'Bijendirigent' Lukas Groen bij een bijenberg in aanbouw. Eigen foto
'Bijendirigent' Lukas Groen bij een bijenberg in aanbouw. Eigen foto

Bijen kijken in Doetinchem, met de Bijendirigent

Natuur

DOETINCHEM - Doetinchemse imkers houden zaterdag 27 augustus een open dag. Die vindt plaats in bijenstal ’t Imkershöfke, midden in de stad, in het Natuurpark Overstegen. Bezoekers kunnen er genieten van de bijzonder boeiende wereld van de honingbijen. Voor kinderen is er extra veel te beleven. De openingstijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur. De bijenstal staat in de Groene Knoop, Boddens Hosangstraat 100.

De imkers laten zien hoe ze bijen houden. De bijenvolken zijn, achter glas, van dichtbij te bewonderen in observatiekasten. Misschien is de koningin te ontdekken.
Bijenhouden betekent ook slingeren van de honing en inspelen op het weer en de natuur. Zo helpen veel imkers de bijen een handje door te zorgen voor meer bloeiende bomen en planten in de buurt van de bijen. Bijen, ook de wilde, zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Aan de ene kant zorgen ze voor een goede bestuiving van allerlei bloemen en planten, waardoor er meer zaden, vruchten en noten groeien. Aan de andere kant dienen ze vaak zelf als voedsel voor allerlei andere dieren.
Naast de bijenstal staan twee mooie insectenhotels. Die worden bewoond door zogeheten solitaire bijen en veel andere insecten. Natuurorganisaties KNNV en IVN geven informatie over deze insecten en ook over voedselplanten en de natuur in het algemeen.
Buur maakt Natuur informeert over de plannen met de boerderij en het park. Bij de KNNV kunt u leren om planten beter te herkennen en op naam te brengen. Verder is Vlinderkring Achterhoek present met informatie over vlinders. Bij het IVN-winkeltje kunt u terecht voor tweedehands natuurboeken, zoekkaarten en loepjes. De hoogstambrigade Wehlse Broeklanden vertelt over snoeiwerk aan fruitbomen. De Bijendirigent, Lukas Groen, laat zien hoe hij een insectenhotel voor grondbijen maakt en zo natuurlijk mogelijk imkert met inlandse bijen. Hij geeft ook ecologisch tuinadvies. Zijn lezing over de inlandse zwarte honingbijen start om 12.00 uur.
Er zijn drie excursies in het park. Om 10.30 uur een excursie over het parkbeheer in Natuurpark Overstegen. Om 13.30 uur start een excursie met vooral aandacht voor drachtplanten en de bijzonder rijke flora in het park. De insectenexcursie start om 14.30 uur.
Er zijn allerlei soorten honing, kaarsen van bijenwas en wasdoeken te koop. Kinderen kunnen zelf een kaars maken van bijenwas.
Toegang gratis, limonade, koffie en thee staan klaar, pinnen is niet mogelijk. Parkeren van auto’s alleen buiten het park.


www.doetinchem.bijenhouders.nl

Wilgenkatjes leveren superfood voor honingbijen en veel andere insecten. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier