Joop Buiting (Stichting Vrienden van Raesfeld), burgemeester Mark Bouwmans en Martin Tesing, burgemeester partnergemeente Raesfeld. Foto: Roel Kleinpenning
Joop Buiting (Stichting Vrienden van Raesfeld), burgemeester Mark Bouwmans en Martin Tesing, burgemeester partnergemeente Raesfeld. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Huwelijk met Raesfeld kan nog lang mee

Maatschappij

DOETINCHEM/WEHL - Op donderdag 25 augustus vond de nieuwste editie plaats in de uitwisseling Doetinchem-Raesfeld met de ontvangst van een buslading Duitse gasten in het koetshuis van Kasteel Slangenburg en een aansluitende rondleiding door het kasteel. 

Door Bert Vinkenborg

Na een diner en verblijf in Hotel Villa Ruimzicht werden de vrijdag en zaterdag besteed aan de bezichtiging van diverse nieuwe aansprekende projecten in Doetinchem, zoals Iseldoks, De Veentjes en het Park of Dutch Dreams.
Na de lunch ging men naar Wehl voor een bezoek aan de silo (oud-industrieel erfgoed), het zwembad Byvoorde en aansluitend naar Elver in Nieuw-Wehl.
Over de werkzaamheden daar werden de Duitse gasten geïnformeerd en werd de manege Zandewierde bezocht waar het ‘huifbedrijden’ werd getoond. Aan het begin van de avond ging men naar het gemeentehuis voor een buffet en een rondleiding met aansluitend een bezoek aan stadion De Vijverberg waar De Graafschap tegen FC Dordrecht speelde (1-1).

Eigenlijk zou de uitwisseling Wehl-Raesfeld moeten heten. Deze stedenband of jumelage gaat namelijk terug tot 1983 toen wethouder Joop Buiting van het toen nog zelfstandige dorp Wehl de eerste stappen richting Raesfeld deed.
Na een ‘verlovingstijd’ van drie jaar leidde dit uiteindelijk in 1986 tot het smeden van een officiële stedenband met een symbolisch ‘huwelijk’. Voor het zover was, kon Wehl kiezen uit vijf kandidaten, maar besloot voor Raesfeld te gaan.
Volgens Buiting, na 36 jaar (!) nog steeds voorzitter van de organisatie, werd destijds voor Raesfeld gekozen vanwege de overeenkomsten met Wehl in verschillende opzichten. Beide plaatsen zijn overwegend katholiek, agrarisch, hebben een schutterij, een carnavalsvereniging, een voetbalclub en ongeveer hetzelfde aantal inwoners. De belangrijkste overweging was volgens Buiting echter de bereikbaarheid. De afstand Wehl-Raesfeld is maar 65 kilometer en voor inwoners van beide plaatsen makkelijk te overbruggen.
Door de gemeentelijke herindeling in 2005 kwam Wehl bij Doetinchem en sindsdien heeft de uitwisseling zijn nieuwe naam. Vanaf 2004 bestaat de stichting ‘Vrienden van Raesfeld’ die door de gemeente met een jaarlijkse subsidie wordt ondersteund.

De sfeer tijdens de ontvangst op Slangenburg had veel weg van een familiereünie. De stedenband Doetinchem-Raesfeld kan ook om die reden nog heel lang mee.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant