Ulftse Nachtegalen tijdens de première van de ‘Kinderverhalen’ van Arvo Pärt in Huis Bergh. Foto: PR
Ulftse Nachtegalen tijdens de première van de ‘Kinderverhalen’ van Arvo Pärt in Huis Bergh. Foto: PR PR

Ambassadeurs van de Achterhoek in concert

Muziek

ULFT – Bij dirigent Ben Simmes zijn de verwachtingen hoog gespannen. Samen met de Ulftse Nachtegalen heeft hij er alles aan gedaan om het jubileumconcert onvergetelijk te maken. “Ik hoop dat dit het allermooiste koorconcert wordt dat we ooit gaven. Hoewel, het zondagmiddagconcert op 18 september in Amphion in Doetinchem is eigenlijk geen concert maar een familievoorstelling.” 

Door Josée Gruwel 

Ben Simmes heeft een diepe verbintenis met de drie koren van de Ulftse Nachtegalen: de Jonge Nachtegalen (het kinderkoor onder leiding van Lizette Tijdink), het Jeugdkoor en vocaal ensemble Luscinia. “De laatste jaren zijn ze in topvorm. Hun befaamde koorklank is adembenemend mooi.” Simmes leidt de Nachtegalen niet alleen al 34 jaar, hij begeleidt ze ook op piano. “Door deze vorm ervaar je een intense muzikale interactie, een totale muzikale eenheid met elkaar.” 

Het geheim
Het geheim van het hoge niveau ligt volgens Simmes vooral in de opbouw. “Bij de Jonge Nachtegalen leren de kinderen noten lezen, theorie, solfège, stemgebruik en goede adembeheersing. Ook wordt hun gehoor getraind. Van de Jonge Nachtegalen stromen de kinderen door naar het Jeugdkoor en van hier kan doorgestroomd worden naar Luscinia. Dus elke vijf/zes jaar verjongt het Jeugdkoor, ons paradepaardje, en kan ik verder bouwen. Soms was dat voor mij heel hard werken, pubermeiden hè, maar nu hebben we al een jaar of acht een geweldige groep, heel saamhorig, met veel zorg voor de jonge instromers, bijna een familie. Het is een groep die hard wil werken en meedenkt. Daardoor kunnen we zo floreren.” 

Noorderlicht
Shinen, dat willen de koren in Amphion, samen met hun begeleiders Pauline Lotichius (dwarsfluit) en Jelmer Simmes (viool).” Met Nothern Lights van Ola Gjeilo wordt de toon gezet door Luscinia. Het noorderlicht schijnt, ‘Mooi ben je, o mijn lief’ klinkt het in het Latijn. Het Jeugdkoor en de Jonge Nachtegalen sluiten in winterse sferen aan. De koren leiden het publiek naar ‘Het Meisje met de Zwavelstokjes’, een sprookje van Hans Christian Andersen. Twee keer zouden de Nachtegalen het eerder opvoeren in het Openluchttheater Engbergen, maar twee keer ging het wegens corona niet door. “Nu kunnen we het verhaal – met verteller en regisseur Theo Soontiëns - spelen en de wonderschone liedjes van Jan Coeck, die tot zevenstemmige koorwerken gearrangeerd zijn, laten horen.” 

Zandkunstenaar
Na de pauze wordt het lente, en uiteindelijk zomer. “Het Jeugdkoor brengt onder andere Franse parels van Fauré en Poulenc, en het achtstemmige a capella gezongen ‘Sanctus Amor’ van de Vlaamse componist Hans Helsen. Met delen uit dit repertoire haalde het koor op het prestigieuze ‘Europese Muziekfestival voor de Jeugd’ in mei van dit jaar de felbegeerde eerste prijs cum laude in de hoogste categorie. Zandprinses Rosa van der Vijver voegt in Amphion op een groot scherm à la minute beeld toe bij de liedjes, waardoor het publiek de essentie van de (buitenlandse) tekst begrijpt.
De Jonge Nachtegalen brengen vrolijkheid met liedjes uit ‘Kinderverhalen’ van de beroemde Estse componist Arvo Pärt.” Vorige zomer schreef Jan Rot speciaal voor de Jonge Nachtegalen de hertaling hiervan. In Huis Bergh in ’s-Heerenberg gingen de liedjes dit voorjaar in première. Vormgever Frans Hesselink maakte er een prentenboek bij. Op het achterdoek wordt bij elk liedje de bijbehorende prent geprojecteerd.
Oud-Nachtegalen vragen zich misschien af of er geen oud repertoire wordt gezongen. Nee, maar door het concert heen wordt er stilgestaan bij zestig jaar geschiedenis, zodat de sfeer in de zaal ook het gevoel van verbondenheid, van ‘Eens een Nachtegaal, altijd een Nachtegaal’, ademt.

Publiekslieveling
Het was een lang gekoesterde wens van Adriaan Hendriks, muzikaal begaafd onderwijzer aan de St. Antoniusschool in Ulft, om een koortje samen te stellen van zeer muzikale, goedwillende kinderen die een mooie stem hadden. Hij vroeg een twintigtal jongens en meisjes, waarvan de meesten al bij hem zongen in Okiko (Ons Kinderkoor) en in het jongenskoor van de kerk. Op 23 februari 1962 werden de Ulftse Nachtegalen opgericht. Er werd elke vrijdag om vijf uur een uur gerepeteerd in het zaaltje van tante Jo Jansen aan de Dr. Ariënsstraat. De contributie bedroeg vijftig cent per keer, voor de huur van het zaaltje en de piano vroeg tante Jo een gulden. Het repertoire bestond uit meerstemmige, vaak vrolijke liedjes, en stemmige kerkliedjes. De Nachtegaaltjes werden al snel de lieveling van het publiek.
Ze traden op bij bruiloften en partijen, in zieken- en bejaardenhuizen, bij concerten van andere zangverenigingen. Ze gaven aubades en serenades, zongen missen (Casali en Perosi), zorgden voor een bomvolle kerk bij de kerstnachtmis, waar de soli van Adje Hendriks en Rieks Erinkveld door de gewelven klonken.
Ze gingen op concours, op koorreis, op koorkamp, gingen met Hendriks naar de film van Caruso voor het ‘Ave Maria’ van Schubert, gaven eigen concerten, maakten contact met Duitse koren uit Bislich en Mülheim an der Ruhr. Ze zongen met Harrie en Els Pierik (tenor en sopraan) uit Etten, werden begeleid door Frans Hendriks en Bert van Hal, scoorden met ‘Katootje’. Dirigent Radstake schreef voor hen ‘’t Is lente in Holland’. Er werd een plaatje van gemaakt. Tillmann uit Megchelen werd sponsor, er kwamen kostuumpjes. Een tiendaagse koorreis naar Zwitserland volgde. En dat allemaal in de eerste vijf jaar. De toon was gezet. Veel concerten en concertreizen volgden.

Kwetsbaar
Het was een wens van Hendriks dat Ben Simmes hem na 26 jaar opvolgde. Zo gebeurde. Simmes zag met het koor veel toekomst. Maar de jonge dirigent had het niet gemakkelijk in het begin. Als repertoire koos hij voornamelijk klassieke werken, daar moesten de fans aan wennen. Ook de jeugdige zangers vonden zijn soms moeilijke keuze niet altijd even leuk. Maar zijn heilige overtuiging is: als je altijd op safe gaat, ga je achteruit, en eenmaal een werk gekend en gezongen met een symfonie-orkest is dat een geweldige ervaring.
De Ulftse Nachtegalen. Ze staan voor: alles uit het hoofd kennen, tot achtstemmig zingen, samen plezier maken, op concert en concours gaan, buitenlandse reizen maken. Ze gingen naar Duitsland, Oostenrijk, Rome, Wit-Rusland en Hongarije. Gingen, want reisjes maken zit er nauwelijks meer in. “Financieel zijn de Nachtegalen na corona kwetsbaar”, vertelt Simmes. “Het zou zo mooi zijn als we weer eens met een bus het (buiten)land in kunnen als ambassadeurs van de Achterhoek…”
Maar eerst het concert, volgens Simmes onder het motto: ‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’ ofwel ‘Klein maar fijn’. Zondag 18 september, aanvang 14 uur. Tickets via www.amphion.nl, 25 euro per persoon, kinderen tot en met 12 jaar 5 euro (op de website van Amphion te bestellen via de functie ‘Best beschikbare plaatsen’).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant