De voorpagina van de nieuwe Kronyck. Foto: PR

De voorpagina van de nieuwe Kronyck. Foto: PR

Nieuwe Kronyck duikt in de jaren vijftig en zestig

Maatschappij

DOETINCHEM - Er komt weer een nieuwe Kronyck uit: het historische tijdschrift met artikelen over Doetinchem, Gaanderen en Zelhem. Zestig pagina’s (incl. omslag) met een grote variatie in verhalen. Speciale aandacht ditmaal voor de jaren vijftig en zestig. Dolf Ruesink vertelt over die periode met onderwerpen die velen zich herinneren. Televisiekijken bij de buren, een wekelijkse wasbeurt in de teil, speldjes sparen, ruzie met ouders over te lange haren en verplichte kerkgang, etc. Een feest der herkenning.

De bouw van een van de grootste nieuwbouwwijken in de gemeente Doetinchem, Overstegen, werd voltooid in 1965. Het park in deze wijk, naar een televisieprogramma Bonanza genoemd, vormt de grens tussen Muziek- en Schrijversbuurt. Co Roording beschrijft in ‘De laatste boerderij van Overstegen’ de situatie van vroeger hoe boerderijen verdwenen tot er nog maar één overbleef, gelegen in het park. Dat is boerderij Kerkeslo. Interessant om te zien wat er voor de bouw van deze wijk allemaal moest verdwijnen in de richting Doetinchem-Zelhem.
Nog steeds oogt de Plantsoenstraat in Doetinchem als een ansicht uit het fraai bezongen dorp van Wim Sonneveld. Maar schijn bedriegt. Geruisloos voltrekken zich veranderingen die niet altijd verbeteringen zijn. Weelderige tuinen rondom sommige monumentale villa’s veranderden in parkeerplaatsen, terwijl anno nu een omstreden verbouwingsplan de opmaat dreigt te worden naar nog meer steen dan groen. De buurt roert zich en vindt Deutekom en Heemschut aan haar zijde. Rob Lureman belicht de achtergronden.
De spreekwoordelijke ‘burgemeester in oorlogstijd’ schipperde voortdurend om erger te voorkomen. André Swijtink volgt burgemeester Duval Slothouwer in een tweede artikel waarin over zijn onderduiken in 1944 en zijn zuivering na de oorlog wordt verteld.

‘Aantrekkelijke meisjes’
Jacob Schreuder volgt twee vrienden op wandeltocht. Tweehonderd jaar geleden maakten de Leidse studenten Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp een voetreis door grote delen van Nederland. Van Lennep en zijn compaan zijn ook in Doetinchem geweest en logeerden in het Heerenlogement aan de Hamburgerstraat bij die gelegenheid. Ze vonden Doetinchem ‘ruim en mooi’ en zagen er ‘aantrekkelijke en goed geklede meisjes….’
Over Jan en Riek Ketelaar heeft men het laatste jaar al vaker kunnen lezen. Deze keer nog eenmaal, de kinderen Ketelaar verzamelden hun oorlogsherinneringen in ‘Gezin in oorlogstijd’, samengevat door Harry Krul.
Treinliefhebbers zullen het artikel van Marcel Pelgrom waarderen: Een leven langs het spoor. Hierin wordt de geschiedenis van zijn familie vanaf station Wehl tot aan station Haaksbergen belicht samen met de totstandkoming van de desbetreffende spoorlijnen in deze regio.
In ‘Een huis voor de gemeente-arts’ vertelt de Zelhemse schrijfster Betty Blikman over een kleurrijk figuur in haar woonplaats, dokter Petrus Antonius van Hellemon. Over zijn werk, over zijn woning en ook nog over de architect-timmerman die daarvoor het ontwerp maakte.

Kronyck is vanaf donderdag 1 septemver verkrijgbaar bij boekhandel Raadgeep & Berrevoets en Sigarenmagazijn Dimmedaal in Doetinchem, bij drogisterij DEO in Gaanderen en bij de Readshop in Zelhem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant