Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Voetballen en veiligheid

XInterviews & Achtergrond

Burgemeester, onlangs zijn we opgeschrikt door een bijna-ramp in het NEC-stadion in Nijmegen. Alle stadions zouden nu opnieuw gecontroleerd moeten worden. Geldt dat ook voor De Vijverberg?
“In de eerste plaats is de stadioneigenaar verantwoordelijk voor de veiligheid in het stadion en is de club medeverantwoordelijk. De KNVB vraagt ons jaarlijks een veiligheidsverklaring af te geven. Dat is een voorwaarde om betaald voetbal te kunnen spelen. Onderdeel van de verklaring is de veiligheid van het stadion. De gemeente heeft daar echter geen rol volgens mij en beschikt ook niet over deskundigheid op dat terrein. Daarom pleit ik al jaren voor het oprichten van een semipublieke organisatie die jaarlijks alle stadions kan onderzoeken en certificeren. In Engeland werkt dit al jaren en tot volle tevredenheid.”

Wie is eigenaar van het stadion in Doetinchem?
“In veel gevallen elders in Nederland is dat een gemeente. Vaak is zo’n situatie ontstaan door geldgebrek bij de clubs. In Doetinchem is dat anders. Hier is een groep particulieren eigenaar van het stadion De Vijverberg.”

Op 17 oktober hebben ernstige supportersrellen plaats gehad na de wedstrijd NEC-Vitesse waarbij de politie belaagd werd. Wat doen de clubs en de politie om dit soort toestanden te voorkomen?
“In het vorig seizoen zijn er ook hier wat ongeregeldheden geweest. Zowel landelijk, als provinciaal heb ik daar met collega’s overleg over. Ook op gemeentelijk niveau is er zeer regelmatig overleg met de club waar ook de supporters bij betrokken worden. Als de actualiteit daar om vraagt, zoals nu het geval is, dan gebeurt dat wat vaker.”

Bestaan er risicowedstrijden in de Eerste Divisie en welke zijn dat?
“Aan het begin van het seizoen overleggen wij altijd welke wedstrijden als risicovol gekwalificeerd kunnen worden. Soms gaat het om rivaliteit tussen de clubs en soms over gedrag van supporters van een bepaalde club in voorgaande wedstrijden. Dit jaar is het alleen ADO uit Den Haag. Andere clubs die eventueel als risicovol zouden kunnen worden beschouwd zitten nu in een andere divisie.”

Het gaat vaak om de zogenoemde harde kernsupporters. Worden clubs door hen bedreigd?
“Een harde kern kan zich soms ook naar binnen manifesteren. Bij De Graafschap is dat gelukkig al een aantal jaren niet meer het geval, maar het is wel degelijk een risico. Clubs worden doorgaans niet bedreigd, maar bij functionarissen is dat soms wel het geval. Onlangs is Mark Koevermans, de technisch directeur van Feyenoord, om die reden opgestapt.”

Wordt in Doetinchem wel eens een stadionverbod overwogen?
“Ook bij De Graafschap komen stadionverboden voor, bijvoorbeeld bij mensen die zwaar vuurwerk afsteken. Door cameratoezicht kunnen de boosdoeners makkelijker geïdentificeerd worden. Ook dit is een van de onderwerpen op de agenda van ons periodiek overleg. Het is de club die bepaalt wie erin komt en wie niet. Soms komt ook de politie of gemeente in beeld voor strafrechtelijke of andere vervolging.”
(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant