Veteraan Everhard Maalderink uit Zelhem staat in erecouloir op de Dam in Amsterdam op 4 mei. Foto: Nederlands Veteraneninstituut Birthe Kulik

Veteraan Everhard Maalderink uit Zelhem staat in erecouloir op de Dam in Amsterdam op 4 mei. Foto: Nederlands Veteraneninstituut Birthe Kulik

Veteraan Everhard Maalderink uit Zelhem na twee jaar eindelijk in erecouloir op de Dam

Maatschappij

Persoonlijk eerbetoon tijdens Nationale Herdenking op 4 mei

ZELHEM – Veteraan Everhard Maalderink (57) bereidt zich voor op een bijzondere herdenking. Vanwege het coronavirus hebben de veteranen twee jaar moeten wachten, maar op aankomende 4 mei vormen zij tijdens de Nationale Herdenking het erecouloir op de Dam in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima lopen tijdens de herdenking door de haag, van het Paleis tot het Nationaal Monument, om een krans te leggen. Samen met nog 59 andere veteranen en 60 actief dienende militairen, brengt Maalderink een persoonlijk eerbetoon. Maalderink staat er voor alle zeevarenden die hij vanuit de hele wereld ontmoette. Hij heeft nog altijd goed contact met zijn oud marine collega’s, die zichzelf de F809 jonkies noemen.

“Gelukkig dat het dit jaar doorgaat en we met elkaar stil kunnen staan bij de vrijheid. Want dat betekent voor mij ook dat iedereen kan zijn wie hij of zij wil zijn. Daar schort het weleens aan, iedereen heeft een mening. Het is niet alleen wat je kan doen, maar ook kunnen zijn wie je bent.”

In de bijna 19 jaar dat Maalderink actief was binnen Defensie werd hij twee keer uitgezonden, naar de Adriatische zee en naar de Perzische Golf, als opvarende van een marineschip. Tijdens die uitzending heeft Maalderink ervaren hoe het is om dichtbij een oorlogsgebied te leven waar vrijheid niet vanzelfsprekend is: “Ik besef heel goed dat het bij ons aan boord relatief veilig was. De enige dreiging kwam vanuit de lucht. Maar het was wel doorpakken. Ik was 16 uur per dag aan het werk en kwam dichtbij gebieden waar veiligheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Ik deed ook een stuk communicatie met onze collega’s die van boord gingen om koopvaardijschepen te boarden die richting Irak gingen of er vandaan kwamen. Als ze dan niet direct reageerden op mijn bericht was dat behoorlijk spannend.”

Eerbetoon aan zeevarenden
Wanneer Maalderink op 4 mei in het erecouloir staat, is hij met zijn gedachten bij alle zeevarenden: “Ik voel heel sterk de betrokkenheid voor de zeevarenden. Niet alleen in Nederland, want ik heb ze vanuit de hele wereld ontmoet. Dat schept een sterke band. Ik ben drie keer met de marine naar het Verre-Oosten geweest. Destijds hebben we kransen gelegd op de Javazee voor de gevallen slachtoffers van de ‘Slag om de Javazee’ in 1942. Dat maakte diepe indruk. We waren zo ver van huis, maar op dat moment voelde dat toch heel dichtbij.”
Het is voor het eerst dat Maalderink in het erecouloir deelneemt, en hij heeft er ook nog eens lang op moeten wachten: “Bij de viering van het 75 jaar leven in vrijheid, besloot ik me aan te melden voor het erecouloir. Nu gaat het eindelijk door, dat vind ik persoonlijk best wel emotioneel. Ik ken een aantal veteranen die er staat en het is fijn dat we hierdoor bij elkaar komen. Mooi en tegelijkertijd heftig om te zien wat we allemaal hebben meegemaakt.”

Marineman in hart en nieren
Maalderink is tijdens zijn dienstperiode twee keer op missie geweest. In 1996 nam hij aan boord van Hare Majesteit Zuiderkruis deel aan de Sharp Guard missie naar de Adriatische Zee. In het jaar 2000 voer hij op de Hare Majesteit Witte de With naar de Perzische Golf als onderdeel van de Multinational Interception Force voor handhaving van de VN-resoluties tegen Irak: “Ik ben op mijn 17de begonnen bij de Marine. Daar word je snel wijs van. Ik heb de hele wereld over gevaren, van Scandinavië tot Amerika. Plekken waar ik anders vanuit de Achterhoek nooit zou zijn geweest. Uiteindelijk heb ik in overleg met mijn vrouw en kinderen besloten om uit dienst te gaan op mijn 36ste. Maar ik zal altijd een marineman blijven. In hart en nieren. Een miniatuur F16 staat nog in de vensterbank van mijn werkkamer. Ik ben er trots op.” Maalderink is op dit moment lid van de Vereniging Jonge Veteranen en heeft nog altijd goed contact met zijn oud marine collega’s: “We hebben met zes opvarenden van Hare Majesteit van Kinsbergen nog een appgroep. Het zijn mijn maatjes waarmee ik ben opgegroeid en als we elkaar zien is het altijd goed. We noemen onszelf nog steeds de F809 jonkies.”

Bijna 19 jaar was Maalderink actief binnen Defensie, van 1982 tot 2001. Momenteel werkt hij op het Graafschap College in Doetinchem op het examen- en stage bureau voor de MBO-opleiding Sport en Bewegen. Daarnaast begeleidt hij jonge topsporters: “Op school schenken wij tijdens de lessen voor loopbaan en burgerschap veel aandacht aan de oorlog. Ook nemen wij deel aan het programma ‘Veteraan in de Klas’ van het Nederlands Veteraneninstituut, waarin veteranen hun persoonlijke verhaal delen met studenten. Ik vind het verrassend mooi hoe jongeren daar in staan. Het leeft.”

Na twee jaar weer op de Dam
Twee jaar lang kreeg de herdenking een andere invulling dan normaal vanwege het coronavirus. Geen erecouloir op de Dam met veteranen en publiek, maar het Nederlands Veteraneninstituut maakte een online variant waarbij de verhalen van de veteranen toch gedeeld konden worden. Dit jaar kan Maalderink gelukkig samen met de 59 andere veteranen en 60 actief dienende militairen het erecouloir vormen. De huidige gebeurtenissen in de wereld laten zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en benadrukken het belang van herdenken: “Mijn pak hangt netjes klaar in de kast. Nu moet ik het in mijn hoofd gaan voorbereiden. Emotioneel is het zwaar, ook door alles wat er in de wereld gebeurt. Iedereen heeft zijn of haar mening klaar, maar het blijft de herdenking van de slachtoffers.”

Veteraan Everhard Maalderink uit Zelhem tijdens een missie. Eigen foto
Veteraan Everhard Maalderink uit Zelhem tijdens een missie. Eigen foto
Veteraan Everhard Maalderink uit Zelhem tijdens een missie. Eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant