Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: De kinderraad

XInterviews & Achtergrond

Burgemeester, Doetinchem had al een kinderburgmeester maar sinds ruim een jaar ook een kinderraad. Hoe is die tot stand gekomen?
“Op de agenda van de raad van 9 juli 2020 stond een initiatiefvoorstel van Gemeente Belangen Doetinchem om te besluiten naast de al sinds eind 2019 actieve kinderburgemeester ook een kinderraad in het leven te roepen. De raad vond het een sympathiek voorstel en nam het met algemene stemmen aan. Op dit moment hebben we al de tweede kinderraad.”

Welk soort onderwerpen staan bij de kinderraad op de agenda?
“De leden van de kinderraad vergaderen met elkaar over punten op hun agenda. Net als in de ‘echte’ raad moet daar vooraf overeenstemming over worden bereikt. De agendapunten gaan over wat kinderen bezighoudt en wat de gemeente leuker kan maken voor kinderen. De kinderburgemeester is voorzitter van de vergadering en ervoor zorgen dat die in goede banen verloopt. Ik vind het prachtig om erbij te zijn. Je ziet het enthousiasme er vanaf spatten. Dit zijn de politici van morgen. Een aantal leden van de gewone raad zijn er ook actief bij betrokken en vinden dat ook heel erg leuk.” 

Zijn er voorbeelden van initiatieven of besluiten die al genomen zijn door de kinderraad?
“In april 2021 heeft de kinderraad bij de gemeenteraad een motie ingediend voor speeltuinen voor kinderen met en zonder een beperking en te onderzoeken welke aanpassingen gedaan kunnen worden om de toegankelijkheid van speeltuinen te verbeteren. Het college werd gevraagd een bestaande speeltuin aan te passen en zo nodig uit te breiden. De motie werd unaniem aangenomen en heeft ertoe geleid dat op 13 oktober in de Koekendaal speeltoestellen zijn geopend voor kinderen met en zonder een beperking.” 

Hoe worden de leden van de kinderraad gekozen?
“Elke basisschool in de gemeente kan één leerling uit groep 8 afvaardigen als lid van de kinderraad. Op die manier ontstaat een mooie, evenwichtige verdeling van de leden van de kinderraad over alle wijken en kernen van de gemeente.”

Kent de kinderraad net als de ‘echte’ raad ook politieke partijen en fracties?
“Dat is het verschil met de gewone raad. Ze zitten niet als fracties bij elkaar. Wat mij wel opvalt is dat kinderen gemiddeld vaak wat progressiever in hun denkbeelden zijn dan hun tegenpolen in de gewone raad.”

Hoe lang is de zittingstermijn?
“De zittingstermijn loopt gelijk met hun verblijf in groep 8 van de basisschool. Dezelfde termijn geldt ook voor de kinderburgemeester. Met het begin van het schooljaar 2021/22 hebben we nu dus de tweede kinderraad.”

Hoe worden de inwoners en jeugd van Doetinchem op de hoogte gehouden van wat de kinderraad doet en hoe besluiten worden uitgevoerd?
“De kinderraad heeft een eigen pagina op de site van de gemeente en verder moeten ze natuurlijk hun achterban op de school die hen heeft afgevaardigd op de hoogte houden. Dat kost hun geen moeite en de kinderen zijn er erg enthousiast over.”      (tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant