Paul van Druten, Alan Gascoigne, Sandra Vanreys en Henri Walterbos onder de Achterhoekse vlag. Foto: Henri Walterbos

Paul van Druten, Alan Gascoigne, Sandra Vanreys en Henri Walterbos onder de Achterhoekse vlag. Foto: Henri Walterbos

Henri Walterbos

Van ‘Restless wind’ naar ‘Oostenwind’

Muziek

Sandra Vanreys brengt Achterhoekse versie van Alan Gascoignes nummer uit op single

OOST GELRE/AALTEN/ACHTERHOEK - Hij nam het twintig jaar geleden op en liet het bijna twintig jaar op de plank liggen. Pas sinds twee jaar is het op YouTube te beluisteren, in de hoop donaties te verzamelen voor het Parkinsonfonds. En nu wordt het catchy nummer ‘Restless Wind’ van Alan Gascoigne, want daar hebben we het over, hertaald in het Achterhoeks op single uitgebracht door zangeres Sandra Vanreys.  

In ‘Paul’s Kitchen’ in Lichtenvoorde werden al vele muzikale Achterhoekse gerechten ‘geserveerd’ voor Paul van Drutens eigen populaire live-muziekkanaal op YouTube. Prominent aan de keukentafel steevast Alan Gascoigne (oud-gitarist van Normaal). Met regelmaat van de klok schuiven muzikale Achterhoekers aan. Onder hen niet zelden Alans voormalige Normaal-makkers Bennie Jolink, Jan Willem Tolkamp en Willem Terhorst.

Geouwehoer
Aan de keukentafel ook gewoon ‘oude jongens krentenbrood’-geouwehoer, maar ook serieuze gesprekken. Met soms leuke gevolgen, zoals deze week de lancering van ‘Oostenwind’, de nieuwe single van de Achterhoekse country & western zangeres Sandra Vanreys. ‘Oostenwind’ is een Achterhoekse hertaling van het nummer ‘Restless wind’ van Alan Gascoigne’s gelijknamige country-album. Hij nam het ruim twintig jaar geleden als zanger/gitarist/componist op met zijn toenmalige Normaal-makkers. En bijna net zo lang lag het op de plank.
Tot twee jaar geleden toen  Alan het hele album alsnog op YouTube lanceerde, zodat het voor iedereen te beluisteren is. Met een goed doel voor ogen. De luisteraar wordt, als hij de muziek kan waarderen, vrijblijvend gevraagd een donatie te doen aan het ParkinsonFonds. Liefst via Alans eigen pagina op de site van het fonds, waaraan hij zich verbond na zijn ‘coming out’ als Parkinsonpatiënt.  

‘Parkinson Light’
“Het loopt goed. Ik heb er laatst het Parkinsonfonds nog over gebeld,” vertelt Alan op zijn vaste plek aan de keukentafel in Paul’s Kitchen waar deze middag ook Sandra Vanreys en Henri Walterbos zijn aangeschoven voor presentatie van de eindmix van de single. Sandra, die Alan al vele jaren kent, als zangeres/gitarist, Henri als schrijver van de Achterhoekse tekst.
Naar omstandigheden gaat het goed met Alan. “Ik heb volgens mij Parkinson Light”, lacht de altijd positief ingestelde ‘Englishman in Lichtenvoorde’. “Het lopen wordt moeilijker vanwege last van mijn rug en benen, maar dat staat los van de Parkinson. Ik heb wel het geluk dat ik niet tril en niet zo hard achteruitga als Rob de Nijs en niet de klachten heb die Ernst Daniël Smid heeft. Al ben ik blij voor hem dat zijn klachten door een hersenoperatie zo ontzettend zijn verminderd. Ik slik de hele dag door tabletten om de ziekte zo veel mogelijk in bedwang te houden.”
Gitaar spelen doet hij nog mondjesmaat, alleen voor zichzelf, maar een blessure aan zijn hand weerhield hem daar onlangs enkele maanden van. “Ik ga wel binnenkort een Achterhoekse band, die Southern rock ‘and stuff’ speelt, helpen met het schrijven van Engelstalige teksten op hun muziek. Heb ik echt zin in.” (De tekst gaat verder onder de video)


Bijzonder
Het verhaal achter de single is bijzonder. “Het is een single die er eigenlijk niet had moeten zijn”, begint Henri. “Als Alan de diagnose Parkinson niet had gekregen was het lied nooit uitgekomen.” Een tijd terug deed Alan aan Henri, in diens hoedanigheid als correspondent van Achterhoek Nieuws, zijn verhaal over de Parkinsondiagnose, die zijn hele leven op kop zette. De correspondent, muziekliefhebber en fervent Normaal-Anhanger, vroeg Alan of hij misschien nog muziekstukken op de plank had liggen waar hij nog nooit iets mee had gedaan. Enkele minuten later viel Henri’s mond wagenwijd open van enthousiasme toen Paul een muzieklijst op zijn computerinstallatie opende en negen door Alan gecomponeerde en zelf ingezongen country & western liedjes uit de speaker schalden. De een nog mooier dan de andere. “Daar moet je iets mee doen, dit is te gek”, aldus Henri. Ook Paul was deze mening toegedaan. Hun beider enthousiasme leidde uiteindelijk tot het uitbrengen van het album op YouTube. “Het moet voor iedereen te beluisteren zijn. En vind je het leuk, doneer dan maar iets aan het Parkinsonfonds”, vond Alan.

Verrast
Toen Paul de nog geen tien kilometer verderop in Aalten wonende Sandra vroeg of zij misschien iets met deze nummers wilde doen, was ook zij verrast door de liedjes. Ze besloot er drie in te studeren met haar trio en Alan en echtgenote Margot een verrassingsoptreden te bezorgen in intieme setting, midden in de coronaperiode. Uiteraard gefilmd door Paul. Alan vond het prachtig, omdat er toch nog iets met zijn liedjes gebeurde.
Sandra was inmiddels bezig met een eigen programma met enkel Achterhoekse liedjes en ze vroeg Henri Walterbos uit Groenlo om een dialecttekst te schrijven op ‘Restless wind’. “Ik had tijdens Sandra’s Zomersessies, een spin-off van Paul’s Kitchen, al samen met diverse Achterhoekse muzikanten liedjes in dialect gezongen. Onder meer met Tim Ebbers uit Groenlo die samen met Henri een lied had geschreven: ‘Ik heur hier.’ Omdat ik dat zo mooi vond heb ik Henri gevraagd een Achterhoekse tekst voor ‘Restless Wind’ te schrijven, met als thema iets van oostenwind en Achterhoek of oosten-gerelateerd. Dat is mooi gelukt. Ik heb het nummer al diverse keren gespeeld en heb besloten het op te nemen en uit te brengen. Het is denk ik een zeer verfrissend lied.”

Muzikale held
Henri lacht. “Het is te gek als je hiervoor gevraagd wordt. Alan is een muzikale held en Sandra is een gevestigde naam in dit wereldje. En dan nu in één adem met hen genoemd worden is een hele eer. Ik vind het prachtig om teksten in het Achterhoeks te schrijven. De taal waarin ik denk, praat en droom.”
“Extra leuk is dat ik SBS6-weerman Jordi Huirne, geboren en getogen in Beltrum, gevraagd heb mij de karaktereigenschappen van oostenwind te beschrijven. Die heb ik in mijn tekst verwerkt, in combinatie met dat warme en fijne gevoel van de Achterhoek en het oosten in het algemeen. Niet voor niets bevat het liedje de zin ‘Oostenwind, bun een ‘uut ‘t oosten kind’, doar woar wi-j altied wal een reden um te proosten vindt”, aldus Henri.
Ook Alan is tevreden met Sandra’s versie van zijn nummer. “Ik vind het erg leuk dat ze dit gedaan hebben.” Binnenkort op Spotify en YouTube.


www.parkinsonfonds.nl/alan

Paul Gascoigne en Sandra Vanreys. Foto: Henri Walterbos
Alan Gascoigne speelt bij Paul van Druten ook luchtgitaar. Foto: Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant