Ruud en kleindochter ruimen zwerfafval op. Foto: PR
Ruud en kleindochter ruimen zwerfafval op. Foto: PR PR

Ruud zet zich in voor burgerinitiatief HelemaalGroen

Maatschappij

DOETINCHEM - Ruud Wink (73) is geboren en getogen in Doetinchem. Als ondernemer is hij van veel markten thuis, menigeen kent de Wink Groep. Maatschappelijk ondernemen past Ruud als geen ander en het burgerinitiatief HelemaalGroen, gestart door gepensioneerd dierenarts Jaap de Boer uit Geesteren (Achterhoek), kwam op zijn pad. Daarom is Ruud ambassadeur van HelemaalGroen geworden. De flyers voor dit initiatief worden in zijn bedrijf gedrukt.

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. Activeer de app (app.helemaalgroen.nl) wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Langzaam verkleurt het lijntje naar oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige - 9200 - vrijwilligers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het is mooi om de eigen route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land.
Ruud ondersteunde bij het uitbouwen van dit burgerinitiatief, adviseerde over het regelen van de ANBI status en is de vaste adviseur. Hij is heel enthousiast over de app, deze is eenvoudig, stimulerend en handig . Af en toe raapt hij zwerfvuil met zijn kleinkinderen. Onlangs werd zijn kleinzoon (7) zo enthousiast bij het zien van de enorme hoeveelheid afval bij het treinstation, dat ze samen aan het opruimen zijn geslagen. Met zijn kleindochter (11) pakte hij zijn eigen wijk aan. In Doetinchem is rond de sportvelden een vrolijke groep bewoners van Elver in de weer om de omgeving op te schonen na sportwedstrijden. Daarnaast is er een groep zwerfvuilrapers actief in de stad. De hoeveelheid zwerfvuil is indrukwekkend. De gemeente stelt grijpers, ringen, zakken en hesjes beschikbaar.
Ruud vindt dat de gemeente best meer aandacht mag hebben voor het thema zwerfvuil, dat geldt ook voor het Waterschap Rijn-IJssel.
Doetinchem telt 92 vrijwilligers bij HelemaalGroen. Nieuwe vrijwilligers zijn uiteraard welkom.


www.helemaalgroen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier