Henk den Brok is helemaal in zijn element als hij bij De Graafschap aan het fotograferen is. Foto: Liesbeth Spaansen
Henk den Brok is helemaal in zijn element als hij bij De Graafschap aan het fotograferen is. Foto: Liesbeth Spaansen

Henk den Brok heeft voor zijn 80ste verjaardag een nog snellere camera gekocht

Maatschappij

‘Ik heb met fotograferen de Achterhoek leren kennen’

Door Liesbeth Spaansen

DOETINCHEM – Al elf jaar is Henk den Brok vaste fotograaf van dé fotowebsite van de Achterhoek. “In mei 2011 heb ik mijn eerste foto’s voor Achterhoekfoto.nl gemaakt, dat was bij Goed Gemutst in Delden bij Vorden”, weet hij nog goed. “Ik heb in die jaren 1600 evenementen gefotografeerd. Dat zijn zo’n 104.000 foto’s”, zocht hij uit. “Daarnaast fotografeer ik ook al jaren voor De Graafschap.” Deze energieke fotograaf, Henk viert op 13 augustus zijn 80ste verjaardag, denkt er niet aan te stoppen met deze leuke hobby!

Kennismaken
Henk den Brok is in Berghem, bij Oss in Noord-Brabant, geboren en getogen. Na de nodige opleidingen ging hij aan het werk als beroepsmilitair bij de marechaussee. “Na zes jaar werd ik inspecteur bij de Rijksverkeersinspectie en eindigde mijn carrière daar als leidinggevende”, stelt Henk zich voor. “Als 55-jarige werd ik freelance examinator voor het chauffeursdiploma voor het groot rijbewijs.” Vele jaren doorkruiste hij Nederland.

Vijftien jaar geleden kwam hij naar Doetinchem. “Na bijna veertig jaar huwelijk kwam mijn vrouw te overlijden helaas. Omdat de kinderen niet graag wilden dat ik alleen bleef, kwam ik in Oss - niet geheel onbedoeld - tijdens een verjaardag van gezamenlijke familieleden Wil tegen. Zij was weduwe. Na mailcontact spraken we een keer af in Doetinchem, waar zij woonde. Ik ben niet meer weggegaan. Vreselijk verliefd”, lacht Henk. “Dat gun ik iedereen in die omstandigheden.”

Brabant is mooi, zegt Henk, maar de Achterhoek is net zo’n mooie omgeving. “Het is hier zoals Brabant vroeger, met zandwegen, kleine boerderijen en veel groen.” Om te integreren ging hij tennissen, maar Henk wilde geen blessures oplopen en stopte na een poos. “Ik was bang dat ik dan niet meer kon fotograferen.” Want belangstelling voor fotografie had hij allang. “Mijn eerste camera was een Agfa Isoly. Later maakte ik veel dia’s tijdens vakanties in Oostenrijk, zoals van de bergwandelingen. Ik heb er heel wat ingeraamd van twintig jaar kamperen in Karinthië.”

Achterhoekfoto.nl
“Om beter te kunnen fotograferen, volgde ik een fotografieworkshop voor gevorderden op De Gruitpoort in Doetinchem. De toenmalige eigenaar van Achterhoekfoto.nl vond me daar. Hij benaderde me of ik evenementen wilde gaan fotograferen. Hij was toen net met drie andere fotografen begonnen met de fotosite, maar wilde uitbreiden.”

Henk had vooral belangstelling voor straatfotografie. “Mensen in hun gewone doen, maar toch bijzonder fotograferen. Dat kon ik ook bij evenementen vinden, daar gebeurt ook iets. Mensen verwonderen zich, zijn angstig, droevig, verbaasd of blij. Ook de artiest, wat doet hij eigenlijk en hoe kan ik met foto’s het evenement overbrengen? Voor mensen die erbij waren een herinnering aan wat ze gezien hebben, maar ook in beeld brengen voor anderen die er niet bij waren. Daarom heb ik ja gezegd, ik zag er een uitdaging in.”

In het eerste jaar fotografeerde Henk heel veel evenementen. “Na verloop van tijd ben ik wat meer gaan sorteren. Ik heb een voorkeur voor sport: wegraces zoals de Hamove, motorcross op de Kappenbulten bij HALMAC in Halle. “Ik wil de motorrijder in zijn element fotograferen, de snelheid moet in de foto’s te zien zijn, hoewel de grindbak er ook bij hoort.” Bij een survivalrun vindt hij het mooi om deelnemers te fotograferen die met zoveel graden onder nul door het ijs zakken, door de modderakkers heen gaan.

Henk is nogal eens in Theater Amphion in Doetinchem. ”Het is daar moelijker om te fotograferen vanwege de steeds wisselende belichting van de artiesten. Maar een uitdaging om het weer te geven zoals mensen het gezien hebben, bijvoorbeeld de mimiek van acteurs of zangers. Ik kan ook niet zeggen dat ik er altijd in slaag”, lacht hij.

Henk weet van de vele evenementen mooie anekdotes te vertellen. Van het jaarlijkse Korenfestival in Doetinchem, toneelavonden in de Pokkershutte IJzevoorde, uitreiking van Koninklijke onderscheidingen, Zwarte Cross en Zomer in Gelderland. “Dan was ik de hele dag aanwezig om ook het timmeren van de decors en zo te zien.” Vele edities van Gaon Etten woonde Henk bij. “Een pop-up restaurant, eten aan lange tafels met witte lakens. Die stonden op niet alledaagse plaatsen zoals in een weiland langs de IJssel, in een koeienstal, kerk of wijngaard.”

Hij noemt de Zeepkistenrace Zeddam, openluchtspel Hummelo, Symfonia in de Steengroeve Winterswijk, Bloemencorso Lichtenvoorde, Achterhoekse Wandel4daagse, een familiedag voor kinderen met downsyndroom en de Hessentocht, koetsen met paarden van Breedenbroek naar Aalten in klederdracht uit die tijd en dan over zandpaden. “Daar heb ik mijn mooiste foto gemaakt.”

De mooiste reportage maakte Henk voor de Moeder Teresa Stichting Ulft. “Eerst was er een 24-uurs actie ‘Het Keetje’ op het Simonsplein in Doetinchem, waar sponsorgeld en hulpgoederen werden binnengehaald voor zigeuners in een enclave in Roemenië. Hele gezinnen wonen er in een kuil of hutje. Zij bestonden niet voor de overheid, totdat ze een huisje kregen, die door steun uit Nederland en met medewerking van Nederlanders waren gebouwd. In oktober 2013 mocht ik mee naar Roemenië om een fotoreportage te maken om die schrijnende situatie met foto’s vast te leggen en foto’s te maken van de officiële opening van nieuwe huisjes door de burgemeester. Deze reis heeft veel indruk gemaakt. Je komt in een andere wereld.” Klik hier om de fotoserie te bekijken.

Voetbalclub De Graafschap
Van alle sporten heeft Henk den Brok toch een voorliefde voor voetbal, met name van De Graafschap. Daarom stonden er regelmatig foto’s van hem op Achterhoekfoto.nl en dat werd door voetbalclub De Graafschap opgemerkt. “Nu ben ik de vaste fotograaf van de supportersvereniging en fotografeer ik ook voor haar clubblad, het D’ran Magazine. Ik ben bij alle sociale activiteiten, zoals huldigingen, nieuwe trainers, nieuwe spelers, de merchandise en andere activiteiten waarbij meestal mascotte Guus ook aanwezig is. Ook alle thuiswedstrijden en zoveel mogelijk oefenwedstrijden worden door mij vastgelegd, voor de website van De Graafschap en ook voor de fotowebsite Achterhoekfoto.nl.”

Verjaardagsfeestjes
“Tachtig is een leeftijd om je trots te voelen wat je nog allemaal kan, al voel ik mij geen twintig meer. Maar ik ben niet van plan te stoppen met fotograferen. Ik heb laatst nog een nieuwe snellere Nikon gekocht waarmee ik nog meer details van sportacties kan vastleggen. Voor voetbal is twintig foto’s per seconde voldoende, want anders heb je veel te veel om te sorteren.” Henk is dus voorlopig nog wel met camera te vinden in de gemeente Doetinchem en haar omgeving.


achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier