
Verdubbeling aantal Deelkasten maakt meer aanvoer noodzakelijk
MaatschappijDOETINCHEM - Op 17 oktober was het precies een jaar geleden dat in de gemeente Doetinchem de eerste Deelkast werd geplaatst. In deze Deelkasten kunnen omwonenden levensmiddelen en verzorgingsproducten neerzetten, die hun buurtgenoten kunnen gebruiken. Een simpele manier om met anderen te delen wat je hebt en voedselverspilling tegen te gaan.
Door Greetje van Vroonhoven
Deelkasten Doetinchem is een initiatief van de Protestantse Gemeente Doetinchem en de R.K. Maria Laetitia parochie. Gezamenlijk hebben zij dit diaconale project opgezet. Inmiddels staan er in Gaanderen, Wehl en Doetinchem negen van deze Deelkasten. De komende maanden komen daar nog tien bij, want uit de evaluatie van het eerste jaar, is gebleken dat de deelkasten in een toenemende behoefte voorzien.
Elke kast heeft z’n eigen toezichthouder. Willy Flach heeft zich als één van de eersten voor deze rol aangemeld en een plekje aan de rand van haar tuin in de Mackaylaan beschikbaar gesteld. “Deze wijk heeft het nodig”, zegt ze. “Ik weet dat hier veel mensen op het randje zitten, of er net een beetje boven. Zij komen niet in aanmerking voor hulp van de Voedselbank maar hebben het wel degelijk moeilijk. Het besef dat zoveel van mijn buurgenoten te weinig hebben, doet wat met me”.
De inflatie maakt dat mensen die voorheen nog gewoon konden rondkomen, steeds meer moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De boodschappen zijn niet zelden de sluitpost. De vraag naar levensmiddelen en verzorgingsproducten is dan ook groter geworden.
Tegelijkertijd zijn de Deelkasten het afgelopen jaar steeds vaker leeg komen te staan. ”Er zijn plekken in de gemeente, waar mensen simpelweg te weinig hebben om te delen”, zegt Willy daarover. “De bedoeling is dat de wijk de deelkasten gevuld houdt, maar dat lukt niet altijd. Soms is de nood zo hoog dat mensen meer uit de kast halen dan ze op dat moment nodig hebben. Daardoor grijpt een ander mis. Ik snap het wel, maar het past niet bij het principe van delen zodat iedereen wat heeft”.
Gelukkig is er enige vaste aanvoer, al wisselt die van week tot week. “Er zijn buurtbewoners die regelmatig wat komen brengen of bij het boodschappen doen al rekening houden met de Deelkasten. De supermarkt in de buurt doneert ook, maar ik wil daar niet te vaak om hulp gaan vragen”, zegt Willy. Verder is er ook vanuit de kerken regelmatig enige aanvoer van producten. In kerkgebouwen in Doetinchem, Wehl en Gaanderen staan verzamelkisten, waar kerkgangers die op zondag naar de dienst komen producten in zetten.
Als toezichthouder is Willy ervoor verantwoordelijk dat de deelkast netjes blijft en dat er een gevarieerd aanbod in staat.” In principe komen er alleen houdbare levensmiddelen en verzorgingsproducten in de Deelkasten. Maar soms brengen mensen verse groenten uit hun moestuin mee. Ik houd dan goed in de gaten dat het er niet te lang in blijft staan en alles vers is”, legt ze uit.
Willy’s’ deelkast staat op een plekje in de voortuin waar ze vanuit haar huiskamer geen rechtstreeks zicht op heeft. Daarvoor heeft ze bewust gekozen, om het voor gebruikers makkelijk te maken ongezien wat uit de kast te halen of er iets in te zetten. Veel tijd kost het toezichthouden op de kast haar niet. “Elke ochtend wanneer ik de kippen heb gevoerd, loop ik even naar de kast. Wanneer hij te vol staat, haal ik er tijdelijk wat producten uit en zet die later in de week weer terug. Op die manier hoop ik dat de spullen zoveel mogelijk mensen bereiken”, aldus Willy.
Ook door haar werk heeft Willy veel contact met mensen die van weinig moeten rondkomen. Begonnen als vrijwilliger, heeft ze inmiddels een betaalde baan als bespaarcoach, in dienst van de gemeente. Ze gaat op huisbezoek om advies te geven over hoe op de kosten voor gas, water en licht bespaard kan worden en mensen bij de uitvoering te begeleiden. De verhalen die mensen met haar delen, raken haar. “We leven in een wereld waarin teveel mensen te weinig hebben. Je hoeft het nieuws echt maar een klein beetje bij te houden, om dat te weten. Er is de afgelopen jaren in Den Haag echt iets heel erg misgegaan. Persoonlijk vind ik dat een drama. Een initiatief als deze deelkasten zou in ons land niet nodig moeten zijn.”
Voor Willy staat als een paal boven water dat je als burger je hart moet laten spreken door te delen. “Via de deelkasten kun je concreet iets voor een ander doen. Dat kan een vluchteling zijn of iemand die misschien ooit in zijn leven een niet zo handige keuze heeft gemaakt. Vaak zijn mensen geneigd vanuit een luxe positie te redeneren. Daar komt niemand verder mee, terwijl hulp dringend nodig is. Want een leven in armoede dat doet wat met je, dat verandert mensen”, weet ze. Willy hoopt dan ook dat er snel goede plekken worden gevonden voor de tien nieuwe Deelkasten.
De huidige deelkasten staan in Gaanderen, Wehl en in de wijken De Huet, De Hoop, Schöneveld, Wijnbergen en Doetinchem Centrum. Er worden nu toezichthouders gezocht voor de wijken waar nog geen Deelkast staat maar de buurt er zeker één kan gebruiken. Ze worden gratis ter beschikking gesteld, maar blijven eigendom van de R.K. Maria Laetitia Parochie en de Protestantse Gemeente Doetinchem. In samenspraak met de nieuwe toezichthouders worden de beste plekken voor de nieuwe deelkasten bepaald.
Voor meer informatie neem je contact op via de mail.
deelkastjes.doetinchem@gmail.com