Bij deze locatie in Gaanderen stonden in het verleden achtereenvolgens drie verschillende molens. Foto: Roel Kleinpenning
Bij deze locatie in Gaanderen stonden in het verleden achtereenvolgens drie verschillende molens. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Stemmen uit het verleden: Een verzameling korte historische verhalen van Rob de Redelijkheid

Human Interest

Gaanderen – Auteur Rob de Redelijkheid had eigenlijk niet de bedoeling een echt boek te schrijven maar had wel een aantal historische verhalen op de plank liggen. Een gesprek met Hans de Beukelaer, bekend auteur en drijvende kracht achter de uitgeverij Fagus, bracht hem ertoe de verhalen te bundelen en een boek te maken. 

Door Bert Vinkenborg 

Het uitgeven van een boek is in de digitale tijd niet zo eenvoudig, maar Rob waagde toch de stap. “Ik kreeg een financieel duwtje in de rug van de gemeente Doetinchem waardoor het lukte om het boek voor een schappelijke prijs in de verkoop te brengen.”
Het aardige van zijn boek ‘Stemmen uit het verleden’ is dat het uit elf afzonderlijke korte verhalen met een historische achtergrond bestaat waarvan tien in de Achterhoek spelen. Geen taaie historische kost maar korte zeer lezenswaardige verhalen van zo’n 15-20 bladzijden elk.

Rotterdammer
Hoe is Rob hiertoe gekomen? “Ik ben eigenlijk een geboren Rotterdammer en kwam met mijn ouders toen ik 14 jaar was in 1965 naar de Achterhoek. Daarna ben ik voor studie en werk twintig jaar weer weggeweest om tenslotte in 1991 weer terug te komen. Voor mijn vrouw die uit Ulft komt was het dus weer thuis komen.”
In Nijmegen studeerde de Redelijkheid sociale geografie waardoor wetenschap en onderzoek er al vroeg bij hem in zaten. Dat gevoegd bij aangeboren nieuwsgierigheid en historische belangstelling leidde tot het publiceren van artikelen in onder meer Oer, het cultuurhistorisch tijdschrift voor Achterhoek en Liemers. Als eerste echte boek verscheen in 2017 het boek ‘IJzeren Verhalen uit de Achterhoek’ dat hij met coauteur Dik Nas schreef over de metaalverwerkende ijzerindustrie in de regio.
‘Stemmen uit het verleden’ is aantrekkelijk voor lezers omdat elk artikel afzonderlijk gelezen kan worden. De verscheidenheid van historische onderwerpen maakt dat het nooit verveelt. Voor schrijven is onderzoek nodig en daarbij kunnen soms opmerkelijke ontdekkingen gedaan worden. Eén van de verhalen gaat over de moord op de belastingontvanger Anthonij Colenbrander te Dinxperlo in het jaar 1700. Al speurend in bronnen kwam de Redelijkheid tot de ontdekking dat het hier gaat om wat in moderne taal een ‘cold case’ zou heten. Geen droog historisch verhaal maar een thriller in een modern jasje.

Grens met Liemers
Een van de andere onderwerpen die Rob bezighouden is de scheiding tussen de Achterhoek en de Liemers. Sommige historici menen dat de Oude IJssel als grens tussen beide streken moet worden beschouwd. Het echte onderscheid ligt volgens hem in hoe de inwoners zichzelf voelen. Een inwoner van Zeddam zal zonder aarzeling antwoorden ‘Achterhoeker’. Ten westen van de Berghse heuvels wordt dat al anders.
Stemmen uit het verleden is te verkrijgen bij Primera in Ulft, het VVV-Informatiepunt op het DRU Industriepark, het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem, de D.I.O. Drogist in Gaanderen, het Ware Huis Koenders in Gaanderen, Boekhandel Rutgers in Varsseveld en bij Rob de Redelijkheid zelf.
Voor nader contact: rob.de.redelijkheid@outlook.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant