Chantal Hanse fotografeert voor de stichting Earlybird.“Als ouders een prematuur kindje krijgen, worden ze geleefd”  Foto: Roel Kleinpenning

Chantal Hanse fotografeert voor de stichting Earlybird.“Als ouders een prematuur kindje krijgen, worden ze geleefd”  Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Waardevolle foto’s voor later

Maatschappij

Doetinchem - “Als ouders een prematuur kindje hebben gekregen, dan worden ze geleefd”, zegt fotograaf Chantal Huberts. “Ze zitten in een achtbaan en krijgen niet mee wat er allemaal om hen heen gebeurt. Dan is het fijn dat ze na die periode foto’s hebben om terug te kijken. Als fotograaf van Stichting Earlybirds kom ik naar de ouders toe en maak ik een vertellende reportage van het leven in het ziekenhuis. Ik hoop de ouders iets te geven om positief op terug te kijken. Het zijn waardevolle foto’s voor later, want door alle hectiek gaat er veel langs hen heen.”       

Door Carla van der Meer   

Chantal fotografeert prematuur geboren baby’s in diverse ziekenhuizen in Gelderland. Dat doet ze sinds 2019 geheel vrijwillig voor Stichting Earlybirds. “Ik kende via Instagram andere fotografen die dit ook deden”, vertelt ze. “Omdat ik zelf moeder ben, kan ik mij een beetje een voorstelling maken. Maar ik heb zelf niet meegemaakt hoe het is om een premature baby te hebben. Zowel de baby’s als de ouders verkeren in een heel kwetsbare positie. Daar moet je goed mee omgaan. De baby’s zijn vaak al doodop van een luier verschonen.” Chantal heeft altijd al iets met foto’s gehad. “Van jongs af aan vind ik al dat foto’s heel waardevol zijn”, laat ze weten. “Zo ook de foto’s van mijn eigen kinderen die 5 en 9 jaar zijn. Het is een vertellende reportage van het leven in het ziekenhuis. De reportage duurt ongeveer één uur. Ik hoop dat ouders door de foto’s positief kunnen terugkijken op de periode die achter hen ligt. Het is voor de ouders ook verwerking achteraf. Als een kindje te vroeg geboren wordt, dan krijgen ze te maken met artsen, heel veel verpleging, veel voedingen op een dag en soms even buidelen. Dat is dat je de baby even lekker tegen je aan mag houden voor de hechting van ouders en kind.” “Ik kom bij bijna alle ziekenhuizen in Gelderland, zoals het Slingeland in Doetinchem, Rijnstate in Arnhem, Radboud in Nijmegen en de ziekenhuizen in Zutphen, Ede en Winterswijk.”

Prematurenfotografie

Niet iedereen kent de mogelijkheid van prematurenfotografie. Daarom vragen veel ouders dit niet aan. Chantal wilde dit al langer gaan doen. “Je hebt een toelatingsprocedure”, legt ze uit. “Ik heb me aangemeld en dacht ik zie wel hoever ik kom. Toen werd ik toegelaten. Het gaat om heel kwetsbare kinderen en ouders die in moeilijke omstandigheden zitten. Het is qua techniek van het fotograferen ook moeilijk. Er is vaak weinig licht, want de prematuren mogen niet teveel prikkels hebben. Het is uitdagend om toch mooie foto’s te maken. Ik ben verbaasd hoe sterk ouders en kinderen zijn. Ik maak niet vaak mee dat mensen overstuur zijn. Ze vinden het heel leuk dat we komen. Het is heel persoonlijk. We komen meestal als de kindjes al wat stabieler zijn en al richting huis gaan. Het is heel dankbaar werk. Ik hoop dat ik de ouders een lichtpuntje kan geven. Later hoor je dat ze heel blij zijn met de foto’s. Daar doe je het voor. We hebben een afgesloten Facebookgroep waar we als fotografen ervaringen met elkaar kunnen bespreken, zoals in welk ziekenhuis je bent geweest en hoe jij het doet met het licht. Stichting Earlybirds begeleidt ons ook goed. Ze hebben een gehaakt vogeltje als logo. Bij een fotoschoot nemen we een vogeltje mee. De haaksters en de fotografen hebben ook onderling contact. De haaksters weten bij welke baby hun vogeltje terecht gekomen is. Meerlingen worden statisch gezien vroeger geboren, dus we fotograferen regelmatig meerlingen.” Verder fotografeert Chantal vooral families, gezinnen en zwangeren. Ouders die ook een fotoshoot willen van hun premature baby kunnen zich via de website van Earlybrids aanmelden. De shoots worden verdeeld onder de fotografen. “Als ik bericht krijg van een locatie voor een fotoshoot, dan neem ik binnen 24 uur contact op met de ouders. Zij regelen wanneer ik langs kan komen. De ziekenhuizen weten ervan. Er wordt overlegd met de verpleging wat een handig moment is. Meestal proberen we rond een verzorgingsmoment of een buidelmoment af te spreken. De verpleging helpt ook mee. Op zo’n moment werk je gewoon even samen. Dat is heel mooi. Ik heb zoveel respect voor de verpleging. Ze gaan met zoveel geduld en met zoveel respect om met de ouders en de baby’s.” De fotoschoot wordt gedaan door allemaal vrijwilligers en is volledig kosteloos. “Het is een cadeautje”, aldus Chantal. “Het is heel leuk om te doen, om mensen blij te maken.” Aanmelden kan via: www.stichtingearlybirds.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant