Arjan de Kruijk van Café Kafé (staand), Bart Wentink stoot een balletje. Foto: Roel Kleinpenning

Arjan de Kruijk van Café Kafé (staand), Bart Wentink stoot een balletje. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Zaken, met een lach en traan in de coronatijd

XInterviews & Achtergrond

DOETINCHEM - De binnenstad van Doetinchem, het geeft deze periode soms een desolate indruk. Corona heeft de macht gegrepen, veel ondernemers voelen de pijn. Maar zetten de schouders er nog eens extra onder.

Door Remko Alberink

Sommige horecazaken zijn open, sommige open voor afhaalmaaltijden en enkele openen ook overdag niet de deuren. “Het is moeilijk, maar we maken er wat van binnen de tijden waarop we open mogen zijn”, legt Arjan de Kruijk van Café Kafé uit. “We zijn dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur geopend, maar als er een groep om 11.00 uur wil komen en dat aangeeft, ben ik er ook hoor.”

Begrip
Voor De Kruijk en zijn horecacollega’s is deze coronabeperking de zoveelste in een lange rij. “Maar ik moet eerlijk zeggen dat op een situatie na onze bezoekers echt veel begrip hebben voor het gebruik van de QR-code. Iedereen leeft ook echt mee.”
Daarbij haalt hij situaties in het westen van het land aan. “Daar zie je de nodige agressie voortkomen uit de coronabeperkingen, gelukkig zijn we dat hier in Doetinchem nog niet tegengekomen.”
De Kruijk hoopt niet dat het nog heel lang op dezelfde voet doorgaat. ,,Nee, want het verdienmodel is er niet op deze manier. Zo zijn er veel annuleringen van activiteiten en kinderfeestjes, ook met name omdat die niet gehouden worden binnen de tijdstippen waarop we open mogen zijn.”

Gaabs
“De drukte verspreidt zich meer in coronatijd”, is een van de ervaringen van onderneemster Gabi Hunter van bakwinkel Gaabs in de Heezenstraat. Ze is voorzitter van de Doetinchemse ondernemersvereniging. “Je ziet dat het online shoppen versneld bij mensen is doorgedrongen. Die tendens was niet te stoppen, maar de coronapandemie heeft dat alleen maar aangewakkerd.”
Speciaal voor de coronatijd heeft Hunter eigenlijk niets aangepast. “Een beleving creëren van reuk, smaak en plezier deden we ook al vóór die tijd. Dat is niet anders geworden.”
Ook op zondag is Gaabs geopend. “Dan geven we ook workshops, die vallen altijd in goede aarde. Je ziet dat het winkelend publiek zich verspreidt. Vroeger was het de zaterdagochtend druk, maar dat heeft zich meer verplaatst naar de zaterdagmiddag en de zondag.”

Geen klagen
Aan de Terborgseweg klinkt Lijing Xiang Ji van Fun Time Sushi en Ramen best opgewekt als de coronabeperkingen ter sprake komen. “Bij ons kun je niet meer in het restaurant zitten, alleen nog maar afhalen tot 21.00 uur”, stelt de onderneemster. “En om eerlijk te zijn, we mogen ook echt niet klagen. Het is niet top, maar zeker ook niet slecht. Klanten hebben begrip voor het feit dat ze het eten mee naar huis moeten nemen. Wij bezorgen niet, dus afhalen is bij ons de enige optie.”
Xiang wijst op nog een reden dat ze geen klagen hebben. “Wij zijn een klein bedrijf. Mijn man en ik doen dit met ons tweeën, bijgestaan door onze kinderen. Ik kan me wél voorstellen dat horecabedrijven in Doetinchem met veel personeel er heel anders in staan.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant