Nieuwe uitbater Maarten Smink bij het biljart in 'zijn' café Van Uhm. Foto Roel Kleinpenning
Nieuwe uitbater Maarten Smink bij het biljart in 'zijn' café Van Uhm. Foto Roel Kleinpenning

Nieuwe uitbater: Café Van Uhm in Wehl weer open

Economie

WEHL – “Zo rustig als het gesloten is, zo rustig willen we ook weer opengaan,” zegt Maarten Smink, de nieuwe uitbater van café Van Uhm. Na vier jaar gaat de oude bruine kroeg in Wehl weer open. De laatste voorbereidingen worden getroffen voor de opening op zondag 12 november. Of het op die dag rustig blijft, valt te betwijfelen.

Door Hans Hissink

Het legendarische café aan de Grotestraat in Wehl bestaat volgens de gegevens van het Kadaster sinds 1 mei 1913. Tot aan de overdracht in mei dit jaar is familie Van Uhm altijd eigenaar geweest. De laatste uitbaters waren Truus van Uhm, Martin Salemink en zoon Yannick. Martin Mos kocht de dorpskroeg en ging op zoek naar een uitbater.

Geboren en getogen Gaandernaar Maarten Smink opent zondag 12 november het befaamde café in het centrum van Wehl. Maarten heeft wat werk betreft verschillende dingen gedaan, maar deze kroeg is een nieuwe uitdaging. Zo heeft hij onder andere 30 jaar in het praktijkonderwijs in Doetinchem gewerkt. “Dan komt er een moment dat je dingen gaat overwegen.”
Al eerder heeft Maarten overwogen iets te beginnen in de horeca. Dat was toen hij nog in Gaanderen woonde. “Gaanderen verloor op een gegeven moment bijna al zijn kroegen. Ik heb toen heel even met het idee gelopen om iets met café Arts te doen. Om de boel een beetje leefbaar te houden, dat er een leuke plek is om elkaar te ontmoeten. Gebrek aan tijd, ruimte en andere omstandigheden zorgden ervoor dat dat niet van de grond kwam.”

Tweede huiskamer
Inmiddels is Maarten zo’n zes jaar samenwonend in Wehl en de schoonfamilie is volgens hem ‘ras Wèhls’. “Toen ik hier kwam wonen waren we nog met het huis bezig. Dan heb je niet veel tijd voor eten en drinken. Als het dan mooi weer was, ging ik geregeld naar deze kroeg toe. De eerste keer dat ik hierbinnen kwam, voelde ik mij gelijk thuis, het was een soort tweede huiskamer. Het voelde alsof ik hier geboren was.”
Vanaf het moment dat er een uitbater gezocht werd, dachten verschillende inwoners in Wehl aan Maarten. Mede omdat hij sociaal betrokken is. “Mensen die mij op een bepaalde manier hebben leren kennen, dachten dat ik daar wel geschikt voor zou zijn. Vervolgens ben ik het voor mijzelf eens gaan onderzoeken en heb het idee her en der bij bekenden neergelegd. Iedereen vond het een superleuk plan. En heel eerlijk, dit had ik niet met alles gedaan, maar het is zo’n bijzonder café. Het is een soort café-museum. Het was ook altijd de bedoeling dat het in de huidige vorm bleef bestaan. Er hangen hier zoveel memorabele dingen aan de muur. Bijvoorbeeld het behang met schilderingen van jachttaferelen is van historische waarde.”

Verrast
Het plan werd werkelijkheid. “Het verraste mijzelf, ik had het niet meer in mijn hoofd zitten om dit te gaan doen. Mijn huidige werk bevalt prima en wil ik blijven doen. En nu komt dit op m’n pad. De puzzelstukjes lijken nu samen te vallen en de mensen om mij heen vinden het mooi. Die helpen ook overal mee. Zij hebben ogen, oren en handjes waardoor alles wat ik niet zie en niet kan, wel gebeurt. Ik mag dan een beetje het vlaggenschip uithangen.”Dat Maarten café Van Uhm gaat bestieren, heeft verschillende redenen. “Als je je oor te luister legt in het dorp, dan hoor je dat mensen hier een mooie historie hebben en dat ze hier heel wat meegemaakt hebben. Er heeft ook een hele mooie familie op gezeten die wat betekent heeft voor het dorp. Het moest gewoon weer open. Het lijkt mij hartstikke leuk voor de mensen om mij heen en voor mijzelf om er iets moois van te maken. Verder vind ik het belangrijk voor het dorp dat de leefbaarheid goed blijft en dat er plekken zijn van verbinding. Zo’n bruine kroeg zie ik als een aanvulling op de eetcafés die er zijn. Dit geeft toch een hele andere sfeer en beleving. Mensen hebben weer wat te kiezen.”
Hij vervolgt: “Ze zeggen hier niet voor niets “veur elk wat Wehls’.”

Ondanks dat er een feestzaal aanwezig is, wordt er eerst nieuw leven geblazen in de kroeg. “Daar zijn we al druk genoeg mee. In eerste instantie is het de bedoeling om alleen op vrijdag, zaterdag en zondag open te gaan. Ook omdat de we nog een leven naast de kroeg hebben. We gaan het samen doen. Mijn partner Gitte, haar zus en mijn zwager. We hebben allemaal onze eigen kwaliteiten die allemaal samen komen in een project als dit.”

Maarten legt uit wat hij wil bereiken met café Van Uhm. “We zitten met een heleboel generatiekloven, met mensen die elkaar niet meer begrijpen. Ik hoop echt dat dit een plek wordt waar verbinding plaats vindt, waar het wederzijdse begrip groeit en waar we gezellig samen kunnen zijn. Maar ook een plek waar gemoedelijkheid heerst, dat we een beetje teruggaan naar de eenvoud. Niet dat we iedere keer maar weer vermaakt moeten worden met steeds grotere dingen. En als je nu kijkt naar alles wat er gaande is, willen wij een plek creëren waar het fijn is om te vertoeven in een wereld die in brand staat. Hoe mooi zou dat zijn?”

“We willen allereerst dat mensen het hier fijn hebben en niet altijd vermaakt hoeven te worden,” vertelt Maarten. “Maar het streven is wel om af en toe iets te organiseren. Daar moet je me niet op vastpinnen, maar af en toe live muziek, een pubquiz, een podcastopname, vakantieborrel of potstoten met oud en nieuw en ook carnaval is wel hartstikke leuk natuurlijk.”

De laatste voorbereidingen worden getroffen voor de opening op zondag 12 november. Iedereen is dan tussen 14.00 - 00.00 uur van harte welkom om sfeer te proeven in de huiskamer van Wehl, café Van Uhm, Grotestraat 11 in Wehl.


facebook.com/cafevanuhm

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier