Eddie Hendriks en Math Smeets. Foto: Roel Kleinpenning
Eddie Hendriks en Math Smeets. Foto: Roel Kleinpenning

Eddie bast lekker van zich af: ‘Brandschade is geland’

Muziek

DIDAM - Ben je op zoek naar een bepaalde elpee? Grote kans dat eigenaar Eddie Hendriks van platenzaak Eastman Records in hartje Didam de juiste titel zo voor je uit een van de gevulde bakken vist. “Ik onthoud altijd alles, zowel verkeersroutes als muziek”, vertelt de 69-jarige vinylfanaat. 

Door Kelly Heerink

Al merkt-ie nu hij in zijn 70e levensjaar zit wel dat hij een dagje ouder wordt. “Soms zit het floppie vol”, stelt Eddie terwijl hij tegen zijn hoofd tikt. “Maar als we repeteren met de band JJETT en ik hoor hoe een nummer wordt ingezet in D, pak ik de baslijn direct op.”

Dat beaamt mede-bandlid Math Smeets (zanger en gitarist), die dat een mooi talent vindt van bassist Eddie. De 8-koppige coverband, verder bestaande uit Jan Moorman (sinds eerste uur gevolgd door Eddie in 1996), zangeres Edith Bolder, gitarist Ap de Swart, drummer Peter Bloem, toetsenist Daniël Derksen en geluidsman Marco ‘Heino’ Boogerd. De band repeteert momenteel voor het optreden Classic Rock Blues Night. Genre? Classic rock en blues uit de jaren zestig en zeventig: De muzikale roots van zowel Eddie als Math.

Voor Eddie was het liefde op het eerste gezicht toen hij als 12-jarig jochie zijn eerste twee singles mocht uitzoeken van zijn moeder: The Rolling Stones en Them. “Ik geef haar de schuld van mijn verzameldrang, want daarna is het nooit meer opgehouden”, zegt hij met een lach. Nog eens twaalf jaar later, was Eddy dan ook altijd in topvorm op platenbeurzen. Dat maakt het volgens hem extra leuk om tegenwoordig aan de andere kant te staan. Want naast de winkel, staat Eddy graag met een deel van zijn mega-collectie op beurzen. Vooral ‘s werelds grootste platenbeurs in Den Bosch vindt hij fantastisch. “Daar komen verzamelaars zelfs vanuit Brazilië en Argentinië naar Nederland toe”, vertelt hij. 

Zelf breidde hij zijn elpee-verzameling - uitgestald op zolder, toen naar de woonkamer en later naar de opslag - steeds verder uit. Inmiddels huurt hij verschillende opslagplekken. Echter zag Eddie afgelopen zomer zijn gigantische vinylcollectie in vlammen opgaan tijdens een brand: “60 duizend elpees, 20 duizend singles en nog eens 15 tot 20 duizend cd’s, allemaal weg.”

Dit gebeurde in een opslagloods in het buitengebied van Nieuw-Dijk. De schade? “De dagwaarde is lastig te bepalen. Daarbij, elke elpee apart laten verzekeren, is ook geen doen.”
Binnen zijn persoonlijke verzameling, nog eens 60 duizend stuks, zitten veel dure collector items die hij wel liet taxeren en verzekeren. Naast financiële schade, richtte de brand ook emotionele schade aan. “De plastic bakken zijn ook duur, al zijn het maar bakken. Maar elke plaat heeft een verhaal. En mijn verzameling is niet meer compleet.”

Lees verder onder de foto:


Enorme schade na de brand. Foto: Roel Kleinpenning       

“Toch heb ik geen seconde gedacht om te stoppen”, vervolgt Eddie die nadat het nieuws bekend werd, massale steun kreeg. Zo kreeg hij van Math en veel andere vrienden en klanten een boel elpees geschonken. “Bekenden en onbekenden. Er werd zelfs een crowdfunding opgestart. Dat gebaar vind ik hartverwarmend.” Of hij alle platen kan gebruiken? “Wat ik niet gebruik gaat naar een goed doel - ik gooi niks weg.”

Drie maanden verder kan Eddie stellen dat de brandschade is geland. En heeft-ie vooral veel zin om ‘de boel op stelten te zetten’ met de band JJETT.

Zaterdag 7 oktober vindt Classic Rock Blues Night plaats in Zaal Luiking alias De Tabaksdoos aan Van Voorstweg 1 in Didam. JJETT speelt na de band Autumnblues die de avond aftrapt, aanvang 20.30 uur. Voorkoop kaarten (7,50 euro) bij Eastman Records aan Kerkstraat 3 in Didam en via alle leden van de band.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier