Talicia Angenent is finaliste van de Miss curves verkiezing. Foto: Roel Kleinpenning
Talicia Angenent is finaliste van de Miss curves verkiezing. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

‘Je bent mooi zoals je bent, met of zonder curve’

Maatschappij

DOETINCHEM - Talicia Angenent (18) was altijd al met haar uiterlijk bezig. Wimpers, nagels, haar en make up moeten perfect zijn. “Maar ik was van jongs af aan altijd al het vollere meisje van de klas”, vertelt ze. “Ik had niet het maatje voor Miss Teen. Met Miss Curve kwam een leuke kans voorbij om te laten zien dat ik ook mooi ben.” Talicia is tijdens de casting van Miss Curve Nederland op 27 maart uitgekozen als een van de 14 finalisten in de Miss categorie van 16 tot en met 25 jaar. De finale is op 11 juni in Emmeloord. 

Door Carla van der Meer

“Tot aan de finale hebben we elke week een training”, zegt Talicia. “We leren hoe we moeten lopen op de catwalk, krijgen choreografie, we gaan jurken passen en we krijgen een social media training. We openen de finale met een dans. Verder hebben we diverse rondes met onder andere badmode, lingerie en galajurk. We moesten ook allemaal een verhaal schrijven over wie we zijn en waarom we meedoen. Dat vond ik heel spannend, maar ik kreeg heel leuke reacties op mijn verhaal.” 

Hechte groep
Aan Miss Curve Nederland doet nog een meisje uit Didam mee. Zij en Talicia zijn de enige twee uit de regio. “Het is leuk om andere meiden te leren kennen”, vindt Talicia. “We zijn een hechte groep en we helpen en steunen elkaar. Iedereen biedt aan om te helpen met de make-up en het haar. Dat had ik niet verwacht. We hebben het gezellig. Ik ben hierdoor blij verrast.”
Alle finalisten kregen een sjerp. “Met de sjerp om voel je je zelfverzekerd”, zegt Talicia. “Dit heb ik toch maar mooi bereikt. Dat kan niet iedereen zeggen.”
Talicia volgt de opleiding social work bij het Graafschap College. Verder heeft ze een bijbaantje bij een supermarkt waar ze achter de kassa zit en op de broodafdeling werkt. “Mijn collega’s bij de supermarkt steunen mij ook”, laat ze weten. “Ze zijn heel enthousiast.”

Maatje meer
Talicia doet mee aan Miss Curve Nederland omdat ze het belangrijk vindt dat er meer aandacht komt voor meiden die wat voller zijn. “Met een maatje meer voel je je toch snel onzeker”, vertelt Talicia. “Ik had altijd het gevoel dat ik niet mooi genoeg was. Maar het is niet meer van deze tijd dat je maatje 34 moet hebben. Ook in reclames zie je tegenwoordig vollere dames. Door aan Miss Curve Nederland mee te doen, heb ik een flinke groei doorgemaakt en ben veel zelfverzekerder geworden. Ik hoop dat ik - door dit te vertellen - andere meiden kan helpen, want iedereen verdient het om lekker in hun vel te zitten. Je moet jezelf niet vergelijken met een ander. Je bent jezelf en je bent mooi zoals je bent. Dat zeggen vriendinnen en mijn moeder ook tegen mij.”

Taboe doorbreken
“Iedereen moet de kans hebben om aan een Miss verkiezing mee te doen”, vindt Talicia. “Ik hoop dat er meer meiden zijn die denken: Ik zie er prachtig uit. Ik ga ervoor. Ik wil met Miss Curve Nederland een taboe doorbreken. Mensen die zeggen dat ik mooier zou zijn als ik dunner was, vind ik een grote belediging. Curves zijn super mooi en daar mag je best trots op zijn. Dat maakt je uniek. Toen ik door was naar de finale, dacht ik: Al die mensen die mij lelijk en dik genoemd hebben, hebben geen gelijk. Ik sta hier en ik ben prachtig. Het is 2022. Het wordt tijd dat alle lichamen geaccepteerd worden zoals ze zijn, met of zonder curves. Het innerlijk is het allerbelangrijkste. Dat maakt je mooi. Ik ben tegen body shaming.”

Stemmen op Talicia kan via deze link: forms.gle/9CydZJDC7AUtkRD49.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant