Familie Hassan. Foto: PR
Familie Hassan. Foto: PR PR

Meedoen in Nederland met hulp van Nederlandse vrienden

XInterviews & Achtergrond

DOETINCHEM - Lekker kletsen, er samen op uit gaan, samen wandelen of fietsen, samen eten, een kop koffie drinken, gewoon gezellig samen zijn met Nederlanders. Dat is de wens van veel nieuwkomers in ons land. “We hebben alles, een leuke baan, een huis”, vertelt Mahady Hasan uit Bangladesh, “Het enige wat we hier missen zijn familie en vrienden.” 

Mahady woont nu ruim vijf maanden in Doetinchem, zijn vrouw Farhana en dochter Warisa van 14 jaar kwamen 1,5 maanden na hem richting Doetinchem. De familie Hasan wil graag onderdeel worden van de Nederlandse samenleving. Dit kunnen ze niet alleen, daarom hebben ze via een buurtcoach contact gezocht met Present Doetinchem.

Meet&Connect
“Integreren in een nieuw land is niet makkelijk. Het contact met Nederlanders is van groot belang om een nieuw leven te kunnen opbouwen in Nederland. Dit komt meestal niet spontaan tot stand en is zeker niet vanzelfsprekend”, vertelt Jasmijn Wagenaar, projectcoördinator statushouders bij Present, “Daarom zijn we in 2017 ook gestart met het project Meet&Connect”.
Met Meet&Connect wil Present graag een duurzame verbinding maken tussen nieuwkomers en Nederlanders. “We zijn ervan overtuigd dat ieder mens vriendschap nodig heeft en het contact met Nederlanders is belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving.”
De familie Hasan wil graag kennismaken met Nederlandse families. Om hun Nederlands te oefenen, maar vooral ook om samen een leuke tijd te hebben. Ze houden van koken, reizen en samen eten. Daarnaast houdt Mahady ervan om cricket en voetbal te kijken, in Bangladesh speelde hij zelf ook cricket.
Mahady en Farhana ontmoeten elkaar tijdens hun studie aan de Universiteit van Dhaka. Na het behalen van zijn master ging Mahady werken als manager van een telecommunicatiebedrijf aan de andere kant van het land. Farhana werkte bij een ngo voor armen in haar land. Hiervoor bracht ze in kaart welke mensen de hulp het beste konden gebruiken.

Kok in Nederland
Een aantal jaren geleden werd Mahady kok, hij behaalde hiervoor een koksopleiding en ging werken in een restaurant. Zijn leven veranderde op de dag dat de eigenaar van een aantal restaurants in Nederland hem vroeg om kok te worden in Nederland. De man was op bezoek in Bangladesh en kwam per toeval in het restaurant waar Mahady werkte. Hijwas zo onder de indruk van het eten dat hij kreeg geserveerd, dat hij vroeg of hij de kok mocht spreken. De man bood Mahady vervolgens een baan aan. Nadat hij begon als kok in een restaurant in Arnhem, werkt Mahady nu bij een restaurant in Doetinchem.
De familie Hasan wil graag voor langere tijd in Nederland blijven. “Nederland is zo mooi en groen, als je over Nederland heen vliegt, zie je heel veel groen. De meeste mensen zijn ook heel erg aardig”, vertelt het stel, “We houden van de natuur hier. We zijn ook heel benieuwd naar sneeuw, dat hebben we nog niet gezien. Wanneer sneeuwt het hier meestal?”

Nederlands leren en fietsen
Mahady en Farhana zijn op dit moment ook druk bezig met het leren van Nederlands. Nu nog door zelfstudie, maar ze hopen binnenkort te starten met Nederlandse lessen bij het Graafschap College. Daarnaast zoekt Farhana ook een baan in Nederland, iets wat ze onder schooltijd kan doen. “Ik wil graag bezig zijn, ik kan bijvoorbeeld wel werk doen waarbij het minder belangrijk is dat je goed Nederlands spreekt, ik spreek wel goed Engels.”
Warisa zit nu nog in de Internationale Schakelklas (ISK) op het Metzo College, maar ze hoop dat ze binnenkort naar een gewone middelbare school mag. Hiervoor moet je Nederlands voldoende zijn, gelukkig is ze hiermee goed op weg, want ze is nu de beste van haar klas. Haar droom is om ingenieur in de luchtvaartechnologie te worden. Daarnaast houdt ze van basketballen, lezen en tekenen. Ze wil bovendien graag snel leren fietsen, zodat ze makkelijker naar school kan gaan.

Gevlucht uit Syrië
De familie Hasan is niet de enige die op zoek is naar een Nederlandse familie om een vriendschap mee op te bouwen. De 28-jarige Syrische Rim Diab en haar familie willen eveneens contact met Nederlanders om samen leuke dingen te ondernemen, te kletsen, wandelen, winkelen, enzovoort. Rim en haar familie wonen sinds 2017 in Doetinchem. Haar nu 49-jarige moeder en jongste zus van 16 jaar, kwamen het eerst naar Nederland, een half jaar later volgden Rim, haar broers van 19 en 23 jaar en haar zus van 26 jaar. De vader van het gezin is overleden.
Al in 2012 vluchtte het gezin vanuit Syrië naar Libanon. Rim volgde hier een studie architectuur. “Ik ben architect en wil ook graag architectuur studeren in Nederland, eerst een jaar HBO en dan naar de universiteit. Dat is wel moeilijk, ik wil eerst nog beter Nederlands leren spreken”. De zussen van Rim volgen al een opleiding in Nederland. Haar jongste zus zit in het examenjaar van het Metzo College en haar oudste zus volgt een opleiding op het Graafschap College. De beide broers hebben een nierziekte en kunnen daardoor helaas geen opleiding volgen. Alle gezinsleden spreken redelijk tot goed Nederlands, Rim zelfs op C1-niveau.

Warmte gastvrijheid delen
De families Hasan en Diab zijn beide warme families, die graag wat van deze warmte en gastvrijheid willen delen met Nederlanders. Lijkt het u leuk om in contact te komen met hen of andere nieuwkomers die in Doetinchem wonen en graag in contact willen komen met Nederlands, geef u dan nu op voor Meet&Connect!
Als maatje van een nieuwkomer of nieuwkomersgezin heb je regelmatig contact, ongeveer een keer per twee weken, gedurende een jaar. Tijdens dit jaar spreek je met elkaar af en onderneem je activiteiten op basis van vriendschap en gelijkwaardigheid. Je kunt bijvoorbeeld wandelen, helpen met het huiswerk als het een jongere betreft, samen boodschappen doen en koken, een spelletje doen enzovoort. Zo help je op een laagdrempelige manier een nieuwkomer wegwijs te worden in Nederland en de taal beter te spreken en te begrijpen. Iedereen kan meedoen; alleen, samen of als gezin. En, hoe bijzonder is het dat je als Nederlander ook leert over andere culturen.
Wanneer je je aanmeldt, volgt een intakegesprek. Rekening houdend met je wensen en interesses wordt er een match gemaakt met de familie Hasan, Rim Diab en haar familie of iemand anders. Gedurende het jaar organiseert Present een trainingsbijeenkomst en zijn er intervisiemomenten.

Meer informatie en aanmelden
Voor meer informatie en aanmelden, kun je contact opnemen met Jasmijn Wagenaar van Present, jasmijn.wagenaar@presentachterhoek.nl of 06-14638873.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant