Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Achterhoek Monitor 2021/2022

XInterviews & Achtergrond

Burgemeester, op 15 december had het tweede jaarcongres Achterhoek Monitor plaats. Kunt u daarover iets meer vertellen?
“De bijeenkomst van Achterhoek Monitor in Theater De Storm te Winterswijk was heel professioneel georganiseerd. Jammer genoeg konden belangstellenden door de corona beperkingen het congres alleen digitaal volgen. Online waren er toch nog zo’n 300 deelnemers.”


Het eerste congres was in december 2020. Wat was toen de aanleiding?
“We zijn met de nieuwe samenwerking in de Achterhoek begonnen in 2018 en hebben in 2019 de Regio Deal Achterhoek met het Rijk gesloten. We hebben toen besloten de Monitor te ontwikkelen. We hebben gezegd dat data ontzettend belangrijk zijn voor onze besluitvorming en om het Rijk te laten zien waarom in deze regio geïnvesteerd moet worden. De effecten van financiële impulsen worden door de Monitor zichtbaar gemaakt. Maar ook wilden we er zelf van overtuigd zijn onze besluiten op goede gronden te nemen.”


Wat wordt met de resultaten en conclusies gedaan?
“Wij gebruiken de Achterhoek Monitor op dagelijkse basis voor het beleid en de besluitvorming en dat blijven we in de toekomst ook doen. Voor ons is het een levend boekwerk geworden. Ik vind het belangrijk om te laten zien wat we doen en wat de effecten daarvan zijn. Ik ben blij dat we het ontwikkeld hebben.”


Is de Achterhoek Monitor uniek?
“Er zijn meer regio’s die onderzoek doen naar de regionale economie maar meestal op projectbasis. De Achterhoek Monitor is veel breder en kijkt ook naar andere aspecten zoals bijvoorbeeld de Achterhoek als geluksregio en hoe het staat met de mentale en fysieke weerbaarheid van onze regio. Op die aspecten scoort de Achterhoek bovengemiddeld. Zo verbonden met de hele regionale werkwijze is het eigenlijk nergens. Vanuit het Rijk is er waardering voor deze aanpak en dat is tijdens het congres door de vertegenwoordigers van het Rijk ook zo uitgesproken. Wij hebben bewust voor een brede programmatische aanpak gekozen waaronder al onze activiteiten en projecten vallen. Een dergelijke hoeveelheid activiteiten en projecten meetbaar maken is ingewikkeld maar het is ons met de Achterhoek Monitor toch goed gelukt.”


Wat betekent dit voor Doetinchem?
“Het aardige van Achterhoek Monitor is dat als je die doorleest Doetinchem soms net even anders is dan de rest. Als centrumstad is dat ook logisch eigenlijk. De positieve migratiecijfers die we nu zien zijn vooral te danken aan Doetinchem. Jonge Mbo’ers en Mbo-plus mensen, ook van buiten de regio, komen bijvoorbeeld graag naar onze gemeente. Ook voor onze ambitie te groeien naar 70.000 inwoners in 2036, gebruiken we de Achterhoek Monitor als belangrijke bron van informatie.”


Gaan in de toekomst meer van dit soort congressen plaatsvinden?
“Dat hoop ik wel. Achterhoek Monitor heeft een plaats veroverd in ons bestuurlijk denken en handelen. Je ziet dat de kwaliteit toeneemt en de komende jaren verder kan groeien.”


Wat is uw rol hierin?
“Mijn rol is niet inhoudelijk. Ik ben een van de enthousiaste ambassadeurs van de Achterhoek naar buiten.”


(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant