Green Valentine; Joël Groen, Valentine Reijers en Dayenne Wielheesen. Foto: PR
Green Valentine; Joël Groen, Valentine Reijers en Dayenne Wielheesen. Foto: PR

Concerten en expositie in Catharinakerk

Muziek

Catharina Cultureel: de laatste week

DOETINCHEM - Duo The POSS geeft een lunchconcert op dinsdag 16 augustus van 12.00 tot 13.00 uur in de Catharinakerk. Vrijdags concerteert ook het trio Green Valentine, terwijl er die dagen (en zaterdags) ook nog een expositie te zien is in de kerk van Joop Boersman en Anne Griep.

Duo The POSS bestaat uit Elske te Lindert (orgel) en Iris Gruber (saxofoon). De letters zijn het begin van het woord ‘possible’ en bovendien staan ze voor Piano-Orgel-Sopraan-Saxofoon. Met deze twee musici is bijna alles mogelijk en ieder concert is weer een verrassing wat er komen gaat. In dit concert zal zowel klassieke als lichte muziek te horen zijn. De instrumenten die deze keer gaan klinken zijn saxofoon en orgel. De entreeprijs bedraagt 5 euro. 

De Oostenrijkse Iris Gruber groeide traditioneel op met volksmuziek uit haar thuisland. Al snel ging ze op de saxofoon en de klarinet verder in jazzmuziek en klassieke muziek. Ze studeerde klassieke saxofoon aan de University of Music and Performing Arts in Wenen met specialisatie jazzsaxofoon, evenals koor- en ensemble-regie, improvisatie en nieuwe muziekstromingen. Concertreizen brachten haar naar Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Slovenië en Letland.

Stadsorganist Elske te Lindert is de vaste bespeler van het Flentrop-orgel in de Catharinakerk. Maar ze besloot om naast haar werk als organist ook een zangstudie te op te pakken en al snel werd haar werkveld breder. Intussen heeft ze een flinke concertpraktijk, waar lied, oratorium en opera deel van uitmaken. Toch blijft ze een veelzijdig musicus, die werkzaam is als organist, sopraan én al sinds haar 19de als dirigent. Dit is een aspect van haar werk, dat ze altijd is blijven doen. Juni 2022 studeerde ze af aan het conservatorium van Maastricht, waar ze een masterstudie koordirectie deed bij Ludo Claesen. 

Green Valentine
Het Vrijdagavondconcert op 19 augustus van 20.00 tot 21.00 uur in de Catharinakerk komt voor rekening van Green Valentine.
Bill Withers, Bruno Mars, Melody Gardot, Michael Jackson, Alicia Keys, Stevie Wonder en Jamie Cullum… Soul en pop met een jazzy inslag passeren de revue binnen het repertoire van Green Valentine. Maar ook uitstapjes naar blues, country en lounge worden niet geschuwd.
De bezetting bestaat uit Valentine Reijers (zang, percussie), Joël Groen (piano, gitaar, percussie) en Dayenne Wielheesen (basgitaar, achtergrondzang). Een entreebewijs kost opnieuw 5 euro.
Green Valentine speelt op diverse gelegenheden. Van een intieme bruiloftsceremonie en luisterconcert tot een feest waar gedanst mag worden. Bij het optreden in de Catharinakerk zullen ze de muziek grotendeels akoestisch ten gehore brengen.

De leden van het trio zijn allen afkomstig uit de Achterhoek en hebben allen een brede, uiteenlopende muzikale ervaring.
Valentine Reijers (1991) studeerde af aan de opleiding muziek- theater aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem. Joël Groen (1991) studeerde af aan de opleiding muziektherapie op de HAN in Nijmegen. Dayenne Wielheesen (1988) studeerde af aan het ArtEZ conservatorium in Enschede, met als hoofdvak basgitaar. Dayenne geeft basgitaar-, contrabas- en gitaarles vanuit haar praktijk in Doetinchem.

Expositie
Er is een expositie in de Catharinakerk, geopend op dinsdag, vrijdag en zaterdag (16 tot en met 20 augustus) van 13.00 tot 15.00 uur.

Joop Boersma schrijft boeken, schildert en fotografeert. Hij laat van al deze uitingen wat zien. Bijzonder is zijn fascinatie voor oude bewoning van Zuid Scandinavië, waaronder Vikingen. In Zuid Zweden zag hij in rotsen gehakte inscripties. Joop heeft deze heel nauwkeurig nagetekend en vervolgens gefotografeerd.
Annie Griep exposeert kleurrijke schilderijen. Ze liet zich hierbij inspireren door landschappen en portretten. Annie heeft deze intuïtief geschilderd met daarin soms contrasterend dan weer harmonisch kleurgebruik. Het roept een spiritueel beeld op waarin je kunt opgaan. De kracht van de mens en de natuur wordt erin weerspiegeld

Iris Gruber en Elske te Lindert vormen het duo 'The POSS'. Foto: PR
Een kleurrijk schilderij van Annie Griep. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier