Erkel en Tolkamp bij het kerkje. Foto: PR
Erkel en Tolkamp bij het kerkje. Foto: PR PR

Voorstelling Arjan Erkel en Jan Wilm Tolkamp

Muziek

DOETINCHEM - Arjan Erkel en Jan Wilm Tolkamp staan op Bevrijdingsdag donderdag 5 mei in de Slangenburgse Kerk in Doetinchem met de voorstelling ‘Vrijheid van denken en doen’. Aanvang 20.30 uur. 

Vrijheid van denken en doen gaat om het ontvoeringsverhaal van Arjan Erkel, aangevuld met gitarist Jan Wilm Tolkamp, die nummers speelt die belangrijk voor Arjan waren om positief te blijven en zich even in een andere wereld te begeven.
Jan Wilm was de laatste gitarist van de popgroep NORMAAL. Onder andere ‘Oerend hard’ hielp Arjan vol te houden en te integreren. De ontvoerders zongen uiteindelijke ‘Oerend hard’ mee.
Tijdens de anderhalf uur durende voorstelling gaat Arjan Erkel terug in de tijd. Arjan is een cultureel antropoloog en oud-medewerker van Artsen zonder Grenzen. In de zomer van 2002 werd hij op brute wijze ontvoerd door gemaskerde en zwaarbewapende moslimrebellen in Dagestan. Hij zat twintig maanden in een donker hok van anderhalf bij twee meter tussen de insecten en muizen. Na twee jaar lang in erbarmelijke omstandigheden in gevangenschap geleefd te hebben, werd hij vrijgelaten.
Arjan weet als geen ander te vertellen wat vrijheid is, hoe je ermee omgaat als die vrijheid je wordt ontnomen en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.  
Het verhaal van Arjan inspireerde de Aaltense Jan Wilm Tolkamp om de muziek die hij speelde te voorzien van eigen gemaakte teksten in het dialect. De herschreven nummers gaan zowel over de situatie waarin Arjan verkeerde, maar kunnen ook bij iedereen in het dagelijkse leven ontstaan. Het album ‘Vrijheid van denken en doen’ bevat elf liedjes met gitaar, zang en mondharmonica alles door Jan Wilm uitgevoerd. Klein, sober maar ook vrolijk en met een knipoog. In 2019 ontving Jan Wilm Tolkamp voor het nummer ‘Memento Mori’ de Gelderse Kleiroze tijdens het streekttaalfestival Plat Gespold.
De voorstelling ‘Vrijheid van denken en doen’ is naast indrukwekkend ook een verhaal over hoop, volhouden, flexibiliteit en empathie.
De Slangenburgse Kerk is te vinden aan de IJzevoordseweg 35 te Doetinchem. Aanvang 20.30 uur, entree tien euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant