Martin Lacet leest graag aan de leestafel in de bibliotheek in ’t Brewinc in Doetinchem. Foto: Josée Gruwel
Martin Lacet leest graag aan de leestafel in de bibliotheek in ’t Brewinc in Doetinchem. Foto: Josée Gruwel Josée Gruwel

Bibliotheken voor het eerst open tijdens lockdown

XInterviews & Achtergrond

DOETINCHEM – Voor het eerst mogen bibliotheken tijdens de lockdown open blijven. Hun dienstverlening blijkt essentieel voor de samenleving. Wieb Broekhuijsen, directeur/bestuurder van Bibliotheek West-Achterhoek: “Omdat bibliotheken zijn getransformeerd van ‘boekuitlener’ naar maatschappelijk servicecentrum.”

Door Josée Gruwel

Alle bibliotheken in heel Nederland kregen op 9 december van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een slagroomtaart. Op het kaartje erbij stond: ‘Jullie hebben ons enorm geholpen met de ondersteuning van het coronatoegangsbewijs. Wij zijn jullie hier erg dankbaar voor. Ook krijgen we positieve signalen over jullie dienstverlening, een compliment aan jullie allen. Ga zo door!’ 

Taart
De taart bleek de opmaat tot erkenning van het belang van de bibliotheken voor de samenleving. In de persconferentie van 18 december kwam de ultieme bevestiging hiervan. In Den Haag was het doorgedrongen dat bibliotheekorganisaties tijdens de coronacrisis voortdurend zoeken naar manieren om zich in te zetten voor de plaatselijke bevolking, om vraag en aanbod voor jong en oud te stroomlijnen.
Tijdens lockdowns organiseerden ze de AfhaalBieb, hadden ze oog voor kwetsbare groepen, belden oudere leden om te horen of ze voor hen als bieb iets konden betekenen en organiseerden ze voor jongeren online thuisactiviteiten en challenges.
Waren de bibliotheken open dan hielpen medewerkers en vrijwilligers iedereen, ook niet-leden, gratis bij praktische – vaak digitale – regelzaken.

Coronahulp
Wieb Broekhuijsen: “Het besluit om open te blijven tijdens de lockdown doet me goed. Dat doet me meer dan goed. Dat maakt me blij. Mensen hebben de bibliotheek nodig. Niet alleen om boeken te lenen, een krantje te lezen, een praatje te maken of gebruik te maken van onze publiekspc’s, maar ook om - gratis en zonder lid te zijn - deskundige hulp te krijgen bij corona gerelateerde vragen op digitaal gebied. Zo helpen we bij het installeren van de DigiD app en de CoronaCheck app, het plannen van een vaccinatieafspraak, het verkrijgen van een papieren vaccinatiebewijs en het toevoegen van het vaccinatiebewijs op de CoronaCheck app.”

Op de bieb kan men ook terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). “Tijdens het wekelijkse spreekuur helpen we je één op één met zaken regelen die de overheid betreffen. Dat kan via de computer, videobellen of online bankieren. We denken mee, geven direct informatie waar je verder mee kunt of verwijzen je door naar de juiste organisatie. Voor info kun je kijken op www.bibliotheekwestachterhoek.nl/ido of stel je vraag telefonisch aan de klantenservice en maak een afspraak via 0314 333445.”
Wie als volwassene beter wil leren lezen, schrijven of rekenen, meer wil oefenen met de Nederlandse taal, beter wil leren omgaan met de computer of op zoek is naar werk, kan naar het DigiTaalhuis in de bieb. “Voor al deze gratis hulp is iedereen welkom.”

Wel beperkingen
Ondanks dat de bibliotheken open zijn, zijn er wel beperkingen. De coronaregels zijn van toepassing en daardoor mogen er bijvoorbeeld bij de bieb in ’t Brewinc niet meer dan vijftig personen tegelijkertijd binnen zijn. Evenementen werden afgelast. “Zo hebben we in december ‘Boek the Party’ afgezegd, gaat de ‘BoekStartbijeenkomst’ op 7 januari niet door en is de live meet en greet van ‘Wie is The Masked Reader’ veranderd in een online variant. Maar alles wat in klein verband, bij voorkeur één op één, plaats kan vinden gaat op al onze locaties, in de gemeentes Doetinchem, Bronckhorst en Doesburg, zoveel mogelijk door.”
Qua bezoekers ziet Broekhuijsen nu met de schoolsluiting en de vakantie een toename van ouders met kinderen. “Oudere bezoekers blijven uit veiligheidsoverweging wat meer weg.”

Ontmoetings- en studieplek
Martin Lacet zit afgelopen woensdagmiddag aan de grote leestafel in de bieb een krant te lezen, als aanvulling op de kranten die hij thuis in de brievenbus krijgt. Daarnaast leest hij in de bieb graag geschiedkundige tijdschriften. “Wel prettig dat het nu tijdens de lockdown kan. De eerdere lockdowns was ik als jonge pensionado aangewezen op mijn eigen boekenkast.”
Hij miste toen naast het nodige leesvoer de ontmoetingen aan de leestafel, de gesprekken met oud-collega’s die hij er had. “Vergeet niet dat deze plek ook een sociale functie heeft. Ik kom hier een paar keer per week en voelde me toen enigszins mentaal onthand.”

In het studiegedeelte van de bieb zit een tiental jongeren achter computers. Ze werken alleen of in tweetallen. Miray en Semih Karadol vertellen dat ze soms naar de bieb komen om huiswerk te maken en om te printen. “Het is rustig hier, je kunt hier fijn werken.

Tijdens de andere lockdowns hebben ze de bieb soms gemist. 
Loes, die niet met haar achternaam in de krant wil, zoekt tussen de rijen boeken naar series. Ze wil oude series herlezen. “Heel erg fijn dat de bieb open blijft. Ik lees heel specifieke boeken. Bij de AfhaalBieb kun je een genre aangeven, maar dat is voor mij niet afdoende. Ik lees series van wel twaalf boeken, het liefst dikke pillen, en wil dan bij het eerste deel beginnen.”
Bij vorige lockdowns heeft ze getwijfeld of ze haar lidmaatschap op zou zeggen. “Gemiddeld lees ik vijfhonderd pagina’s per week.”
Maar ze is lid gebleven, evenals haar zoon. “Zo fijn dat we onze boeken nu zelf kunnen blijven uitzoeken. Ik heb op allerlei plekken in het land gewoond en was lid van allerlei biebs, maar de bieb hier: complimenten. Voor het aanbod, de openheid, de service. Eigenlijk voor het hele totaalplaatje.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant