Vlnr Martin Seysener, Hans Keuper en Eric Sloot. Foto: Roel Kleinpenning

Vlnr Martin Seysener, Hans Keuper en Eric Sloot. Foto: Roel Kleinpenning

Geen mineurstemming voor Eric: 40 jaar in het pianovak

Muziek

DOETINCHEM - Een mijlpaal: de 65-jarige Doetinchemmer Eric Sloot zit 40 jaar in het pianovak. Ook is hij al 25 jaar vaste stemmer bij Schouwburg Amphion.

Door Kelly Heerink 

Het weekend van 16 en 17 september stond daardoor volledig in het teken van deze jubilea met open dagen in zijn showroom aan de Varsseveldseweg. Hier werden doorlopend korte optredens gegeven door artiesten die tot de vaste klantenkring behoren. “Zo ook Stefan Bos en Ben Simmers”, aldus de pianostemmer die notabene zelf zanger en gitarist is. “Inmiddels ben ik alweer 50 jaar actief als muzikant, dus eigenlijk vier ik drie jubilea.”

Het publiek werd daarom ook getrakteerd op een eigen performance samen met Martin Seysener en Boh Foi Toch frontman Hans Keuper. Eén van de gespeelde nummers was ’t Hundjen: het nummer dat Eric voor de Achterhoekse formatie schreef. “Er zijn er maar weinig die dat weten.”

Daarnaast was er een open werkplaats waar men onder het genot van een hapje en drankje werd meegenomen in de boeiende techniek van de piano en vleugel. Een ‘prachtig vak’, volgens Eric.

Van het een kwam het ander
Een vak waar-ie 40 jaar geleden inrolde. “Ik ben echt op nul begonnen”, zegt hij. “Eén van de gasten waarmee ik destijds speelde in een Arnhemse band deed in antiek uit Engeland, en nam een oude piano mee naar de repetitie.” Deze moest uiteraard gestemd worden. “Dit werd gedaan door een Arnhemmer en die keek zijn ogen uit. Hij schatte de waarde op 2500 gulden, terwijl Willem hem voor 350 gulden had gekocht.”
En zo werd er een container met 50 piano’s uit Engeland naar Nederland gehaald: ‘allemaal opknappers’. “Omdat ik geen werk had, werd mij gevraagd te helpen bij het laden.” Ook piano’s opknappen was wel aan Eric besteed. “Toen de stemmer mij vroeg of de opleiding pianotechniek niks voor mij was, rolde ik het vak in.”

Grote namen
Vier decennia later zijn er meer dan duizend particuliere klanten weer tevreden achter hun piano geschoven na een bezoekje van de stemmer. Zijn stem-klantenkring is divers, van theaters in de regio, muziekscholen, zorginstellingen als Azora en Markenheem tot scholen, kastelen en mannen- en vrouwenkoren. Tel daar de podia van grote evenementen als Stadsfeesten, DjazzVibes en de Vierdaagsefeesten in Nijmegen bij op.
Als vaste stemmer bij Amphion stemde Eric in zijn 25 werkzame jaren ongeveer 1500 keer de vleugels van het theater. Onder andere voor de artiesten Louis van Dijk, Daniel Waaijenberg, Wibi Soerjadi, Cor Bakker, Stef Bos, Herman van Veen... “En vele, vele andere toppers”, aldus Eric die tevens in de begintijd van Normaal vleugels aan de band verhuurde.

‘Loeivalse vleugel’
Af en toe komt er een spoedje tussendoor. “Toen het nieuwe Amphion opende, stemde ik de vleugel voor huispianist Cor Bakker in de ochtend. Er liepen die dag wel honderd mensen over de vloer en in die tijd werden de lampen nog warm”, legt Eric uit. Dit zorgde voor een te hoge luchtvochtigheid en dat werkt niet in het voordeel van een piano. “De woorden van Cor waren: ‘Wil je in Godsnaam de pianostemmer bellen, de vleugel klinkt zo vals als maar kan.”

Eric vervolgt met een ‘nog sterker verhaal over Cor’: “Hetzelfde gebeurde hem toen hij met Paul de Leeuw en het symfonisch Blaasorkest Gaanderen moest optreden bij De Pol in Gaanderen. Rond de middag werd een vleugel door een andere firma gebracht én gestemd.” Om 18.15 uur kwam Cor er echter achter dat het (weer) niet klonk zoals het zou moeten. Dit keer waren zijn woorden: ‘Hier ga ik niet op spelen’. Om iets over 19.00 uur kwam Eric aan met de taxi. “Mijn vrouw was net weg met de auto, hectiek”, blikt de stemmer terug. “Voor een bomvolle zaal probeerde ik de loeivalse vleugel in drie kwartier tijd te stemmen - Cor bleek redelijk tevreden.”

Toen en nu
Het akoestische instrument blijft - gelukkig voor de vakidioot - populair. “Ik heb lang gedacht hoe lang ik nog mijn boterham kan verdienen vanwege het digitale tijdperk, maar dit vraag ik me niet meer af.”
Wel is er een hoop veranderd. “Er zijn mensen die alleen digitaal stemmen en dat is okay, deze apps zijn tegenwoordig erg goed”, vindt Eric die zelf een mix maakt. “Dat voelt lekker, ik wil namelijk wel de feeling houden met het instrument.”

Zo vader, zo zoon
Sinds vier jaar verzorgt Eric samen met zijn zoon Rutger alle mogelijke pianodiensten. Dat doet het duo in regio Doetinchem en omstreken onder de naam Sloot Pianoservice. Eric: “Denk aan stemmen, repareren, reviseren, transporteren en het verhuren en verkopen van allerlei merken piano’s en vleugels.”
Ook Rutger is in het pianovak gerold. “Hij helpt mij al negen jaar mee, omdat ik vanwege knieproblemen iemand nodig had om piano’s te tillen.” Eric is blij met deze combi. “We zijn niet alleen vader en zoon, maar ook vrienden van elkaar.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier