb mogen krijgen, betekent erg veel voor me!”

Van de twaalf bands bleven er uiteindelijk vier over. Alle bands zijn verzekerd van een optreden tijdens The Tribute - Live in Concert in de Ziggodome op 12, 13 en 14 april.

Geen windeieren
Deelname aan het televisieprogramma heeft de band geen windeieren gelegd. “Speelden we voorheen in zalen voor 200 tot 400 bezoekers, nu spelen we steeds meer in zalen voor 800 tot 900 bezoekers. Maar ook de boekingen voor club- en festivalshows zijn toegenomen. Ik ben er erg trots op dat wij er nu als bandje voor zorgen dat CCR weer bij mensen op de radar is teruggekomen. Veel mensen lijken CCR een beetje vergeten te zijn, totdat we nummers spelen die iedereen eigenlijk wel kent. In veel gevallen is er sprake van een eerste, dan wel hernieuwde kennismaking met CCR. Wat de toekomst betreft: we blijven doen wat we doen en waar we goed in zijn. En zonder opsmuk. We gaan onze formule niet veranderen. We zijn 4 boeren die lekker rocken en dat vinden de mensen goed. Net als bij CCR: hoe simpeler, hoe beter. Dat is de kracht van CCR en daarmee ook van Fortunate Sons. Hopelijk mag ik als Achterhoeker een keer met de band spelen in Amphion, of op het poppodium van de DRU. Dat zou erg tof zijn.”

Naast Kortooms op bas en zang bestaat de band uit leadzanger/gitarist Toon Eppink, drummer/zanger Ipo van Drooge en gitarist/zanger Jan van Bijnen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant