Wim Beijer en rechts Han Hensing bij de oude monumentale boerderij in natuurpark Overstegen. Foto: Roel Kleinpenning
Wim Beijer en rechts Han Hensing bij de oude monumentale boerderij in natuurpark Overstegen. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Nieuwe bestemming boerderij Natuurpark Overstegen

Natuur

DOETINCHEM - Het startsein is door de gemeente gegeven voor een onderzoek naar de herbestemming van de oude boerderij in het Natuurpark Overstegen. De toekomstige functie van de boerderij moet passen bij de uitstraling van het park. Onder leiding van natuurorganisatie De Groene Knoop wordt nu een plan uitgewerkt met als doel de boerderij van de gemeente te huren tegen een kostendekkende huur. Eind 2022 moet het plan met onderbouwing klaar zijn om bij de gemeente gepresenteerd te worden.

Door Bert Vinkenborg

De boerderij dateert van 1861 en is daarmee een van de oudste boerderijen in Doetinchem. Sinds een aantal jaren staat op het terrein naast de boerderij een houten gebouw dat onderdak biedt aan de vrijwilligers die regelmatig in het park actief zijn. De totale oppervlakte van het park is 29 hectare.

We praten hierover met Wim Beijer en Han Hensing, beiden gepensioneerd en gepassioneerde natuurliefhebbers. 

Wat zijn de plannen?
Han Hensing coördinator van de Groene Knoop: “De boerderij blijft van de gemeente en kan voor een middellange periode gehuurd worden. Wij hebben als Groene Knoop ervoor gekozen lid te worden van de stichting Buur maakt Natuur. Zoveel mogelijk clubs die geïnteresseerd zijn en in onze doelstellingen passen kunnen zich bij de gemeente aanmelden om hieraan deel te nemen. Voorlopig zijn dat het IVN, de Bijenvereniging en de KNNV maar er zijn mogelijk nog andere gegadigden.”

Wat zijn de doelstellingen? 
Han Hensing (72) was tot zijn pensioen in dienst van de gemeente en geruime tijd werkzaam als beheerder van het natuurpark: “Ik ben nu coördinator bij De Groene Knoop en heb na mijn pensionering het kleine werk in het park met een beheergroep van zo’n zestien vrijwilligers ter hand genomen. Onder klein werk versta ik kleinschalig parkbeheer zoals maaien van hooilandjes, snoeien, het maken van houtrillen, maar ook het wekelijks opruimen van zwerfvuil. Maaien is in het park beperkt want we worden geholpen door een viertal Schotse hooglanders die vrij rondlopen. Klein werk bestaat uit werkzaamheden waar de gemeente niet meer aan toe kwam om bezuinigingsredenen. Voor educatie zijn er op dit moment niet veel mogelijkheden. Onze huidige locatie is ontmoetingspunt en kantine voor de vrijwilligers van De Groene Knoop en zelfs daarvoor eigenlijk al te klein. Als we gebruik kunnen gaan maken van de boerderij dan is het de bedoeling dat dit en de andere gebouwtjes verdwijnen. Voor educatie en het ontvangen van grotere groepen is de boerderij veel beter geschikt. Het is de bedoeling er een soort buurtfunctie aan te geven binnen het kader van onze doelstellingen.”

Dus geen klaverjasclubs of een pannenkoekenrestaurant?
“Nee, die zeker niet.”

Een park van 29 hectare lijkt heel wat, maar wordt het niet een beetje vol als er nog meer mensen op afkomen dan nu al het geval is?
Hensing: “We willen het park graag laten zien en het mag ook gezien worden, maar het moet niet zo zijn dat je hier straks over de koppen kun lopen. Nu al zijn er soms problemen met mensen die hun hond los laten lopen of jongelui die op een scooter over de paden scheuren. Het wordt zoeken naar een evenwicht tussen het genereren van voldoende inkomsten om huur en onderhoud te kunnen betalen en het beheer en behoud van natuur.” 

Waar de inkomsten vandaan moeten komen, wordt nog bestudeerd maar Beijer ziet wel mogelijkheden. “Scholen krijgen subsidie voor het geven van educatie over de natuur en dat kan dan heel goed hier.” Als mogelijke voorbeelden van andere activiteiten noemt hij exposities van natuurfoto’s en schilderijen, houtsnijwerk en een groei en bloeimarkt.

Krijgt de boerderij een historische naam?
Beijer: “De toekomstige naam wordt Natuurboerderij De Groene Knoop.”

Net als elders dreigt de biodiversiteit in het park af te nemen. Om dat tegen te gaan, zijn nieuwe mogelijkheden gecreëerd in de vorm van een wand voor oeverzwaluwen, een ruimte voor vleermuizen een steilwand voor wilde bijensoorten en nestmogelijkheden voor de al in het park aanwezige ijsvogels. Behalve de alom aanwezige Canadese en grauwe ganzen zijn er in het park diverse flora- en faunasoorten aanwezig die je in het buitengebied nauwelijks nog tegenkomt.

Enige jaren geleden heeft de Doetinchemse filmer Dick Bulten al een schitterende film gemaakt van het park. Wellicht in de toekomst een mooi onderdeel voor de natuureducatie in de boerderij.

Voor meer informatie over Natuurpark Overstegen Beheergroep De Groen Knoop:


www.landschapsbe-heergelderland.nl/natuurpark-overstegen-beheergroep-de-groene-knoop

buurmaaktnatuur.nl/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant