Mark Boumans knoopt de vlaggenlijn aan elkaar en opent hiermee officieel 'De Huiskamer'
Mark Boumans knoopt de vlaggenlijn aan elkaar en opent hiermee officieel 'De Huiskamer' Carmen/Louis

Burgemeester Boumans opent ‘De Huiskamer’, de plek voor ontmoeting van Present

Maatschappij

DOETINCHEM - “Dit is een prachtig initiatief. Ik hoop dat deze huiskamer veel wordt gebruikt en dat veel mensen de weg hiernaartoe vinden”, aan het woord is burgemeester Mark Boumans. Hij opende onlangs ‘De Huiskamer’. De locatie waar Present Doetinchem ontmoeting organiseert tussen Doetinchemmers en statushouders. Dit keer hoefde hij geen lint door te knippen. In plaats daarvan knoopte hij een vlaggenlijn met de wereldkaart aan elkaar. “Dit staat symbool voor verbinding tussen mensen uit alle culturen”, vertelt Jasmijn Wagenaar, projectcoördinator statushouders bij Present Doetinchem. 

Boumans vertelde dat het niet makkelijk is om je zomaar in een ander land te vestigen. “Wat je hoopt als je ergens komt waar je niemand kent, is dat er mensen zijn die je ontvangen”. Present doet dit in ‘De Huiskamer’. Dat was ook te zien aan het aanwezige gezelschap. Er waren mensen uit Eritrea, Irak, Egypte, Afghanistan, Syrië, Curaçao, Indonesië, Nederland, enzovoort. 

Eten uit alle windstreken

De circa zestig aanwezigen konden tijdens de opening genieten van allerlei heerlijke hapjes uit alle windstreken. Cake, koeken van amandelmeel, kokos en noten, zelfgemaakte loempia’s, Gado Gado, maar ook een blokje kaas en roggebrood met haring en een uitje. Veel van de hapjes waren die middag samen gemaakt door statushouders en Nederlanders. 

Wagenaar bedankte tijdens de officiële opening alle vrijwilligers die er voor gezorgd hebben dat de locatie er nu ook echt als een huiskamer uitziet. In totaal hebben zij zich 170 uren ingezet. Er werd schoongemaakt, geverfd, gesaust en in kringloopwinkels en op Markplaats gezocht naar leuke spullen voor de inrichting. Deze ‘make-over’ kon worden bekostigd uit een bijdrage van het MenzisFonds. Veel tafels, stoelen en servies werden daarnaast beschikbaar gesteld door de verhuurder. 

Activiteiten ‘De Huiskamer

Nederlanders en statushouders kunnen elkaar twee keer per maand ontmoeten in ‘De Huiskamer’. Een keer per maand op de woensdag tijdens de multiculturele vrouwenochtend Klets&Koek. Deze ochtend wordt al sinds begin 2019 georganiseerd voor vrouwen. Daarnaast wordt er een keer per maand op vrijdag de ontmoetingsmiddag Meet&Talk georganiseerd. 

Meer informatie

Voor meer informatie over de activiteiten voor statushouders van Present, kunt u contact opnemen met Jasmijn Wagenaar, projectcoördinator Present, jasmijn.wagenaar@presentachterhoek.nl en T 06 14638873. Of kijk op www.presentdoetinchem.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier