Sharonie en Wout. Foto: PR
Sharonie en Wout. Foto: PR

Eén telefoontje kan het verschil maken

Economie

DOETINCHEM - Wie afhankelijk is, zich machteloos voelt en er alleen niet uitkomt geldt: ‘Bel’. Dat telefoontje richting Verslavingszorg Achterhoek (VZA)-GGZ is namelijk zo gepiept. Het is de eerste stap naar hulp die kan leiden tot een keerpunt in je leven waar je al te lang naar snakt. En die nodig is.

Door Kelly Heerink

Toch is een ogenschijnlijk ‘simpel belletje’ voor velen juist heel moeilijk.

Verandering is ook spannend, weten ze bij VZA-GGZ die daarom de drempel zo laag mogelijk houdt. Zo is het ook mogelijk om een appje te sturen of een contactformulier in te vullen op de website - veilig vanachter je scherm. Of door een naaste. Mede-oprichter Sharonie Tekaat: “We schakelen heel snel, binnen een dag nemen we contact op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.” Dat lijntje is kort, geen tussenpersonen of wachttijden. Een verwijzing van de huisarts is ook niet nodig voor het eerste gesprek.

Tijdens het kennismakingsgesprek zit er altijd een medewerker tegenover je die tevens ervaringsdeskundige is. Zo draagt ook Sharonie, die pas 28 jaar jong is, al een megarugzak vol ervaring met zich mee. Op 12-jarige leeftijd stak ze haar eerste sigaret op. Dat voelde goed; stoer. Drie jaar later kwam daar amfetamine (speed) bij. Onder invloed van deze harddrug kon de van nature onzekere Sharonie de hele wereld aan. In 2016 werd ze opgenomen in een kliniek.

Dat ze na alle bloed, zweet en tranen nu anderen kan en mag helpen, voelt dankbaar. Hetzelfde geldt voor mede-oprichter Wout Evers (42) die nog elke dag enorm blij is dat-ie hulp heeft gezocht. Het bier drinken in de kroeg (vanaf 14) leidde tot een alcohol- en cocaineverslaving. “Ik deed het stiekem, raakte in de schulden en stond op het punt mijn gezin te verliezen.”
De enige uitweg? Hulp zoeken. “Je problemen zelf oplossen lukt niet”, aldus Sharonie. “Verslaving is een ziekte.”

En ziektes zijn te behandelen. Bij VZA-GGZ is dat een ambulant of klinisch traject. Ambulante behandeling bestaat uit een combinatie van individuele gesprekken en groepssessies met een vast team van behandelaars. “Je krijgt meer inzicht in de ziekte verslaving. Je leert welke obstakels en valkuilen je kunt aantreffen op je weg naar herstel en je leert om te gaan met verleidingen”, vertelt Wout waarna zijn collega aanvult: “En omdat je in je eigen omgeving blijft, kan je alle inzichten direct in de praktijk brengen.”

Nazorg is essentieel. Deze nazorg is grotendeels gericht op het geestelijke herstel en het terugkeren in de maatschappij. Sharonie: “Thuiskomen vanuit de kliniek is een grote stap - sommigen krijgen een terugval.”
Een safehouse als tussenstop kan helpend zijn. Dit is een beschermde woonplek waar je met een groep werkt aan een duurzaam herstel.

Naast alcohol en drugs kan iemand ook aan medicatie verslaafd zijn. Daarnaast is er verslaving omtrent gedrag, zoals gamen, gokken of een sexverslaving. De dopamine die telkens vrijkomt zorgt voor een genot op de korte termijn waar iemand telkens weer hang naar heeft en uiteindelijk daarvan afhankelijk wordt.
Op de lange termijn leidt verslaving vaak tot een depressie, angsten en trauma’s. “Cliënten kunnen in Portugal terecht voor onze klinische behandeling. In deze kleinschalige kliniek is er aandacht voor ieder individu”, vertellen de ervaringsdeskundigen. “Het is een intensieve behandeling, verzorgd door Portugese psychologen, social workers én verpleegkundigen.”

Je vindt VZA-GGZ aan Terborgseweg 20 in Doetinchem. Het telefoonnummer is 0314-794559 en mailen doe je naar info@vza-ggz.nl. Meer weten? Dat lees je op de website.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier