Erik Ramaker met naast zich het album van de Achterhoekse formatie The Stone Souls (foto Roel Kleinpenning)
Erik Ramaker met naast zich het album van de Achterhoekse formatie The Stone Souls (foto Roel Kleinpenning) foto Roel Kleinpenning

Muziek Meeting Achterhoek is voor iedereen die met muziek bezig is

Muziek

DOETINCHEM - Op zaterdag 11 maart vindt de Muziek Meeting Achterhoek plaats bij Amphion Film in Doetinchem. Een evenement dat interessant is voor iedereen die zich met muziek bezighoudt. Verschillende boeiende onderwerpen komen die middag aan bod. “We hebben een druk programma. Er valt heel wat te halen voor de muzikanten.”

Door Hans Hissink

De Muziek Meeting Achterhoek (MMA) wordt voor de vierde keer georganiseerd door DRU Poppodium in samenwerking met Amphion Cultuurbedrijf. Initatiefnemer én organisator is Erik Ramaker, programmeur van het DRU popodium in Ulft en talentmakelaar. “Een dergelijk evenement bestond al op ander plekken. In Enschede is bijvoorbeeld het Booster Festival en is vele malen groter dan wij organiseren. Dat is een soort conferentie, maar ook met showcase optredens. Ik had op een gegeven moment het idee dat het goed zou zijn om zoiets te organiseren in de Achterhoek.” Bij showcase optredens moet je als muzikant direct knallend van start om indruk te maken op de programmeurs van festivals en popzalen. Dat zijn dus andere optredens dan de normale optredens die muzikanten kennen.

DAP
Daarnaast is de MMA ontstaan vanuit de ‘Dag van de Achterhoekse popmuziek’ (DAP). “De meeting was eerst tijdens de Dag van de Achterhoekse Popmuziek waar bands optreden op allerlei leuke plekken. Later is het een los event in het voorjaar geworden op een andere locatie. We wilden namelijk niet met een bandavond komen in de DRU waarmee we concurreren met die leuke muziekplekken.”
Erik Ramaker merkte bij heel veel muzikanten dat zij behoefte hebben aan dit soort meetings. “Wij proberen hen, door de onderwerpen die aan bod komen, van kennis te voorzien en te ondersteunen op diverse vlakken. Maar de bezoekers komen vooral om te netwerken, om andere muzikanten te leren kennen. Daar komen best mooie samenwerkingen uit. Als je diezelfde mensen later tegenkomt, vertellen ze heel enthousiast dat zij elkaar voor het eerst hebben gesproken op de muziekmeeting en dat zij samen dingen zijn gaan doen. Dat is mooi om te horen.”

De organisatie biedt een aantal boeiende onderwerpen aan tijdens de Muziek Meeting Achterhoek. “Ik vind het altijd fijn om onderwerpen van twee kanten te belichten. Iemand met een bedrijf die beroepsmatig bezig is met muziek en alles daar omheen, maar ook de muzikanten die opdracht geven aan die ondernemers of het op hun eigen manier aanpakken. ”

Paneldiscussies
Tijdens de middag in Amphion Filmhuis, voorheen de Gruitpoort, vinden er twee paneldiscussies plaats. De eerste heeft het onderwerp ‘Haal alles uit Spotify!’ Een track of album op Spotify krijgen is één, maar hoe kom je in de juiste playlist? Hoe pitch je je muziek? Hoe zorg je dat meer mensen je vinden en hoe kom je aan meer luisteraars? In dit panel geeft Roel Wensink tips. Als professional helpt hij met zijn bedrijf muzikanten verder met Spotify en wordt de kant van de muzikant belicht door Stephanie Struijk, zij stond als Stevie Ann al eens op Pinkpop.”

Het tweede panel heet ‘Showcase vs normaal optreden’. Hierin wordt gepraat over de verschillen tussen deze optredens. Wat doe je anders? Waar moet je specifiek op letten? Hoe stel je je setlist samen om een zo goed mogelijke indruk achter te laten? Tijdens dit onderwerp komt aan het woord Pim Kokkeler, programmeur van het BAM! festival en zakelijk/artistiek leider van het belangrijkste showcasefestival van het Oosten, het Booster festival. Verder is Pim ook muzikant en speelt hij onder andere bij Kenny B en diverse andere projecten. Naast hem aan tafel zit muzikant Anouk van der Kemp. Anouk speelt in de band Snow Coats en heeft met haar band al op verschillende showcasefestivals als Popronde en ook Booster gestaan. Daarnaast tourt ze regelmatig met Snow Coats door binnen- en buitenland. De presentie van de 2 panels tijdens de Muziek Meeting is in handen van Rosalie Meijer.

Derde onderdeel is ‘Update talentmakelaars Achterhoek’. In 2022 gingen zogenaamde talentmakelaars Jesse Klein Entink en Melvin Dijkema van start op het gebied van urban en hip-hop. Dit onderwerp wordt door Erik Ramaker zelf gepresenteerd. Hij is talentmakelaar pop in de Achterhoek. “In deze presentatie neem ik de bezoekers mee langs alle kansen voor muzikanten in de Achterhoek.” 

Gelders Goed
Verder praat Erik de bezoekers bij over de nieuwe concertreeks Gelders Goed die dit jaar van start gaat in de regio. Dat is een concertreeks met ervaren en nieuw talent. Deze avonden worden op locaties door de hele Achterhoek gebracht. Na de eerste reeks hebben de bands de mogelijkheid één nummer op te nemen in het poppodium van de DRU dat later uitgegeven zal worden op cassette.

Tot slot kijkt Erik vast vooruit naar de volgende Dag van de Achterhoekse Popmuziek. “We lichten ook alvast een tip van de sluier op van een nieuw platform voor muzikanten uit het Oosten van Nederland en als klap op de vuurpijl wordt er meer verteld over een eigen muziekplatform voor de Achterhoek.” Hoe het gaat heten en wat ervan verwacht kan worden, is te horen tijdens de meeting.

Erik kijkt uit naar de vierde editie van de Muziek Meeting Achterhoek. “Voor mij is de middag geslaagd als de deelnemende muzikanten weer wat kennis opgedaan hebben en een aantal elkaar voor een eerste keer leert kennen.” Hij is tevreden over de manier waarop het evenement zich presenteert. “De MMA is in deze vorm prima voor de regio. Het is knus en van een prima niveau als het gaat om de panels en presentaties. Het wordt door alle deelnemers altijd als zeer nuttig ervaren.”

Netwerkborrel
De Muziek Meeting Achterhoek is op zaterdag 11 maart in Amphion Filmhuis, voormalig Gruitpoort, aan de Hofstraat 2 in Doetinchem en de toegang is gratis. Tussen 12.00-17.30 uur komen de verschillende onderwerpen aan bod en wordt er afgesloten met een gezellige netwerkborrel. Gedurende de borrel hebben deelnemers de kans om na te praten met enthousiaste vakgelijke en aanwezige specialisten en met elkaar te netwerken. Tijdens de borrel zijn er korte showcases van Achterhoekse artiesten. Aanmelden kan tot op de dag zelf via de website van Amphion, maar spontaan binnen komen lopen mag ook.

www.amphion.nl/samenleving/programmering/muziek-meeting-achterhoek-dag-van-de-achterhoekse-popmuziek/

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier