Wethouder Henk Bulten kijkt op de achtergrond toe met de kinderraad hoe Fenna, Luuc en Rosa Giesen van Gemeentebelangen Doetinchem over het belevingspad lopen. Foto: Roel Kleinpenning
Wethouder Henk Bulten kijkt op de achtergrond toe met de kinderraad hoe Fenna, Luuc en Rosa Giesen van Gemeentebelangen Doetinchem over het belevingspad lopen. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Met blote voeten over belevingspad

Natuur

DOETINCHEM – Vorige week zijn twee nieuwe speeltoestellen voor kinderen met en zonder beperking bij Koekendaal feestelijk in gebruik genomen. Luuc, die slechtziend is, ging als eerste over het belevingspad. Eerst met laarzen aan en toen met blote voeten. Vriendinnetje Fenna liep met hem mee.

Door Carla van der Meer

Er zijn een vogelnestschommel en een belevingspad bijgekomen. De vogelnestschommel is fijn voor kinderen die moeite hebben met hun balans op een traditionele schommel. Op deze schommel hoeven ze niet rechtop te kunnen zitten. Ze kunnen liggen terwijl ze schommelen. Het belevingspad is heel geschikt voor kinderen met een visuele beperking. Het bestaat uit een rij van vierkanten van verschillende materialen zoals liggende houten palen, houten schijven, grote en kleine stenen en gras. Luuc (6) is slechtziend. Hij is een van de eersten die het pad probeert. Eerst met laarzen aan en dan met blote voeten. Vriendinnetje Fenna loopt met hem mee. “Het pad is leuk maar voelt met laarzen aan heel anders dan met blote voeten”, concludeert Luuc. “Met blote voeten voelt het een beetje raar.” Luuc speelt vaker bij de speeltuin bij Koekendaal. “Soms komen we met de fiets vanaf de Huet hiernaartoe”, laat hij weten.

‘Met blote
voeten voelt
het een
beetje raar’

“Het is super leuk om vandaag bij de opening van de nieuwe speeltoestellen te zijn”, zegt kinderburgemeester Linn van Hal. “De vorige kinderraad heeft het voor elkaar gekregen dat de speeltoestellen er gekomen zijn, zodat alle kinderen met en zonder beperking hier samen kunnen spelen.” 

Heel belangrijk
Fedde en Milan zijn twee kinderen uit de vorige kinderraad. “We vinden het heel belangrijk dat kinderen met een beperking ook kunnen spelen”, zegt Milan. “Ik denk ook dat kinderen met een beperking blij zijn dat er nu ook voor hen speeltoestellen zijn”, vertelt Fedde. “Het is voor iedereen leuk. Hopelijk gaan veel kinderen hier spelen.”

Behoefte 
“De kinderraad heeft op 29 oktober 2020 een motie ingediend waarin ze aangaven dat er behoefte is aan speelplekken voor kinderen met een beperking”, zegt wethouder Bulten van de gemeente Doetinchem. “De kinderraad had nagedacht over wat kinderen belangrijk vinden om mee te spelen. De motie is aangenomen, met als resultaat dat er door hun goede ideeën en harde werk nu twee nieuwe speeltoestellen zijn. Daar wil ik de kinderraad en de kinderburgemeester hartelijk voor bedanken.” “Spelen is voor alle kinderen. Heel fijn dat er hier bij Koekendaal een plek voor is”, zegt Rosa Giesen van GemeenteBelangen Doetinchem.

‘Kinderen en
ouders krijgen
zo ook meer
contact
met elkaar’


“Het is echt geweldig leuk dat de kinderen direct gaan spelen”, vindt Marcel Bourgondien, beleidsmedewerker vrijetijdseconomie gemeente Doetinchem. “We kunnen nu kinderen met en zonder beperking iets aanbieden. Kinderen en ouders krijgen zo ook meer contact met elkaar. Het zijn twee speeltoestellen met betekenis. Kinderen zijn zo één. Die snappen niet waarom het ene kind wel kan spelen en het andere niet. Het is fijn dat dit door de kinderraad gekomen is. De speeltoestellen zijn zo voor en door kinderen gerealiseerd. Als volwassenen vullen we vaak al in wat kinderen wel en niet kunnen, maar kinderen zelf zijn nog zo blanco. Ik hoorde dat de vogelnestschommel ook veel gebruikt wordt door ouders met een huilbaby. Door het schommelen wordt de baby stil.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant