Rutger de Vries tijdens repetitie met Symfonisch Blaasorkest Gaanderen. Joop Boerstoel dirigeert. Foto: Roel Kleinpenning

Rutger de Vries tijdens repetitie met Symfonisch Blaasorkest Gaanderen. Joop Boerstoel dirigeert. Foto: Roel Kleinpenning

Een jubileumfeestje met West Side Story

Muziek

GAANDEREN - Joop Boerstoel is 25 jaar dirigent van het Symfonisch Blaasorkest Gaanderen. Zo lang tevredenheid met elkaar roept om een feestje. Een muzikaal feestje! Dat komt er op zaterdag 18 november 20.00 uur in Amphion. Dan zetten orkest en dirigent de spotlights op de wereldberoemde dansmusical West Side Story. 

Door Nick Moritz

“Een concertante uitvoering van de muziek uit West Side Story stond al lang op mijn verlanglijstje”, meldt dirigent Boerstoel. “Het is een pittig werk en dat vergt een lange voorbereiding. Zo’n uitdaging moet je echt samen aangaan. Speciaal voor mijn 25-jarig dirigentschap hebben bestuur en orkest ingestemd met deze kluif. Het wordt een uitvoering zonder dans, maar wel met vocale toppers. We hebben een professionele bezetting waarin musicalster Joke de Kruijf de meest opvallende naam is.”

Een verbinding van 25 jaar aan dezelfde muziekvereniging wijst op wederzijdse tevredenheid. Het orkest is in elk geval blij met een vakman als Boerstoel. “Het is een gedreven dirigent die weet wat hij wil”, vertelt Wim Papperse, voorzitter van het SBOG. “Maar misschien is het nog wel belangrijker dat Joop een echte verenigingsman is. Hij voelt de club en haar leden goed aan. Zo kan hij op de juiste manier stimuleren en prikkelen. Het is heel plezierig werken met hem. Enerzijds werkt hij ontspannen en met humor en anderzijds is het flink aanpakken en hij zet de puntjes overal stevig op de i.”

“De leden zijn voor hun plezier bij de club”, vult Boerstoel aan. “Dat snap ik heel goed. De losse omgang komt dan ook vanzelf, maar repeteren is een serieuze zaak en dan zijn er duidelijke grenzen. Daarin geef ik als dirigent helder aan welke kant we volgens mij op moeten. Bij het SBOG werkt dat heel goed omdat orkest en bestuur hier fantastisch in meewerken. De vereniging heeft al sinds jaar en dag een bestuur dat heel goed weet hoe de hazen lopen. Er is een duidelijke visie, een prima jeugdbeleid, goede verstandhouding met overheden en er wordt consequent en fijn samengewerkt. Als dirigent kun je gewoon lekker uit de voeten bij een vereniging waar de structuur zo goed op orde is.”

Alle reden dus om het jubileum van Boerstoel te vieren met een spetterend concert. Daarin speelt de Amerikaanse versie van Romeo en Julia, de befaamde West Side Story van Leonard Bernstein, dus de hoofdrol. Boerstoel heeft er een passend arrangement van weten te vinden. “Er zijn wel veertig bewerkingen van deze musical voor harmonieorkest. Een collega van me maakte een arrangement van vijftig minuten dat het SBOG als een handschoen past. Uitdagend, maar niet te moeilijk. Werkelijk iedereen heeft iets te doen en alle succesnummers zitten er in. Van ‘I feel pretty’ tot ‘America’ en van ‘Somewhere’ tot ‘One hand, one heart’. De zes vocale solisten mogen aan de bak en presentatrice Marlies Claasen zorgt voor de verhaallijn.”

Met vijftig minuten muziek vul je geen concert. In samenspraak met de muziekcommissie stelde Boerstoel nog eens een klein uur passende muziek samen. “Veel muziek met Amerikaanse ‘roots’, maar ook de connectie van Romeo en Julia is niet vergeten. Othello is een van Shakespeares andere toneelstukken. Componist Alfred Reed baseerde op deze tragische figuur een fantastisch orkestwerk. Heerlijk romantische muziek die het publiek zeker zal aanspreken. Verder een arrangement van mijzelf genaamd ‘Square’. Dat is een klein deeltje uit het langere werk ‘American Dances’.”

Het meest bijzonder vindt hij echter de ‘JuBilee for Winds’. “Componist en vriend Jan Bosveld schreef dit in opdracht van mij voor het SBOG. Een echt jubileumstuk waarbij de hoofdletters J en B in de titel inderdaad voor mijn naam staan. Een persoonlijk eerbetoon aan deze mooie vereniging.”

Rutger de Vries. Foto: Roel Kleinpenning

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier