Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Het nieuwe werken na corona

XInterviews & Achtergrond

Burgemeester, de 1,5 meter regel is losgelaten en staat er weinig meer in de weg om weer op kantoor te werken in plaats vanuit huis. Heeft het nieuwe werken ook nieuwe inzichten gebracht?
“Er is veel veranderd in het denken over de werkplek. Wij zijn tot het inzicht gekomen dat het ook anders kan. Met deze nieuwe ontwikkeling is de techniek heel snel meegekomen. In het begin ging het nog een beetje moeizaam met regelmatig storingen. Nu kunnen we met minimale, maar wel effectieve middelen met elkaar vergaderen. Het vergaderen is daardoor strakker geworden met meer agendadiscipline. Een nadeel is dat je een deel van de emotie niet meekrijgt.”

Het thuiswerken was vaak een goede of slechte kopie van de oude manier van werken. Hoe denken de medewerkers daar zelf over?
“Merendeels positief. Als gemeente hebben wij onze mensen heel snel gefaciliteerd met een beeldscherm en een goede stoel vanuit het stadhuis. Qua ruimte en rust heeft niet iedereen dezelfde mogelijkheden thuis, daar moeten we wel rekening mee houden natuurlijk”

In het begin werd gevreesd dat de productiviteit zou lijden onder de nieuwe manier van werken. Was dat het geval?
“Over het algemeen kan ik zeggen dat het best goed ging. Onze productiviteit is dik op orde gebleven. Sommige gemeenten hadden het werk aangepast aan de nieuwe situatie maar wij hebben ervoor gekozen door te werken aan onze plannen, hoewel deze soms wel door corona wat aangepast moesten worden.

Hoe gaat het in het stadhuis na corona er uitzien?
”De uitdaging voor ons is om in de nieuwe situatie een mengvorm in stand te houden met behoud van de positieve kanten. Voor full time medewerkers gaat de werkweek naar drie dagen op kantoor en twee dagen thuis. Voor mijzelf zal dat vier dagen op het stadhuis en een dag thuis zijn vanwege mijn relatief grote aantal externe contacten. Er komen nu al een aantal mensen terug naar hun werkplek in het stadhuis. We werken in de komende maanden toe naar een mengvorm die na 1 januari 2022 kan blijven bestaan. De ruimtelijke omstandigheden, met name de vergaderruimten, moeten daarvoor nog aangepast worden. Het gaat niet om grote ingrepen.”

Mag een niet-gevaccineerde of niet-geteste medewerker weer aan het werk in het stadhuis?
“De gemeente mag net als andere werkgevers daar niet naar vragen, maar we moedigen vaccinatie wel aan. De vaccinatiegraad is in de Achterhoek sowieso hoog.”

Zijn de medewerkers om hun meningen en voorkeuren gevraagd?
“De nieuwe manier van werken heeft voor veel mensen een fijne balans gebracht. Wat wel gemist werd was het informele contact met collega’s. Mensen met beperkingen in hun werkomgeving thuis zijn blij dat ze weer naar hun oude werkplek kunnen.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant