Dirigent/pianist Ben Simmes is dolblij met de nieuwe Grand Piano in de Sint Martinuskerk in Gaanderen. Foto: Josee Gruwel
Dirigent/pianist Ben Simmes is dolblij met de nieuwe Grand Piano in de Sint Martinuskerk in Gaanderen. Foto: Josee Gruwel Josee Gruwel

‘We hebben hem tot Grand Piano gedoopt’

wo 8 sep 2021, 08:26 Muziek

GAANDEREN - In de Sint Martinuskerk in Gaanderen staat sinds enkele weken een vleugel. Om die te bekostigen worden door de Simmeskoren, onder leiding van Ben Simmes, belangeloos vier zondagmiddagconcerten gegeven.

Door Josée Gruwel

Met de opmerking van dirigent Ben Simmes over hoe fijn het zou zijn als er een betere kwaliteit piano in de Sint Martinuskerk zou komen, begon het verhaal dat buiten verwachting leidde tot de aanschaf van een vleugel. Michiel Pouwels, de motor achter het vleugelproject: “We zetten we een advertentie in de Vreugdebode, het blad van de Maria Laetitiaparochie, maar dat leidde tot teleurstellingen. We zochten een lage piano, waar je overheen kunt kijken als je tegelijkertijd speelt en dirigeert, en een piano die stukken beter is dan de huidige.”
Na een gesprek met het parochiebestuur gingen Pouwels en Simmes met een budget naar de vakhandelaar. Daar wilden ze het gemeenschapsgeld zo goed mogelijk besteden. “Maar de betere piano’s waren te hoog.” Gekscherend zei Simmes toen hij in toonzaal de vleugels zag staan: “Een vleugel valt buiten ons budget.” Vakhandelaar Eric Sloot wees hen vervolgens op een prachtig instrument waar nog enig werk aan gedaan moest worden, maar dat het budget wel te boven ging.
Simmes was meteen verkocht. “Het is puur de klank! Een milde ronde klank die prachtig past bij koren en bij het orgel. In die prijsklasse een juweeltje.” Pouwels: “Maar de aanvulling op het budget, daar moest nog iets op verzonnen worden.”
Inmiddels staat de Bechner uit 1981, met een binnenwerk uit het verre oosten en een buitenwerk uit hoogstwaarschijnlijk Polen of Oekraïne, in de kerk. Pouwels: “We hebben hem tot Grand Piano gedoopt.”
Voor Simmes, die in de eerste coronaperiode Bach’s Goldbergvariaties volledig instudeerde, is er een cirkel rond, want: “De vorige eigenaar had als hobby pianospelen. Hij speelde vooral jazz, maar de Goldbergvariaties stonden ook op zijn repertoire.”

De vleugel centraal
Nu komen er vier zondagmiddagconcerten om uit de kosten te komen. Simmes: “Bij de concerten staat de vleugel centraal. Als begeleidend instrument zowel gecomponeerd als improviserend. Maar ook als evenwaardige partij in combinatie met viool of dwarsfluit. En zelfstandig als solo instrument.”
Op 19 september concerteert Bergh’s Vocaal met medewerking van violist Jelmer Simmes. De mooiste volksliederen uit het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië klinken. Als intermezzo spelen Jelmer en Ben Simmes de ‘Roemeense Volksdansen’ van Béla Bartók voor viool & piano.
Op 26 september treedt het Gaanderens Mannenkoor (GMK) op met fluitiste Pauline Lotichius en pianist Ben Simmes. Het GMK neemt het publiek mee in een reis om de wereld. Lotichius en Simmes spelen samen composities van Bach, Schumann, Tsjaikovski en Piazzolla.
Op 3 oktober maken mannenkoor Con Spirito uit Dinxperlo en pianist Julian Simmes hun opwachting. Het mannenkoor zingt een gevarieerd repertoire van klassiek tot hedendaagse lichte muziek. Julian Simmes beleeft deze middag zijn vuurdoop als pianist bij Con Spirito. Daarnaast verrast hij het publiek, in een arrangement voor piano solo, met twee geliefde werken van Ravel: de populaire ‘Pavane’ en de beroemde ‘Bolero’.
Het Jeugdkoor van de Ulftse Nachtegalen en vocaal ensemble Luscinia sluiten met het Gemengd Koor van de Sint Martinuskerk op 10 oktober de concertcyclus af.
Jeugdkoor en Luscinia brengen highlights uit hun gemeenschappelijke repertoire. Het Gemengd Koor zingt een selectie uit hun mooiste liederen en laat hierbij de piano floreren.

Opgave
De concerten zijn van 15.00 tot 16.00 uur in de Sint Martinuskerk in Gaanderen, waarbij de coronaregels in acht worden genomen. Vrije gift na afloop.
Opgeven, met vermelding van naam en betreffend concert, via rkgaanderen@mlparochie.nl.
De concerten zijn ook te volgen op YouTube via de website.

www.maria-laetitia.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier