Marcel van Roosmalen Zwarte Cross 2022
Marcel van Roosmalen Zwarte Cross 2022 Foto Stef Woestenenk

Van Roosmalen: ‘Als je mij een worst noemt, vind ik dat prima’

Maatschappij

Van Roosmalen: ‘Als je mij een worst noemt, vind ik dat prima’

LICHTENVOORDE - Voor beroepsmopperaar Marcel van Roosmalen is het de eerste keer op de Zwarte Cross. Voordat ik hem spreek, loop ik backstage zanger en gitarist Stef Woestenenk tegen het lijf die net uit zijn voorstelling heeft gezien. “Yo, hoe was‘t?”

Door Meindert Bussink

Woestenenk analyseert grondig: “Hij leek onvoorbereid en carte blanche de theatertent binnen te stappen. Het publiek probeerde hem uit de tent te lokken, maar Van Roosmalen reageerde scherp en onverschillig. Wat een ander ziet als lollig of interessant, lijkt voor Van Roosmalen soms slechts een bevestiging van een cliché”. 

Volgens Woestenenk probeerde presentator Frans Miggelbrink hem zijn vrouw Eva en twee dochters vrolijk en gastvrij welkom te heten, maar Van Roosmalen leek niet onder de indruk. Het publiek mocht ook vragen stellen en vaak leidde het antwoord van Van Roosmalen tot hilariteit: “Alles wat niet past bij zijn eigen humor of interesse is bij voorbaat kansloos. Of hij het nu meent of bewust de grens van de grap opzoekt, dat blijft mystiek. Dat schuurt en maakt het ongemakkelijk grappig” concludeert Woestenenk, maar: “Sommige vragen uit het publiek waren ook daadwerkelijk dom, overigens”.

Dan loopt Van Roosmalen naar buiten en kan ik hem zelf vragen hoe de Cross tot nu toe bevalt: “Ik ben alleen nog maar in deze tent geweest…” en direct ziet hij al een bekende: “Hee leuk dat je hier bent! Ik stel je zo even voor aan m’n vrouw”. “Was een collega van NRC”, excuseert hij zich.

Onlangs heb ik Denny Nelissen gehaktbal genoemd in een podcast, dat vond hij niet leuk.

Biedt Van Roosmalen vaker zijn excuses aan? “Ja, regelmatig. Onlangs heb ik Denny Nelissen gehaktbal genoemd in een podcast, dat vond hij niet leuk. Ik heb toen sorry gezegd net voor een tv-uitzending en toen was de stemming wel meteen weg. Je beseft je af en toe dat je ook serieus genomen kunt worden. Ik kan me ook voorstellen dat dat misschien niet leuk is, maar als je mij een worst noemt, vind ik dat prima”. 

Is er een grens bij beledigen? “De grens ligt wat mij betreft bij gebreken”. Knikkend naar een man met een vrij fors postuur die enigszins knoeit vraagt hij: “Hem zouden we misschien een gehaktbal kunnen noemen?” In de Achterhoek zouden we eerder koeze (een onhandig persoon) zeggen en zowaar verschijnt een glimlach op het altijd norse gelaat: “Een wat?”. “Een koeze.”

Ik vraag dit natuurlijk omdat Marcel in 2019 de organisatie van de Zwarte Cross kwalijk nam dat zij haar excuses aanbood voor de reactie van rapper Sevn Alias op het bordje Allah’s Afbakbar: “Dat was laakbaar. Het was bedoeld als humor en ik vond het een beetje zielig voor de Zwarte Cross. Het leek bijna een pr-stunt waarbij hij gekwetst het terrein verlaat. Vervolgens was die rapartiest weer boos over de column die ik daarover schreef en bleef het maar doorgaan. Ik snap wel dat er in die tijd misschien net iets gebeurd was en je dan voorzichtig bent, maar bij angst hoef je van mij niet zo weg te kruipen.”

Terug naar vandaag. Hoe blikt Marcel zelf terug op de voorstelling? “Ik vroeg me vooraf af, moet ik hier nou een anti boerenverhaal gaan voorlezen? Maar ja, het is geen voorleestent. Er was wel een halve zool van een interviewer en een goedwillend publiek. De Zwarte Cross heeft ook niks met boeren te maken en boeren voorzien niet in ons voedsel. Een aantal is gewoon agressief en lomp. Alsof je het erfopvolging recht hebt? De media verzet zich trouwens ook niet tegen het opstoken. Alsof het een rechtvaardige opstand is? De normale boer schoolt zich netjes om. Ik heb niks tegen die mensen, maar Nederland is misschien wel te klein voor al die agrariërs. Je kunt hier ook bomen planten.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant