Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Terugblik op 2021

XInterviews & Achtergrond

Burgemeester, het eind van 2021 is in zicht en dus een moment om terug te blikken. Wat waren hoogtepunten in het bijna afgelopen jaar?
“Twee hoogtepunten komen in mijn gedachten. De eerste is de heldendaad van Wesley Haverdil die op de spoorwegovergang in de Havenstraat een meisje dat met haar scooter ten val was gekomen met gevaar voor eigen leven voor de aanstormende trein weggriste. Ik mocht hem daarvoor in maart de bronzen Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon uitreiken. Dat is de oudste en belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden buiten de strijd die in 1822 is ingesteld door Koning Willem I. Een ander hoogtepunt was de Toekomst3Daagse die in juni plaatsvond. We vroegen studenten, inwoners en ondernemers naar hun ideaalbeeld van Doetinchem, Gaanderen en Wehl in 2036. Dan bestaat Doetinchem 800 jaar en willen we een stad zijn van 70.000 inwoners, met goede voorzieningen voor iedereen. Samen hebben we de potentie van Doetinchem verkend. Dat leverde veel ideeën op vanuit de samenleving waarmee wij aan de slag kunnen.”

Waren er ook dieptepunten?
”Bij dieptepunten denk ik vooral aan het drama van de twee jonge vrouwen die in augustus vermist werden en na anderhalve dag teruggevonden in hun auto tussen Doetinchem en Wehl. Een van hen was toen al overleden en de ander zwaargewond. Een dieptepunt van heel andere aard was toen De Graafschap in mei promotie misliep en er ernstige ongeregeldheden rondom het stadion ontstonden.”

Waren er zaken waar u achteraf spijt van hebt?
“Ik kijk liever vooruit dan in de achteruitkijkspiegel. Als er al iets is wat ik betreur, dan zijn het langslepende handhavingsdossiers. In een aantal kwesties zou het wat mij betreft wel wat sneller tot een afronding mogen komen. Ik kan niet zeggen dat dit mij echt spijt, maar het zorgt af en toe wel voor frustratie.”

Hoe heeft Doetinchem zich gehouden in een jaar van ongekende problemen?
“Het bijna achter ons liggende jaar was er inderdaad een van ongekende problemen, maar desondanks heeft Doetinchem het goed gedaan. We bouwen, groeien en de binnenstad bruist. Dat geldt gelukkig ook voor de dorpen, waar van alles is opgepakt om elkaar door de pandemie te helpen. Corona was voor iedereen een enorme uitdaging waarin Doetinchem zich van de goede kant heeft laten zien met de wil er samen goed doorheen te komen.”

Kan er lering worden getrokken uit het achter ons liggende jaar?
“De lering voor mij is dat Doetinchem een heel krachtige gemeente is met heel veel potentieel Er is in deze gemeente veel organisatievermogen aanwezig. Als we ons zo blijven ontwikkelen dan komen we er heel goed door..”

Hebt u een boodschap voor de lezers?
“Ik wens al onze inwoners fijne en veilige feestdagen en spreek de hoop en het vertrouwen uit dat het hen goed zal gaan. Op Witte Donderdag 14 april 2022 kunnen we hoop ik een mooi beeld van onze stad zien als The Passion, het grootste muzikale paasevenement van Nederland, door KRO-NCRV op televisie wordt uitgezonden.”
(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant