Ulftse Nachtegalen. Foto: Paul van Druten

Ulftse Nachtegalen. Foto: Paul van Druten

Paul van Druten

Koren laten zich horen in documentaire ‘Bespiegelingen van de Achterhoek’

Muziek

ULFT - De Ulftse Nachtegalen gaat in samenwerking met Gaanderens Mannenkoor meewerken aan de documentaire ‘Bespiegelingen van de Achterhoek’. De Vordenaren Ineke Heinen en Fons Rouwhorst maken een film over de door hen zo geliefde streek.

Een documentaire over de Achterhoek, maar dan anders. Ze willen de geijkte paden verlaten en zoeken originele invalshoeken om de Achterhoek in beeld te brengen.
Fons Rouwhorst: “Bij beelden hoort muziek, pas als je de juiste muziek gebruikt, voelt de kijker naar welke emotie hij geleid wordt. Het kiezen van de juiste muziek is daarom net zo belangrijk als het maken van de beelden. Het idee om Achterhoekse muziekliefhebbers te vragen deel te nemen aan dit project kwam doordat ik werd geïnspireerd door de muziekdocumentaire die destijds werd gemaakt over Zieuwent.”
Dirigent en componist Ben Simmes uit Gaanderen gaat met het jeugdkoor Ulftse Nachtegalen en het mannenkoor uit Gaanderen deze muzikale uitdaging aan. Simmes (1963) studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium. Hij behaalde in1986 en 1987 de aktes docerend- en uitvoerend musicus met lovende waarderingscijfers van de internationale eindexamencommissie.
Ben simmes: “Nadat ik werd benaderd door Ineke Heinen en Fons Rouwhorst hoefde ik niet lang na te denken. Het idee waarmee de beide documentairemakers mee kwamen, sprak mij erg aan, waardoor de keuze snel was gemaakt. Muziek maken bij de mistlandschap in de Achterhoek is geen mistige opdracht.”
Het jeugdkoor neemt de verantwoording voor de opkomende mist, het mannenkoor voor de hangende mist. Samen zorgen zij voor de optrekkende mist. Simmes; “Een creatieve proces waarbij naast het dirigeren het componeren van het muziekstuk een grote uitdaging zal gaan worden.”
Naast koren werken ook diverse muziekliefhebbers uit de Achterhoek mee aan de documentaire.
Het is nog niet bekend waar de ‘Bespiegelingen van de Achterhoek’ wordt vertoond. “We zijn nu twee jaar bezig met de documentaire. We zijn met een kleine, hechte ploeg aan deze klus begonnen”, zegt Heinen. “Die zal ergens in 2022 klaar zijn.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant