Afbeelding

Speciale ‘Achterhoek koek’ dankzij samenwerkende bakkers

Economie

REGIO - Bakkerij Ebbers uit Terborg, bakkerij Kaspers uit Doetinchem, bakkerij ten Veen uit Doetinchem (die bakkerij Ten Have uit Silvolde heeft overgenomen) en bakkerij Vaags uit Aalten en Winterswijk werken al enige tijd samen om de productiekosten zo laag mogelijk te houden. Uit deze samenwerking is nu de ‘Achterhoek koek’ ontstaan, een smakelijk product in een typische en herkenbare Achterhoekse verpakking.

Door Walter Hobelman

De bakkers werken al enige tijd samen omdat ze allemaal te maken hebben met stijgende energie- en grondstofkosten. “De afgelopen jaren zijn pittig geweest voor ons als bakkers”, vertelt Gerard Vaags. “Er zijn helaas collega’s gestopt omdat het allemaal niet meer op te brengen was. Anderen hebben met elkaar gesproken over manieren om samen te werken en op die manier de klanten tevreden te kunnen houden door een goed en betaalbaar assortiment aan te bieden.”

Uit de samenwerking is nu een nieuw product ontstaan met de naam ‘Achterhoek koek’. “Het is koek, gemaakt op basis van ontbijtkoek. De koek is gevuld met krenten en rozijnen en er zit abrikozenjam in verwerkt”, verklapt Vaags een deel van het recept.

De Achterhoek Koek is het eerste product dat in een gezamenlijk ontworpen verpakking wordt verkocht door de diverse bakkers. “Gezamenlijk verpakkingen inkopen is relatief eenvoudig en voordeliger. Makkelijker dan bijvoorbeeld gezamenlijk inkopen van grondstoffen. Dat is voor nu nog een stap te ver, maar we denken er wel over na”, aldus Vaags. Het is de bedoeling dat er in de nabije toekomst nog meer producten op de markt komen in dezelfde verpakking, die herkenbaar is door het gebruik van de kleuren van de Achterhoekse vlag.

Vaags vertelt dat de vier bakkers nauw samenwerken en gebruik maken van elkaars deskundigheid. “Samen kunnen we meer dan individueel en door de handen ineen te slaan kunnen we allemaal brood op de plank houden. De gasprijzen zijn inmiddels wel weer wat gedaald, maar andere kosten zoals salariskosten en grondstofprijzen blijven stijgen. Daar heb je weinig grip op.”

De Achterhoek Koek is te koop bij de vestigingen van bakkerij Ebbers (Terborg), Kaspers (met vestigingen in Doetinchem en Wehl), Ten Veen (Doetinchem en Silvolde) en Vaags (Aalten en Winterswijk). De koek kost ter introductie in de maand november € 4,95 per stuk.

Meer info: www.achterhoeksebakkers.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier