Notaris Jeroen Blankestijn met de boerinnen die het bestuur vormen van de nieuwe stichting Met de klas de boer op: Mariska Tiessink, Nancy Schennink, Renate Schut, Joke Regelink, Judith Waninge en Mireille Ruessink. Foto: Thijs Kroondijk

Notaris Jeroen Blankestijn met de boerinnen die het bestuur vormen van de nieuwe stichting Met de klas de boer op: Mariska Tiessink, Nancy Schennink, Renate Schut, Joke Regelink, Judith Waninge en Mireille Ruessink. Foto: Thijs Kroondijk

Stichting brengt kinderen voortaan boerenwijsheid bij

Landbouw

‘Met de klas de boer op’ haalt Achterhoekse kinderen dagje naar de boerderij

ZELHEM - Zes boerinnen uit de Achterhoek hebben officieel gemaakt wat zij en anderen al 35 jaar doen: kinderen bewust maken waar het voedsel vandaan komt. Mariska Tiessink, Nancy Schennink, Renate Schut, Joke Regelink, Judith Waninge en Mireille Ruessink vormen het bestuur van de nieuwe Stichting Met de klas de boer op die deze week officieel is opgericht. Met medewerking van Jeroen Blankestijn van Notariskantoor Blankestijn in Zelhem is op 8 maart de notariële akte opgesteld en de inschrijving bij de Kamer van Koophandel geregeld.

De stichting heeft als doel basisschoolkinderen ervan bewust te maken waar het voedsel vandaan eigenlijk komt. Dat wordt gedaan met een unieke jaarlijkse projectdag. Tijdens deze dag, die dit jaar gepland is op 22 maart, krijgen bijna 1.000 leerlingen van de basisscholen in de regio Zutphen, Doesburg, Bronckhorst en Doetinchem les van een boer of boerin en daarnaast een unieke inkijk in het werk op de boerderij. Wat weten kinderen vandaag de dag nog van de boerderij? Het voedsel ligt in de supermarkt, maar waar komt het vlees vandaan en wat is de herkomst van de melk, boter, kaas en eieren?
Tijdens de projectdag komt de boer eerst naar school om de klas les te geven. Daarna gaan de kinderen op bezoek bij de boerderij. De boer neemt tijdens de theorieles allerlei voorwerpen mee om het dagelijkse werk op de boerderij uit te leggen, bijvoorbeeld een melkstel of spermarietjes. Kinderen krijgen op deze dag een goed beeld van het werk op de boerderij en hoe voedsel wordt geproduceerd. En ze kunnen dit daarna zelf van dichtbij meemaken op de boerderij.

Vanaf groep 6
De stichting richt zich op de basisschool, vanaf groep 6, maar als er andere groepen mee willen doen maken de initiatiefnemers graag een uitzondering . De boerinnen die de stichting hebben opgericht en de boeren die de klassen ontvangen werken belangeloos mee aan het project. Ook de scholen kunnen gratis aan deze educatiedag meedoen. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door de vele sponsoren. Met de oprichting van de Stichting Met de klas de boer op kunnen er nog meer scholen en kinderen worden benaderd om meer over de herkomst van voedsel te leren.
Meer info op de website.


www.eendagjeboer.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier