Adeliane Legters van de  Edelstenenzolder Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning
Adeliane Legters van de Edelstenenzolder Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Jongeren geïnteresseerd in edelstenen

XInterviews & Achtergrond

Doetinchem – “Er is nu zoveel te doen over edelstenen”, zegt Adelaine Legters van de Edelstenenzolder. Het is een beetje een hype geworden, ook voor jongeren tussen de 11 en 16 jaar. Op TikTok wordt veel over stenen geschreven. Jongeren hebben oprechte belangstelling voor de stenen. ‘Wat doet die steen dan?’, willen ze weten.

Door Carla van der Meer

De Edelstenenzolder lig vol met meer dan 200 stenen in alle groottes en kleuren. “Elke steen heeft een functie”, vertelt Legters. “Die functie is afhankelijk van de manier waarop de edelsteen ontstaan is, de kristalstructuur, de minerale stoffen waaruit de steen ontstaat en welke kleur deze heeft.”

Passende steen
Legters heeft een coachingpraktijk. Hierin begeleidt ze kinderen en volwassenen. “Mensen komen hier omdat ze bijvoorbeeld slecht slapen”, legt ze uit. “Dan denk je aan een slaapsteen, maar ik probeer te achterhalen waarom iemand slecht slaapt. Dat kan door stress komen. Dan kies ik een steen die stress afvoert, bijvoorbeeld rookkwarts of zwarte toermalijn. Die absorberen stress.”
Ook komen veel hooggevoelige kinderen bij haar. “Dit zijn kinderen en jongeren die veel signalen en prikkels oppakken”, laat Legters weten. “Ze liggen in bed en kunnen niet slapen. De steen aventurijn is een goede steen om prikkels los te laten. Maar aventurijn werkt ook bij eczeem. Ik krijg reacties van mensen die vertellen dat ze geen eczeem meer hebben. Dat heeft veel te maken met de minerale stoffen die in de steen zitten. Het lichaam heeft bepaalde stoffen nodig, zoals magnesium, dat zit in de steen magnesiet. De energie en de kracht van een steen worden via de huid opgenomen in het bloedvaten- en lymfestelsel. Ook is er een prikkelgeleiding naar de hersenen om pijn te remmen, zoals bij zwarte en groene toermalijn en sugiliet.”
De Edelsteenzolder bestaan 5,5 jaar, maar Legters is al langer met edelstenen bezig. “Jaren geleden kwam ik als klant bij de Nieuwetijdswinkel in Doetinchem”, vertelt Legters. “Daar waren ook edelstenen. Ik werd wat bekender met de eigenaresse en op een geven moment ben ik daar gaan werken. Ik kwam zo meer te weten over edelstenen. Dat vond ik zo interessant dat ik naar opleidingen ben gaan kijken. Ik kwam het boek Geneeskrachtige Stenen van geoloog Michael Gienger tegen. Hij heeft maandenlang stenen op mensen getest en heeft dit beschreven. Hij gaat op een scheikundige manier in op alle minerale stoffen en welke invloed die op mensen hebben. Aan de hand hiervan ben ik workshops gaan geven. Een bepaalde kristalstructuur past bij een bepaalde persoonlijkheidsstructuur.”
Mensen komen bij De Edelsteenzolder omdat ze de stenen zelf mooi vinden. Maar 95 procent van de mensen komt met een vraag. “In de hedendaagse maatschappij zijn we de binding met de natuur kwijtgeraakt”, zegt Legters. “Het mooie van een edelsteen is dat die ons weer terugbrengt naar de aarde, de natuur en onszelf. Als je een grote steen in de ruimte neerzet dan heeft die een bepaalde uitstraling. Net zoals een plant neerzetten ook iets doet met de ruimte en met jezelf. Een steen is iets aards, iets bestendigs, iets stabiliserends. Dat hoeft niet per se een edelsteen te zijn. Stenen die je in het bos vindt, hebben dat ook. Alleen zitten in een gewone steen misschien wel 20 minerale stoffen. Een edelsteen heeft er maar vier of vijf. Zo kunnen we die als edelsteen herkennen. Ik vraag mensen langs de stenen lopen en dan pakken ze die eruit die hen opvallen. Dat is dan ook vaak de steen die ze nodig hebben.”


edelsteenzolder.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant