Caroline Smeets, klimaatburgemeester van Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning
Caroline Smeets, klimaatburgemeester van Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Tweede termijn klimaatburgemeester

Maatschappij

DOETINCHEM - Caroline Smeets is met ingang van de Nationale Klimaatweek die van 31 oktober tot en met 6 november door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat samen met partners is georganiseerd voor een tweede termijn klimaatburgemeester van Doetinchem geworden. Is er voor haar wat veranderd nadat ze in 2021 aantrad?

Door Bert Vinkenborg

Caroline heeft na haar eerste benoeming in 2021 niet stil gezeten en contact gezocht met klimaatbewuste burgers via haar website carolinesmeets.com en social media zoals Instagram en YouTube. Belangstellenden kunnen daarop praktische tips en advies vinden voor een betere en gezondere wereld.
Die adviezen bestrijken een breed terrein van zaken waarmee iedereen wel eens te maken krijgt, variërend van kleding, huisinrichting, voeding tot koopgedrag om er een paar te noemen.

Energiecrisis
Intussen is er in de wereld veel veranderd. We verkeren in een ongekende energiecrisis waarvan het eind nog niet in zicht is en die, omdat het meestal om fossiele brandstoffen gaat, niet alleen het klimaat raakt maar ook onze portemonnee. Ook over het besparen op energie kan Caroline nuttige tips geven.

Groener leven
Caroline Smeets (43) woont in Doetinchem en heeft intussen een jaar ervaring als klimaatburgemeester. Haar motivatie om dit werk te doen omschrijft ze als “Ik zie dat we anders moeten leven en heb dat zelf al in de praktijk proberen te brengen. Het gaat er vooral om wat het je doet als je vastgeroeste gewoontes verandert.”
Ze noemt als simpel voorbeeld het uit het stopcontact halen van een stekker ook als het apparaat dat eraan vastzit niet gebruikt wordt. Dat scheelt al gauw een paar kilowatt verbruik. Het is slechts één voorbeeld dat groener en energie bewuster leven naadloos in elkaar overgaan.

De doelgroep waar ze op mikt bestaat vooral uit burgers als zijzelf, maar ook ondernemers kunnen hun voordeel doen met haar adviezen. Tot nu toe waren de contacten met Caroline vooral digitaal mogelijk maar ze sluit niet uit dat ze in haar tweede ambtsperiode meer rechtsreeks contact gaat zoeken via de traditionele media en dat wellicht ook telefonisch contact mogelijk wordt via een ‘ideeën spreekuur’.

Bewustmaken
De jaarlijks terugkerende Nationale Klimaatweek wil mensen bewuster maken van hun handelen. Dit is niet iets is van de laatste jaren. Al Gore, van 1993 tot 2001 vicepresident van de Verenigde Staten verrichtte pionierswerk. Na zijn aftreden hield hij lezingen over de toekomst van de aarde die later werden verfilmd tot een beroemde documentaire met de titel ‘An Inconvenient Truth’ ofwel een ongemakkelijke waarheid. Nu, zoveel jaren later, geldt dit onverminderd en is de globale klimaatverandering een teken aan de wand.
Wat kun je als individu of gezin doen? Caroline Smeets: “Je moet belangstelling hebben en lezen over dit thema en niet te vergeten je gedrag aanpassen. Duurzame keuzes maken is niet alleen nuttig maar ook leuk. Er is niet één manier van duurzamer leven, die keuzes kunnen per persoon en huishouden verschillen.”


carolinesmeets.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant