Ondergrondse afvalcontainer. Foto: PR
Ondergrondse afvalcontainer. Foto: PR PR

Meldpunt voor klachten over het Doetinchemse afvalbeleid

XInterviews & Achtergrond

DOETINCHEM - Vorige week heeft PvdA Doetinchem het ‘Meldpunt Afvalbeleid’ geopend. Sindsdien hebben een kleine vierhonderd mensen een melding gedaan. 

Door Bert Vinkenborg

Woordvoerder Goof Pontier kan er meer over vertellen. “Dat is best veel, vooral ook omdat het nieuwe afvalbeleid van de gemeente nog niet van kracht is. Een deel van de klachten gaat dan ook over de problemen in de voorbereiding.”
Over de aanleiding om dit meldpunt te starten: “Het nieuwe afvalbeleid wordt pas in het komende jaar van kracht, maar de eerste reacties kwamen al bij ons binnen nadat de brief van de gemeente bij de mensen op de mat viel.”

Afvalpas
Een collectie uit de al ontvangen klachten. Er zijn mensen die hun container wilden wisselen naar een ander formaat. Dat was lange tijd niet mogelijk, maar nu kan het weer. Wel zijn daar extra kosten aan verbonden.
Ook zijn er al klachten binnengekomen dat zowel de nieuwe als de oude afvalpas niet werkt of dat nog geen nieuwe afvalpas ontvangen is.
Een van de meest opvallende klachten is wel dat de container niet gechipt is, omdat het adres niet zou bestaan.
Een andere veel gehoorde klacht van bewoners van appartementen in hoogbouw is dat het groenafval niet opgehaald wordt.
Voor mensen die minder mobiel zijn is het scheiden van papier lastig omdat dit naar een algemene bak verder van huis gebracht moet worden.
Het oranje afval wordt bij hoogbouw niet vaker opgehaald, waardoor afval te lang opgespaard blijft.
Ook zijn er veel meldingen van mensen met kinderen die luiers gebruiken. Voor mensen met twee jonge kinderen wordt er nog een beetje meegedacht, maar als je één kind hebt ben je met het nieuwe beleid een stuk duurder uit. Deze mensen komen met de suggestie om luier-brengpunten te realiseren.
Verder melden mensen dat er nu al veel meer afval naast de container neergezet wordt.

Nieuwe tarieven
Veel van de meldingen gaan over de nieuwe tarieven waar bezwaren tegen zijn. Een gemiddeld huishouden gaat in totaal zo’n 240 euro per jaar meer betalen. Men zou iets kunnen besparen door de grijze bak wat minder vaak aan de weg te zetten. Of dat een reële optie is, vraagt Pontier zich af. “We blijven met zijn allen toch nog steeds afval produceren.”
De vrees bestaat dat door het nieuwe beleid bewoners minder goed afval gaan scheiden. Door de hogere tarieven wordt het lucratief om een beetje grijs afval bij het oranje te stoppen. Ook bij twijfel gaat afval wat eigenlijk bij grijs hoort, toch de oranje bak in. Boa’s zullen hierop moeten controleren. Pontier: “Eigenlijk is het te gek voor woorden dat het iemands beroep moet zijn om door andermans rotzooi te neuzen.”

Afvalscheiding
Uit onderzoek door Raymond Gradus, hoogleraar Bestuur en Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, blijkt dat na-scheiding een beter alternatief is. Het zou niet alleen makkelijker zijn voor onze inwoners, maar het is ook nog eens veel milieuvriendelijker en goedkoper dan het nieuwe afvalbeleid van Doetinchem.
Daarnaast zou de landelijke politiek veel meer moeten doen om te zorgen dat producenten anders omgaan met verpakkingsmateriaal. Bijvoorbeeld door te verplichten dat verpakkingen maar uit één soort materiaal mogen bestaan, of dat alleen biologisch afbreekbaar materiaal gebruikt mag worden voor verpakkingen.
Het meldpunt blijft tot nader order open. Pontier: “We verwachten nog veel meldingen en we willen een goed beeld krijgen hoe we het systeem kunnen verbeteren.”

Voor meldingen:


www.survio.com/survey/d/W7M3J1H1A7O2M2W7V

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant