Roel Smit: "Het is een laagdrempelige cursus om meer bekendheid te geven aan deze componist.” Foto: Roel Kleinpenning
Roel Smit: "Het is een laagdrempelige cursus om meer bekendheid te geven aan deze componist.” Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Ontdek de muziek van componist César Franck

Muziek

DOETINCHEM – Roel Smit van Leven met Muziek start met een cursus over de muziek van componist César Franck. Tijdens deze luistercursus, die op 8 dinsdagochtenden in oktober en november gehouden wordt, staat de muziek van César centraal. “Iedereen kan deelnemen”, zegt Smit. “De cursisten hoeven niet iets te kunnen spelen of noten te kunnen lezen. Het gaat erom dat ze klassieke muziek mooi vinden. Het is een laagdrempelige cursus om meer bekendheid te geven aan deze componist.”

Door Carla van der Meer

“César Franck is 200 jaar geleden in 1822 op 10 december in Luik geboren” vertelt Smit. “Hij blaast in december als het ware 200 kaarsjes uit. Dit vond ik een mooie aanleiding om hem centraal te stellen. Hij is de grootste componist uit de Franse romantiek. Hij wordt ook wel de Bach van de 19e eeuw genoemd. Niet zoveel mensen kennen César. Dat komt een beetje overeen met Bach, want 100 jaar na Bachs overlijden begonnen mensen hem weer te ontdekken. Het wordt dus tijd dat César weer bekender wordt.” 

Baanbrekend componist
Tijdens de cursus vertelt Smit over de muziek van César. Dit wordt afgewisseld met 8 tot 10 korte muziekfragmenten van een paar minuten, waarna hij hierover uitleg geeft. “Meestal komen vragen en opmerkingen van de cursisten dan vanzelf”, zegt hij. “Veel mensen hebben geen idee hoe zijn muziek is, want ze kennen dat nog niet. Ze krijgen zo een beeld van een bescheiden, maar groot en vaardig componist. Zijn muziek is schitterend. Hij is de schepper van muzikale topwerken. Ik laat de vernieuwingen van César horen tijdens de cursus. César was in sommige opzichten baanbrekend als componist. Hij heeft een paar dingen bedacht die nieuw waren en die andere componisten daarna overgenomen hebben, zoals het cyclisch principe. Dit is muziek maken op een bepaald thema, waarbij het eerste thema weer terugkomt bij het volgende deel en zo gaat dat verder. De andere thema’s in het muziekstuk komen ook weer terug. Zo zijn ze verweven. Thema’s uitwisselen had toen nog niemand bedacht. Van de componisten na hem hebben verschillende dit principe overgenomen. Ook werkte hij met het idee van de kiemcel. Dit is in de muziek een heel kort motief van 3 of 4 tonen. Hij gebruikt dat, net als bij een plant, om een groot muziekwerk te laten opbloeien. Dat doet hij via allerlei associaties.”

Stadsbeiaardier
Smit is bekend als stadsbeiaardier in Doetinchem. Hij speelt al 42 jaar elke dinsdag en vrijdag op het carillon van de Catharinakerk. Leven met Muziek is de naam van zijn muziekpracticum. “Muziek is mijn leven”, laat hij weten. “Ik wil ook graag andere mensen betrekken bij klassieke muziek. Ik leef al een leven lang met muziek, maar ik leef er ook van. Ik kan mij een leven zonder muziek niet voorstellen. Zolang als ik weet zit ik al in de muziek. We hadden thuis een harmonium, daar kreeg ik al les op. Ik kom uit een muzikaal gezin. Moeder speelde, vader kon goed zingen.”

De cursus over de muziek van componist César Frank wordt gehouden om 8 dinsdagochtenden in de maanden oktober en november van 10.00 tot 12.15 uur bij de Hofkerk aan de Hofstraat 34 in Doetinchem. De kosten voor de cursus bedragen 200 euro. Verdere informatie en aanmelden voor de cursus kan via website.


www.levenmetmuziek.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier