Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: De economie van de Achterhoek

XInterviews & Achtergrond

Burgemeester, een paar weken geleden trok de Rabobank in een economische studie aan de bel. De economische ontwikkeling zou achterblijven. Wat is uw visie als het over de Achterhoek gaat?
“De studie van de Rabobank ging vooral over Gelderland. Wat wij in de Achterhoek zien is dat wij eigenlijk best goed draaien. Daar zit echter wel degelijk een ‘maar’ aan vast. De arbeidsmarkt loopt tegen zijn grenzen aan. We komen gewoon mensen tekort.”

De Achterhoek zou economisch met Twente verbonden zijn. Is dat ook uw mening?
“Zo zien ze het bij de Rabobank heel vaak. Dat heeft te maken met de manier waarop de Rabobank geografisch georganiseerd is. In grote lijnen is er tussen de Achterhoek en Twente zeker sprake van economische overeenkomsten. Aan de andere kant hebben wij als Doetinchem ook verbindingen met bijvoorbeeld Arnhem/Nijmegen en Food Valley rond Wageningen. De provincie zou niet alleen de economie binnen de regio’s financieel moeten stimuleren, maar ook de verbindingen tussen de regio’s.”

U bent voorzitter van de Regio Achterhoek. Wat is de rol daarvan om de regionale economie te stimuleren?
“Wat wij hier in de Achterhoek erg goed doen is het onderling samenwerken. Dat doen we beter dan in andere regio’s. De provinciale en landelijke overheid erkennen dat ook. De Regio Achterhoek draagt daartoe zeker bij.”

Alleen ambitie is niet voldoende volgens de studie van de bank. Bent u het daarmee eens en wat ontbreekt er volgens u om als regio te scoren?
“Ambitie is mooi en belangrijk, maar je moet er ook wat mee doen. Onze ambities zijn neergelegd in Achterhoek Visie 2030 voor de regio en Doetinchem 2036 voor de gemeente. In deze visies is vastgelegd wat we willen bereiken en hoe.”

Wat is volgens u de belangrijkste uitdaging voor de Achterhoekse economie?
“De belangrijkste uitdaging is met afstand de arbeidskracht die we nodig hebben om onze ambities waar te maken. Daarvoor hebben wij woongelegenheid, woonkwaliteit, scholen, cultuur nodig. Kortom alles wat het leven een beetje leuk maakt. Op dit moment komt voorzichtig een trek van het Westen naar het Oosten op gang. We willen vooral jong volwassenen (25-40 jaar) trekken om onze arbeidskracht ook voor de toekomst veilig te stellen. De uitdaging in twee woorden: Mensen en Arbeidskracht.”

Wat is uw visie en wens voor de economische ontwikkeling van de regio in de komende jaren?
“We wonen in een prachtige stad en in een heel mooi gebied. Om die kwaliteit te houden hebben we jonge mensen nodig die in het arbeidsproces zitten. We hebben hier een van de beste motorblokken van Nederland, maar die moet wel aan de praat gehouden worden met voldoende brandstof. Mede door corona zijn de mensen anders gaan denken over levenskwaliteit. Gemiddeld is die hier beter dan op andere plekken. Dat is bepalend voor de keuzes die mensen maken.”

Tekst: Bert  Vinkenborg

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant