Uitleg over het project bij Zorgboerderij Slangenburg.

Uitleg over het project bij Zorgboerderij Slangenburg.

Foto: Roel Kleinpenning

‘Eten moet gezond en niet te duur zijn’

Landbouw

Doetinchem - Met als titel ‘Groente, een gezonde basis’ lanceerde donderdag 8 juli een samenwerkingsverband van Zorgboerderij Slangenburg, Voedselbank Doetinchem, Stadsboerin Doetinchem en de stichting Mini Manna een gezamenlijk project op het terrein van de Zorgboerderij aan de Kommendijk in de Slangenburg.

door Bert Vinkenborg

Aan de basis ligt de manier waarop groenten worden geteeld, namelijk door zogenoemde Regeneratieve Landbouw. Kort gezegd: als je goed bent voor de bodem en de biodiversiteit dan levert dat een betere en voedzamere opbrengst op.

Maarten op de Weegh van de Voedselbank legt uit wat ieders rol is in de keten van het land tot op het bord. “Falco Janssen van de zorgboerderij bood ons aan groenten voor de Voedselbank te gaan verbouwen. Falco is een man met de voeten in de aarde en wij hebben het netwerk om zijn producten af te zetten. Wij hebben stadsboerin Ellen Willems en Steven Kroon van Mini Manna benaderd om samen met hen en de Zorgboerderij dit project op te zetten en ideeën te ontwikkelen.”

Lekker eten

Ellen Willems, een vrouw met een missie, vertelt wat haar rol is: “Wat wij willen, is mensen in contact brengen met natuurlijke landbouw. Daar hoort lekker eten natuurlijk bij. Dat eten moet gezond en niet te duur zijn. Wij verstrekken recepten en geven workshops. Voor klanten van de Voedselbank en Mini Manna zijn die gratis.”

Steven Kroon, directeur van de Stichting Mini Manna: “Mini Manna helpt in Doetinchem ongeveer 400 gezinnen met onvoldoende inkomen. Dit project voorziet enorm in een behoefte. Bijkomende winst is dat ze gezonder gaan eten.”

Afhankelijk

De Voedselbank Doetinchem is sterk afhankelijk van wat er gratis binnenkomt en is bijzonder blij met dit initiatief. Wethouder Jorik Huizinga, onder meer verantwoordelijk voor armoedebeleid, is trots op dit project en wenst dat dit in meer gemeenten wordt opgepakt. 

Goede Aarde

Medewerkers van de Stichting De Goede Aarde verzorgen een rondleiding door de tuinen en leggen uit waarom goede compost en bodemleven zo belangrijk zijn. Verschillende compostbedden en proeftuinen zijn de middelen om de optimale balans te vinden voor een gezonde bodem. 

Het bodemleven staat daarbij centraal. De geteelde producten moeten meetbaar meer voedingsstoffen en voedingswaarde bevatten.

Maarten op de Weegh toont zich de trekker van het project en is vol optimisme. Een van zijn belangrijkere opgaven is het vinden van subsidies.

Miranda Berendsen, teamleider Achterhoek bij Staatsbosbeheer, is sinds ongeveer drie jaar ‘huisbaas’ van de zorgboerderij. “We hebben nog een hectare grond kunnen vrijmaken voor de zorgboerderij voor dit project.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant