<p>Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)</p>

Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)

(

Foto:Roel Kleinpenning

)

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Slank

  Nieuwsflits

Mijn vriend Ton en ik hadden een afspraak samen op zoek te gaan naar slanke bomen voor een gezamenlijk project. Ton vertelde dat hij zulke bomen in Harreveld had gezien, maar vergeten was foto’s te maken. Aangezien het zonnig weer is, pakken wij de cabrio voor een dakloos ritje binnendoor naar Harreveld. We genieten van de prachtige omgeving, waarbij Ton zegt hetzelfde sightseeing gevoel te hebben als André van Duin vanaf de boot. We komen door straatjes waar ik nooit ben geweest.

Ik vertel Ton dat ik eerder zo’n ervaring had toen ik onderweg was in verband met een column over Mariënvelde voor de Gelderlander. Het was ook zo’n warme dag, en toen ik een pilsje bestelde op een van de twee terrassen in het dorp, zei ik tegen de uitbater dat ik nog nooit zo’n aparte kerktoren had gezien. “Klopt”, zei hij, “maar jammer genoeg zonder onze aparte pastoor. Theo is jaren geleden gestorven.”

“Theo?” vraag ik. “Ja”, zegt hij, “iedereen noemde hem zo. Theo Massop, hij was oud-legeraalmoezenier en kwam van geboorte uit Gaanderen. Van hem heb ik mijn eerste pilsjes gehad”, zegt hij met een lach. Ik vertel dat ik geen pastoor ben maar wel uit Gaanderen kom en dat ik eerst graag zo’n pilsje wil. “Zo was Theo ook”, zei hij, “die spuugde er ook niet in. Geen drinker hoor, maar een levensgenieter. Ik was misdienaar bij zijn dienst met drie heren voor de processie in Kevelaer. Na de dienst zei Theo, even wachten jongens wij lopen niet mee, maar gaan aan de overkant een biertje pakken, dat zal onze lieve Heer best goed vinden.”

Ton stelt gelijk voor ook een terrasje te pakken voor wij straks via een andere route naar Doetinchem rijden. Twee uur later zien we op honderd meter van ons appartement net zulke slanke bomen als in Harreveld. We spreken af voor alle zekerheid een echte kenner te vragen of die bomen slank blijven, wij waren dat immers vroeger ook.

Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden