Wethouder Ingrid Lambregts aan het woord. Foto: PR
Wethouder Ingrid Lambregts aan het woord. Foto: PR Joost Ooijman

Prachttour toont de grote betrokkenheid van inwoners

Maatschappij

DOETINCHEM - Omzien naar elkaar, activiteiten bieden op het gebied van sport, samen eten, een luisterend oor als er problemen zijn. Zo maar wat voorbeelden van bewonersactiviteiten die getoond werden tijdens de Prachttour door Doetinchem en omgeving. De conclusie: er zijn prachtige voorbeelden van verbondenheid tussen inwoners die niet in geld uit te drukken zijn, maar waarbij geld wel nodig is om het tot stand te brengen.

Het initiatief om bewonersactiviteiten in het zonnetje te zetten komt van de provincie Gelderland. De provincie helpt door inzet van de ‘Leefbaarheidsalliantie’ bewoners hun plannen te realiseren voor hun wijk of buurt. De Stadsboerin bijvoorbeeld, waar oud en jong uit de buurt samen een (moes)tuin onderhouden, oogsten en er lekker van eten. Vrijwilligers en betaalde krachten toonden aan de gedeputeerde Peter van ‘t Hoog hoe de Stadsboerin energie steekt in de tuin, het restaurant met bijbehorende winkeltje, workshops en jongereninloop voor migranten.
Ook andere initiatieven maakten indruk. Door slim te kijken naar waar behoefte aan is toonde ‘Vraag het Anna’ hoe je bewoners een luisterend oor biedt. Die laagdrempeligheid blijkt te werken voor de buurt Schöneveld, merken ook de buurtcoaches van de gemeente en zorg- en welzijnsinstellingen in de wijk.
Zo’n plek waar je ook makkelijk naar binnen stapt is de Stadskamer. Gestart in Doetinchem en inmiddels met 40 betaalde medewerkers en 80 vrijwilligers verdeeld over 9 locaties een succesvol initiatief waardoor inwoners mee kunnen doen aan de maatschappij.
Een oude bekende is de Pokkershutte. Al sinds 1978 een sport- en cultureel centrum. Een ontmoetingsplek voor lokale verenigingen en mensen uit de omgeving.
Het begin en einde van de Prachttour vond plaats in Gaanderen. Waar de Pol symbool staat voor het actieve verenigingsleven in Gaanderen. Al 50 jaar geleden gestart vanuit de wens van bewoners om een gebouw te hebben. Recent is er een toegankelijkheidstoets gedaan waardoor een invalidentoilet en betere wegbewijzering ervoor zorgen dat mensen die slechtziend of slecht ter been zijn, beter betrokken kunnen worden bij alle activiteiten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier