80 heldere stemmen klinken als een klok. Rechts: Ben Simmes.

80 heldere stemmen klinken als een klok. Rechts: Ben Simmes.

Fons Rouwhorst

Dirigent Ben Simmes laat stemmen stromen

Muziek

GAANDEREN/VORDEN - Vrijdag werd er in de kerk in Gaanderen een muziekstuk opgenomen met maar liefst vier koren: Gaanderens mannenkoor, mannenkoor ‘Con Spirito’, Vocaal ensemble ‘Luscinia’, en het jeugdkoor de Ulftse ‘Nachtegalen.’ De opname wordt gebruikt voor de documentaire “De bespiegelingen over de Achterhoek“.

Vorig jaar ontstond er een idee bij de documentairemakers Ineke Heinen, Fons Rouwhorst uit Vorden en Theo Heuvelink uit Zutphen om de muziek bij de nieuwe documentaire te laten maken door Achterhoekse muzikanten. Het enthousiasme, creativiteit en kwaliteit van componist en dirigent Ben Simmes uit Gaanderen bracht hen op het idee om hem te benaderen voor de muziek bij het onderwerp ‘Mistlandschappen in de Achterhoek ‘.
Simmes: “Het idee waarmee de makers van de docu kwamen sprak mij erg aan, waardoor de keuze snel was gemaakt. Muziek maken bij het onderwerp ‘mistlandschappen in de Achterhoek’ is geen mistige opdracht. De zang die straks gemonteerd wordt onder dit thema wordt een klankschilderij op nonsens tekst, betekenisloze lettergrepen en vocalen waarin de mist wordt verklankt. Vanuit een zich telkens herhalend begeleidingspatroon van 4 maten wordt de opkomende laaghangende mist verklankt vanuit de lage bassen. Vervolgens trekt de mist steeds dikker aan en ontwikkelt zich de koorzang tot een dichte 7-stemmigheid. Dit bereikt z’n hoogtepunt in een dialoog tussen vrouwen- en mannenkoor waarin de motieven elkaar overlappen en door elkaar lopen. Hierna keert het eerste thema weer terug maar nu in omgekeerde volgorde. De mist trekt omhoog, de hoge stemmen blijven als laatste over en uiteindelijk lost de mist op in het niets.”

Fons Rouwhorst, initiatiefnemer, begon in 2019 met het schrijven van het script voor een documentaire over de Achterhoek. Het beschrijft alles wat er straks te ‘zien’ en te ‘horen’ is in deze documentaire. Fons stelde zich als doel om een zo breed mogelijk tijdsbeeld te maken over de Achterhoek waarbij de geijkte paden worden verlaten. Hij ging op zoek naar de historische, landschappelijke en sociale factoren welke de Achterhoekse gemeenschap zo bijzonder maken. De documentaire ‘Bespiegelingen over de Achterhoek ‘ wordt niet uitgebracht via de digitale weg. Er wordt gekozen voor ‘het samen beleven’. Zoals het er nu naar uit ziet zal de documentaire eind februari volgend jaar klaar zijn. De locatie van vertoning is nog niet bekend. Info: docuachterhoek@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant