Illustratie: Marc Weikamp
Illustratie: Marc Weikamp

Vrijwilligerswerk betaalt zich op veel verschillende vlakken uit

Zakelijk

ACHTERHOEK - ‘Te druk’, ‘geen tijd’ en ‘geen zin’. Dit zijn veel geuite redenen om NIET aan vrijwilligerswerk te beginnen. Hoewel de eerste twee argumenten vaak steekhoudend zijn, staan hier voldoende argumenten tegenover om WEL als vrijwilliger aan de slag te gaan. Drie Achterhoekers vertellen bevlogen over de meerwaarde van vrijwilligerswerk, onder meer in relatie tot hun betaalde baan.

Door Rudi Hofman

Dit is een artikel uit de Achterhoek Vacaturekrant. Klik hier om alle verhalen en vacatures te bekijken. Deze special verschijnt een aantal keer per jaar bij de weekbladen van Achterhoek Nieuws. Meer vacatures vindt u wekelijks in de weekbladen of op www.achterhoekvacature.nl.

Sonja Peterse (53) is projectleider van LochemDOET, de Vrijwilligerscentrale in de gemeente Lochem. Deze is de afgelopen jaren volgens haar veranderd van hoofdzakelijk een vacaturebank in een veel breder digitaal platform met onder meer veel aandacht voor scholingsmogelijkheden voor vrijwilligers, een talentscan en één-op-één-activiteiten.


Sonja Peterse. Foto: Jelle Schaap 

“We willen ook gaan kijken hoe we meer bedrijven bij LochemDOET kunnen betrekken en ze enthousiast zien te krijgen om regelmatig vrijwilligerswerk te gaan doen. Dus niet alleen tijdens NLdoet, maar meer door het jaar heen. Een voorbeeld is helpen bij het onderhoud van het Openluchttheater in Lochem”, zegt Sonja.

Een bedrijf dat zijn werknemers op vrijwilligerspad stuurt, profiteert daar volgens de projectleider op meerdere vlakken van. De voordelen strekken veel verder dan alleen aan teambuilding doen: “Werknemers verbreden als vrijwilligers hun horizon, leren hoe ze nieuwe talenten en competenties kunnen ontwikkelen en hoe ze een goede buur kunnen zijn. Als bedrijf laat je zo je sociale gezicht zien en je krijgt er slimmere medewerkers voor terug.”

‘Werknemers verbreden als vrijwilligers hun horizon, leren hoe ze nieuwe talenten en competenties kunnen ontwikkelen’

Voor de coronacrisis was er in Lochem een Beursvloer en toen zijn er vanuit LochemDOET bedrijven gepolst of zij openstaan voor vrijwilligerswerk, geeft Sonja aan. “Ze waren daar enthousiast en positief over en in 2023 willen we hier echt werk van gaan maken.”

Zelf zette Sonja zich in haar woonplaats Ruurlo vorig jaar vrijwillig in voor de portretexpositie ‘Good Looking’. “Daarvoor heb ik het volledige programma voor de jeugd samengesteld.” Verder rijdt zij geregeld kinderen naar sportwedstrijden en maakt ze hiervoor ‘schemaatjes’. “Het geeft je energie als je iets kunt doen wat je leuk vindt. Het is ook fijn dat je zelf kunt kiezen wat je wel of niet wilt doen.”

Doorstromen
Het team van LochemDoet bestaat uit een aantal professionals en vrijwilligers. Sonja noemt zonder moeite enkele voorbeelden van vrijwillige teamleden die zijn doorgestroomd in een betaalde baan. “Zo was er een vrouw die bij ons bemiddelingsgesprekken voerde en die nu twee dagen per week bij de VVV in Lochem werkt. Op een Ik ben met de meiden meegegroeid bijeenkomst van Stichting Welzijn Lochem vroeg ik welke collega’s ooit als vrijwilliger waren begonnen en dat bleek om de helft van de groep te gaan.”

Sonja Peterse is ervan overtuigd dat iemand die vrijwilligerswerk verricht zijn of haar kansen op een betaalde baan vergroot. “Het staat goed op je CV, je vergroot je netwerk en zit dichter bij het vuur. Bovendien kun je via LochemDOET vaak meedoen aan interessante en leerzame trainingen.” 

Actueel - want deze maand - is de training tot vertrouwenscontactpersoon. Veel vrijwilligersorganisaties lopen, zo schetst Sonja, tegen het probleem aan dat ze hier niet over beschikken. LochemDOET wil een poule van getrainde vertrouwenscontactpersonen opzetten zodat verenigingen en organisaties hieruit kunnen putten.

www.lochemdoet.nl

Jonge voetbaltrainer geniet van werken met enthousiaste vrouwen van Ulftse Boys


Dennis Kock. Foto: eigen foto 

Dennis Kock (28) uit Ulft verdient zijn brood als buurtsportcoach binnen de werknemerscoöperatie Helpgewoon Buurtsport. Daarnaast zet hij zich bij v.v. Ulftse Boys al zo’n acht jaar vrijwillig in als trainer. In het begin had hij te maken met jongere meiden en inmiddels geeft hij samen met Daan Bruins en Ruben Wissing training aan het team Ulftse Boys VR1. “Ik ben met de meiden meegegroeid”, zegt Dennis lachend.

‘Ik ben met de meiden meegegroeid’

De Ulftenaar was in het verleden ook nog een aantal jaren lid van de technische commissie binnen de voetbalclub. Op de vraag of vrijwilligerswerk hem met de paplepel is ingegoten, antwoordt hij ontkennend al zit zijn vader wel in het bestuur van de schutterij. “Ik vind het gewoon leuk om trainingen aan de jeugd te geven, talent te ontwikkelen en te stimuleren. Heel belangrijk zijn de saamhorigheid en het enthousiasme binnen de groep.”

Als Dennis de koppeling naar zijn werk maakt, dan ziet hij dat veel ouderen in de door hem geleide beweeggroepen het vooral zien als een uitje en kans om elkaar te ontmoeten. Dat zij aan hun vitaliteit werken is mooi meegenomen, maar voor henzelf staat het sociale aspect voorop.

Zijn trainerservaringen bij de voetbalclub hebben Dennis Kock, zo beaamt hij, zeker geholpen bij het leren hoe je met mensen omgaat. Behalve dat hij ervan geniet met de meiden aan het werk te zijn en te dollen, geeft het hem ook een goed gevoel dat hij op deze wijze wat voor de gemeenschap kan betekenen.

www.ulftseboys.nl

Van fanatieke corsowagenbouwer tot voorzitter van overkoepelende stichting in Lichtenvoorde


Thijs Kroezen. Foto: Rick Mellink - undefined

“Het kost je veel tijd en energie, maar de energie die je er insteekt krijg je dubbel en dwars terug”, zegt Thijs Kroezen. De 40-jarige Lichtenvoordenaar is de kersverse voorzitter van Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde en is trots op en verguld met deze vrijwilligersfunctie.

“Het is zo’n verrijking voor je leven dat je midden in de samenleving staat. Het gaat niet om geld, het is gewoon ontzettend leuk om samen dingen te organiseren. Van mijn ouders heb ik meegekregen dat je wat voor een ander moet overhebben. Zij waren zelf geen corsobouwers, maar dat je iets doet voor elkaar zit er bij hen wel in”, aldus Kroezen.

‘Het is zo’n verrijking voor je leven dat je midden in de samenleving staat. Het gaat niet om geld, het is gewoon ontzettend leuk om samen dingen te organiseren’

In het dagelijks leven is Thijs directielid van Mombarg Beton in Ulft. Een drukke en uitdagende baan, maar desondanks steekt hij daarnaast wekelijks met plezier vijftien tot twintig uur in zijn vrijwilligerswerk ten behoeve van het bloemencorso in september. “Nu zitten we volop in de evaluaties van afgelopen editie. Daarna breken de wat rustiger maanden aan en vanaf april begint het weer echt druk te worden. We kunnen niet even een paar weken verzaken en nemen onze taken heel serieus.”

Via een jongen in zijn klas - die later een van zijn beste vrienden zou worden - kwam Thijs rond zijn veertiende met de corsowereld in aanraking. Vele jaren bouwde hij jaarlijks mee aan een corsowagen. “Op mijn 25ste was ik voorzitter van een bouwgroep en had ik te maken met leden van vijftien jaar tot zeventigplussers. Binnen zo’n groep word je echt verplicht tot samenwerking en heb ik leren omgaan met allerlei verschillende soorten mensen.”

Meer zelfvertrouwen
In zijn studietijd vond Thijs het ‘doodeng’ om een presentatie te geven. Toen hij voorzitter werd van een corsogroep moest hij wel praatjes houden. “Dit gebeurde in een relatief veilige omgeving en hiervan heb ik echt veel opgestoken zoals hoe je je goed voorbereidt en hoe je overkomt op mensen. Je krijgt direct feedback en je zelfvertrouwen groeit.”

Het moge duidelijk zijn; ook Thijs Kroezen is een hartstochtelijk pleitbezorger van vrijwilligerswerk. Hij adviseert iedereen wel iets te kiezen ‘waar je hart ligt en wat je hartstikke leuk vindt om te doen’

www.bloemencorso.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant