Anja Nieuwenhuis staat als buurtverbinder heel toepasselijk op een verbindende fiets- en wandelbrug in Dichteren. Foto: Roel Kleinpenning

Anja Nieuwenhuis staat als buurtverbinder heel toepasselijk op een verbindende fiets- en wandelbrug in Dichteren. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Online platform voor en door bewoners

Maatschappij

Doetinchem - De wijk Dichteren in Doetinchem is in beweging. Allerlei initiatieven worden ontplooid. Zo is er aandacht voor positieve gezondheid, is er het ‘Juiste Zorg op Juiste Plek’ project om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen laten wonen en wordt er een start gemaakt met een online platform om Dichteren een nóg leukere wijk te maken.

Door Hans Hissink

Verschillende organisaties hebben de handen ineengeslagen om de Doetinchemse wijk Dichteren leuker en leefbaarder te maken. Het Ouderen Zorgnetwerk (OZN) Dichteren speelt daar een belangrijke verbindende rol in. Een mooi voorbeeld is een eigen online buurtplatform voor de wijk, dat via internet te benaderen is en bewoners bij elkaar brengt. “De fysieke offline en digitale online verbinding die gemaakt kan worden is echt uniek,” vertelt Ingeborg van der Oord. Zij is actieonderzoeker en projectleider van Warkhouse en betrokken bij het OZN.

Buurtbijeenkomst
Een tijdje terug is er een bijeenkomst bij de voetbalclub VIOD geweest over het creëren van het buurtplatform. “Daar werden een aantal vragen gesteld. Bijvoorbeeld met welke talenten je geboren bent en wat de leukste ontmoeting is die je in jouw buurt hebt gehad. Op deze avond zijn de inwoners van Dichteren geïnformeerd over het, voor vier jaar, volledig gefinancierde online buurplatform. Een platform dat vooral gaat over leuk en goed leven, nu en in de toekomst,” aldus Ingeborg.

Het platform wordt door de inwoners, samen met Mijnbuurtje.nl gerealiseerd. Dat is een sociale onderneming die werkt aan betrokken buurten, waar iedereen naar eigen kunnen meedoet en elkaar snel kan vinden. Met een wetenschappelijk bewezen aanpak en online platform hebben zij inmiddels in 70 gemeenten voor maar liefst 60% méér ontmoetingen gezorgd. Dit doen zij door inwoners te trainen als buurtverbinder. Zij maken alles uit de buurt zichtbaar op een eigen online platform. Zo benutten mensen en organisaties beter elkaars kwaliteiten.

“Mijnbuurtje.nl is betrokken geraakt bij Dichteren omdat uit onderzoek bleek dat er behoefte is aan een verbindende aanpak in Dichteren. De combinatie van een online platform samen met buurtverbinders zou ook hier wel eens heel goed kunnen werken,” legt Lonneke van Bergen van Mijnbuurtje.nl uit. Zij begeleidt de beoogde buurtverbinders om zo goed mogelijk hun rol te kunnen uitoefenen.

Eén van de zes beoogde buurtverbinders is Anja Nieuwenhuis. Zij is bij de buurtbijeenkomst geweest. “Ik woon nu zo’n zeven jaar in Dichteren en mis de verbinding. Ik kom uit een klein dorp en de betrokkenheid die ik daar zie, mis ik hier. We wonen hier met heel veel leuke en gezellige mensen die best wel iets voor elkaar willen betekenen, maar dan moet je het ook kunnen vinden. Ik zie dit als een mooie kans om die betrokkenheid tot stand te brengen, daar wil ik graag aan bijdragen.”

Volgens Lonneke is de rol van de buurtverbinder een hele belangrijke. “Zij maken zichtbaar wat er allemaal al te doen is in de buurt en zorgen dat iedereen mee gaat doen. Het uiteindelijke doel is om met elkaar een fijne leefomgeving te creëren.”

Ideaalplaatje
Anja heeft wel een ideaalplaatje voor ogen waarvan zij hoopt dat dit gaat uitkomen. “Het moet een digitaal platform worden waardoor je mensen lijfelijk gaat ontmoeten en weet waar dat kan gebeuren. De mensen zullen de weg naar het platform best wel weten te vinden. Ik hoop daarbij dat het vinden van de weg naar elkaar dan ook gemakkelijker wordt. Het lijkt erop dat het moeilijker is om met elkaar een kopje koffie te drinken dan bijvoorbeeld een instantie in te schakelen om met iemand een kopje koffie te kunnen gaan drinken.”

Het online platform is een mooi initiatief dat zal bijdragen aan een betere leefbaarheid in Dichteren. Dat kan natuurlijk niet zonder de buurtverbinders. “Bewoners die belangstelling hebben voor een rol als buurtverbinder, kunnen zich daarvoor aanmelden,” vertelt Ingeborg enthousiast. “Iedereen is welkom om verbinding te realiseren, wij werken graag met je samen aan een fijne buurt, op welke manier dan ook. Mail je ideeën naar noabersvandichteren@gmail.com, dan nemen we contact met je op.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier