Begin- en eindpunt van alle wandelroutes zijn bij Museum Smedekinck

Begin- en eindpunt van alle wandelroutes zijn bij Museum Smedekinck

Betsy Maatkamp

Exposities over vrijheid bij Museum Smedekinck

Maatschappij

ZELHEM – In expositieruimte De Stal van Museum Smedekinck zijn van 1 t/m 8 mei de mobiele exposities ‘Kind van de Vrijheid’ en ‘Sporen van de Vrijheid’ te zien. 

De beide exposities zijn gemaakt door het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, als onderdeel van het grensoverschrijdende regioprogramma Gelderland Herdenkt. De uitgebreidere ‘moedertentoonstellingen’ waren te zien in het genoemde onderduikmuseum (Kind van de Vrijheid) en het Grenslandmuseum in Dinxperlo (Sporen van de Vrijheid). Om de thema’s vrijheid en democratie onder de aandacht te brengen, wordt een compacte, mobiele vorm van beide exposities aangeboden aan Nederlandse en Duitse gemeenten in de grensstreek.

Elke expositie bestaat uit negen grote panelen met op ieder paneel het verhaal van een persoon met een veelbewogen verleden of heden. Het zijn heel diverse verhalen van personen, die aan den lijve hebben ervaren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zij vertellen over wat vrijheid en vrede voor hen betekent. De meeste verhalen spelen zich af in de Tweede Wereldoorlog, maar er zijn onder andere ook verhalen van mensen die nog niet zolang geleden voor de oorlog in hun eigen land vluchtten en in ons land een ‘veilig’ onderkomen vonden. Verhalen van toen worden verbonden met verhalen van nu, om gesprekken over het belang van vrijheid en democratie op gang te brengen. 

Bij de exposities hoort een koffertje met een lesprogramma en docentenhandleiding voor zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs en mbo.

Museum Smedekinck aan de Pluimersdijk 5  in Zelhem is in het zomerseizoen (april t/m oktober) geopend op dinsdag t/m zondag van 13.30 – 17.00 uur. De entree is 5 euro. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.


museumsmedekinck.nl

facebook.com/museumsmedekinck

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant