Hulp bij een praktisch klusje. Foto: Present

Hulp bij een praktisch klusje. Foto: Present

Present is blijvend op zoek naar vrijwilligers voor praktische en sociale projecten

Maatschappij

DOETINCHEM - “Het geeft zoveel voldoening om een ander te helpen”: dit zegt vrijwel elke vrijwilliger die zich via Present heeft ingezet voor een kwetsbare stadsgenoot. 

Daarbij zijn de hulpontvangers dikwijls diep ontroerd en geraakt dat vreemden hen zomaar komen helpen. Zoals onlangs nog een alleenstaande mevrouw.

Zij gaat verhuizen en moet haar woning netjes opleveren. Maar door gezondheidsproblemen en het ontbreken van een functionerend netwerk, krijgt ze dat zelf niet voor elkaar. Present kreeg deze hulpvraag via Zozijn. Die kan dergelijke praktische hulp zelf niet bieden. Dus zocht Zozijn contact met Present en die regelde en begeleidde een groep vrijwilligers. 

De medewerker van Zozijn: “Namens mevrouw, enorm bedankt voor jullie inzet, het respect en de oprechte belangstelling voor mijn cliënte! Jullie hebben een groot probleem voor haar opgelost.”

Of neem de inzet van een groep medewerkers van Nedcon, een wereldwijde onderneming gespecialiseerd in opslagsystemen. Een van de vrijwilligers: “Het was een nuttige dag, met liefdevolle hulpontvangers die erg dankbaar waren voor de klusjes waarmee we ze konden helpen”. Samen met acht collega’s zette hij zich als vrijwilliger in voor een kwetsbaar gezin. Het gezin, afkomstig uit Afrika, is met spoed in een kale woning geplaatst. De Nedcon-medewerkers hebben hard geklust om het voor hen beter bewoonbaar te maken.

Sociale projecten
Naast dergelijke praktische projecten kent Present ook sociale projecten, zoals bijvoorbeeld onlangs bij woonzorgcentrum Croonemate. Een groep vrijwilligers heeft een middag met de bewoners bloemstukjes gemaakt. Present regelde de materialen en vrijwilligers. Gezelligheid, afleiding, aandacht, een praatje, samen wat moois maken, het kan zoveel betekenen.

“Leuk, de deelnemers brachten herinneringen op van vroeger toen mijn moeder hier nog woonde. Ik werd er even emotioneel van”, vertelt een van de vrijwilligers.

Achterhoeks naoberschap
Omzien naar elkaar, dat is wat Present mogelijk maakt. Achterhoeks naoberschap in een eigentijdse jas. De aanpak van Present is uniek. De vrijwilligers geven aan wat zij leuk vinden om voor een ander te doen. Vervolgens zoekt Present hier een passende hulpvraag bij, altijd samen met een buurtcoach of zorgorganisatie. Zo is gegarandeerd dat de hulp op de juiste plek komt.

Present is steeds op zoek naar groepen vrijwilligers voor praktische en sociale hulpprojecten. Het gaat daarbij om een eenmalige inzet onder professionele begeleiding. Je komt, doet wat je leuk vindt, maakt iemand blij, maar zit nergens aan vast.

Ook zin om mee te doen?
Heb jij ook zin om samen met vrienden, collega’s of familieleden een kwetsbare stadsgenoot te helpen of een mooie middag te bezorgen? Meld je dan bij Present, geef aan wat je leuk vindt om te doen en alles wordt voor je geregeld.

De coördinator van Present Doetinchem is Josefien Nahuis, josefien.nahuis@presentdoetinchem.nl of 0648608993. Of neem een kijkje op de website.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant